Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Μήνυμα του Δ.Σ. του Συλλόγου σε όλες και όλους τους συναδέλφους – Έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας, Τετάρτη 7/9, 18:30, 1ο-19ο Δ.Σχ. Ζωγράφου

Ευχόμαστε σε όλες  τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας καλή σχολική χρονιά, υγεία και δύναμη.

Καλωσορίζουμε τους/τις νεοδιόριστους/στες και αναπληρωτές/τριες συναδέλφους που τοποθετούνται στις σχολικές μας μονάδες, συνεχίζοντας τον συλλογικό αγώνα για εργασιακή αξιοπρέπεια, μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, σταθερή και μόνιμη εργασία και ίσα δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς. Σύντομα, το Δ.Σ. θα κυκλοφορήσει ανανεωμένο τον οδηγό εργασιακών δικαιωμάτων.

Για όσα επιφυλάσσει στον εκπαιδευτικό και στο δημόσιο σχολείο η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που έχει κηρύξει τον πόλεμο στη ζωντανή εκπαίδευση, σε ότι έχει απομείνει από τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και τη δημοκρατία εντός του, δώσαμε με αποφασιστικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο σημαντικές μάχες μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Τη μάχη θα τη δώσουμε ξανά, μέσα και έξω από τις τάξεις μας! Από τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς καλούμαστε να βρεθούμε απέναντι στη νέα απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης, του πολυκατακερματισμού του εκπαιδευτικού σώματος σε μια διαβαθμισμένη πολύπλοκη ιεραρχία με αξιολογητές και αξιολογούμενους: μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές, εκπαιδευτικοί όμιλοι απλήρωτης εργασίας. Αλλά και την αντιπαιδαγωγική επιμήκυνση του σχολικού χρόνου σε εντελώς ακατάλληλους χώρους.

Κρατάμε στη συλλογική μας μνήμη τη στάση αλληλεγγύης και αγωνιστικής συσπείρωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων που τις προηγούμενες σχολικές χρονιές οδήγησαν σε οδυνηρές ήττες την κα Κεραμέως, αποσόβησαν  τη δρομολόγηση αρνητικών εξελίξεων και έδειξαν τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, όπως στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αξιοποιώντας χωρίς ενδοιασμούς όλα τα μέσα (απεργία-αποχή, ενιαία κείμενα, συλλαλητήρια, ενημέρωση γονέων, πανό στα σχολεία κλπ).

Ο Σύλλογός μας, μαζί με όλα τα μαχόμενα σωματεία της εκπαίδευσης θα συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς τον δρόμο της αγωνιστικής ανάτασης για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων και όλων των πολιτικών διαχειριστών τους. Για την ακρίβεια που  στραγγίζει το εισόδημά μας, για την πανδημία, για τα ανοχύρωτα σχολεία και τα νοσοκομεία που καταρρέουν, για την αντιδημοκρατική και αυταρχική εκτροπή της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει όσους αντιστέκονται με τα ΜΑΤ και στήνει δίκτυα παρακολούθησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας:

  1. Καλούμε τους/τις Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένες σχολικών μονάδων να μην ορίσουν παιδαγωγικούς συμβούλους-μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές.
  2. Καλούμε τους/τις συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως παιδαγωγικοί σύμβουλοι-μέντορες ή ενδοσχολικοί συντονιστές. Να μην αποδεχτούν καμία συμμετοχή σε αυτό το ιεραρχικό θεσμικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης είτε ως μέντορες/συντονιστές είτε ως «κατώτεροι» στην αξιολογική ιεραρχία. Να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της δημοκρατικής παιδαγωγικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων σε ισότιμη και δημοκρατική βάση και με μοναδικό κριτήριο την πρόοδο των μαθητών τους.
  3. Υπενθυμίζουμε ότι η κήρυξη απεργίας-αποχής από το Σύλλογό μας, από τις διαδικασίες αξιολόγησης βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.
  4. Καλούμε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην παρέχουν σε καμία περίπτωση διδακτικό έργο εάν δεν προσμετράται στο διδακτικό τους ωράριο ή εάν παραβιάζει το εργασιακό τους ωράριο. Παροχή διδακτικού έργου δωρεάν ή με αντάλλαγμα «ευνοϊκή μεταχείριση» στην αξιολόγηση δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση, πολύ περισσότερο όταν εντάσσεται σε αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο (π.χ. εκπαιδευτικοί όμιλοι).
  5. Καλούμε όλους-ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην καταθέσουν απολύτως τίποτε στον «ηλεκτρονικό φάκελο» της αξιολόγησης.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας, Τετάρτη 7/9, 18:30, 1ο-19ο Δ.Σχ. Ζωγράφου

Καλούμε τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση άμεσα για τα ζητήματα αυτά.

Με την αισιοδοξία της μακρόχρονης αγωνιστικής μας εμπειρίας και πλήρη επίγνωση της παιδαγωγικής μας ευθύνης και του κοινωνικού μας ρόλου, βαδίζουμε στον δρόμο της συλλογικότητας και του αγώνα.

Σας καλούμε να βρίσκεστε σε επαφή με τον Σύλλογό μας για κάθε εργασιακό θέμα και κάθε πρόβλημα των σχολικών μονάδων.

Καλή αρχή!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος