Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Απαράδεκτη η στάση της Δημοτικής Αρχής Ζωγράφου απέναντι στα εκπαιδευτικά σωματεία

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σαν Υπουργείο Παιδείας έχετε κινηθεί στην κατεύθυνση σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να πάρουν κάτι παραπάνω στον μισθό τους οι εκπαιδευτικοί;

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει μια τεράστια προσπάθεια για τη στήριξη του πληθυσμού στο πλαίσιο της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες είναι επικεντρωμένες εκεί και βεβαίως το Δημόσιο πρώτο, όπως ανακοινώθηκε το πρωί, κάνει την προσπάθεια για τη μείωση των σχετικών δαπανών.

Αποκαλυπτική η Υπουργός Παιδείας στην τελευταία της συνέντευξη τύπου, έθεσε με σαφήνεια τον στόχο της περικοπής δαπανών του Δημοσίου για θέρμανση το επόμενο διάστημα. Δεδομένου ότι ηγείται του συγκεκριμένου Υπουργείου, είναι σαφές ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτά τα μέτρα.

Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας εντάσσονται στα μέτρα για την «εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο» που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που προμηνύουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του ενεργειακού πολέμου Ε.Ε. – Ρωσίας.

Για να το πούμε πιο απλά, η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν παγωμένο χειμώνα πριν από μας για μας. Και το μόνο που μπορεί να την σταματήσει είναι οι δικοί μας αγώνες. Αρωγούς σε αυτήν την κατεύθυνση ελπίζει ότι θα βρει τις δημοτικές αρχές. Τα σχολεία είναι και αυτά στο στόχαστρο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θεωρεί ότι σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία μας, εξασφάλιση και δέσμευση των δημοτικών αρχών ότι δεν θα κλείσουν τις στρόφιγγες ούτε θα πιέσουν για μείωση της απαραίτητης ενέργειας για τη θέρμανση των σχολείων. Οι όποιες αναφορές για σπατάλες ενέργειας, δεν μπορεί να αφορούν τα σχολεία μας που, εκτός όλων των άλλων, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσκληση του Δήμου Ζωγράφου προς τους/τις Διευθυντές και Προϊσταμένες Σχολικών μονάδων σε συνάντηση, παρακάμπτοντας το συλλογικό όργανο των εκπαιδευτικών και –πολύ περισσότερο- η πρωτοφανής επιμονή τους να πραγματοποιηθεί η συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών», η ενόχλησή τους από την παρουσία μας και την απαίτησή μας να συμμετέχουμε στη συνάντηση, μόνο καταδικαστέα είναι.

Επιπλέον, καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό της αντιπροσωπείας του Α΄ Συλλόγου Αθηνών από τη συνάντηση, κυριολεκτικά μπροστά στην πόρτα του γραφείου του Δημάρχου, αλλά και την απαράδεκτη, αήθη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια αντιμετώπιση είχαν, λίγο πιο πριν και οι εκπρόσωποι της Στ’ ΕΛΜΕ που επιχείρησαν να συμμετέχουν σε αντίστοιχη συνάντηση με τους Διευθυντές των σχ. μονάδων της Β/θμιας.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με το γονεϊκό κίνημα θα διεκδικήσουν αποφασιστικά το επόμενο διάστημα αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία και πλήρη κάλυψη των δαπανών για τη θέρμανση, ενάντια στην πολιτική περικοπών.

Δηλώνουμε ακόμα, ότι δεν μας πτοούν τα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει στη δράση μας η Δημοτική Αρχή. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα πρέπει να τεθούν τα παραπάνω καυτά θέματα. Καλούμε επίσης σε άμεση συνεδρίαση της ΔΕΠ Ζωγράφου.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να υπερασπιστεί το δημόσιο σχολείο και τις ανάγκες του και να μην υποκύψει σε κάθε είδους πιέσεις. Στη σωστή λειτουργία των σχολείων δεν θα κάνουμε εκπτώσεις.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος