ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση ΠΕ Α’ Αθήνας των ΣΕΠΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Α’ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΘΗΝΑ

 «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» η στάση του Δ/ντη Εκπαίδευσης στην Α’ Αθήνας στην παράσταση διαμαρτυρίας

Σήμερα Δευτέρα 12/9 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Α’ Αθήνας με παρουσία δεκάδων εκπαιδευτικών και εκπροσώπων από τα σωματεία ο Αριστοτέλης, Α’ Σύλλογος, Αθηνά, Παρθενώνας, Ρόζα Ιμβριώτη, Ηλιούπολης «Παπαμαύρος» και Μακρυγιάννης που συμμετείχαν με απόφαση. Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία περίμενε έξω από το κτίριο και ενώ αποχώρησε από την είσοδο για να μπούμε, παρέμεινε εκεί μέχρι τις 3.30 που ολοκληρώθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας! Η τρομοκρατία που κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ και διοικητικός μηχανισμός θέλουν να περάσουν και στους εκπαιδευτικούς δεν θα περάσει! Μας εξοργίζουν!

Καταγγέλλουμε την στάση του Δ/ντηΕκπ/σης Κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος απέφευγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπαιδευτικών και των σωματείων, απαντούσε με γενικολογίες επιχειρώντας να παραθέσει είτε αόριστες «παιδαγωγικά αξιώματα» είτε να κάνει αναφορά σε θεσμικά ζητήματα και νομοθεσίες. Νομοθεσίες και μορφωτικά δικαιώματα που οι επιλογές του ιδίου και του ΥΠΑΙΘ βέβαια, καταπατούνται, ανάλογα με το «συμφέρον» της Διοίκησης .

Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των σωματείων ο διευθυντής εκπαίδευσης απαντούσε με υπεκφυγές και δικαιολογίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Διευθυντές έχουν λάβει πιεστικά «οδηγίες» για να διαμορφώσουν προγράμματα από το ΥΠΑΙΘ, παρόλα αυτά ο διευθυντής εκπαίδευσης δεν ήξερε, μας απαντούσε ότι «θα ρωτήσει» και ότι υπάρχει μια ομάδα ή ένα συνεργείο πίσω από τις αποφάσεις.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας έγινε απολύτως ξεκάθαρο και αντιληπτό από όλους και όλες ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτ(ρι)ών έγιναν σε πλήρη αδιαφάνεια και με εν κρυπτώ διαδικασίες που αφήνουν υπόνοιες για ρουσφέτια. Ο δ/ντής εκπαίδευσης δεν αρνήθηκε αλλά και ούτε επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται τηλέφωνα στους αναπληρωτές/τριες για την μετακίνησή τους σε άλλα σχολεία από αυτά της δήλωσής τους εφόσον δεν υπάρχει τμήμα διευρυμένου, ή δεν καλύπτονται οι ώρες της ειδικότητά τους (ώρες που δεν υπήρχαν στις δηλώσεις του ΟΠΣΥΔ καταγεγραμμένες παραπλανώντας τους/τις εκπαιδευτικούς). Με λίγα λόγια, ενώπιον όλων μας, ο δ/ντης εκπαίδευσης δεν απάντησε για αυτό που μας καταγγέλλουν δεκάδες συνάδελφοι/ισσες τόσες μέρες! Μετά από επιμονή μας αρκέστηκε να συμφωνήσει στο ότι αν ο εκπαιδευτικός δεν συμπληρώνει ωράριο στην ειδικότητά του ή αν δεν υπάρχει διευρυμένο ολοήμερο, τότε ο σύλλογος διδασκόντων θα αποφασίσει το πώς θα παραμείνει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο και το αίτημά του θα γίνει δεκτό από την διεύθυνση. Βέβαια, ήδη έχουν γίνει πολλά τηλέφωνα και μάλιστα για προφορικές μετακινήσεις σε σχολεία που οι εκπαιδευτικοί δεν δήλωσαν, καταστρατηγώντας τον πίνακα τοποθετήσεων και το δικαίωμα της δήλωσης προτιμήσεων των εκπαιδευτικών. Ακυρώνει έτσι με μιας τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί, όπου οι αναπληρωτές δεν είχαν καμία επίγνωση για το ότι τα σχολεία που δήλωναν δεν θα λειτουργήσει το «διευρυμένο», πόσο μάλλον ευθύνη για αυτό. Επίσης καταγγείλαμε τις οδηγίες προς τους συναδέλφους για συμπλήρωση ωραρίου ακόμα και μιας ώρας σε διαφορετικό σχολείο!

Στην ερώτησή μας αν το διευρυμένο ολοήμερο αφορά μόνο αναπληρωτ(ρι)ες όπως δίνεται σαν απάντηση από την διεύθυνση στα τηλεφωνήματα των εκπαιδευτικών, ο δ/ντης απάντησε αρχικά θετικά, αλλά μετά από επιμονή μας να δούμε γραπτά την οδηγία ή την ξεχωριστή σύμβαση των αναπληρωτ(ρι)ών μας είπε ότι θα ρωτήσει και θα μας απαντήσει!

Σε κάθε περίπτωση τα σωματεία σημειώνουμε ότι καλούμε τους σύλλογους διδασκόντων να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν την κατανομή των ωρών όπως κρίνουν, χωρίς να υλοποιούν προφορικές και αστήρικτες οδηγίες από τις υπηρεσίες της διεύθυνσης, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός σώματος αναπληρωτ(ρι)ών που θα μετακινείται όλη την χρονιά για να καλύπτει κενά που θα προκύπτουν.

Αρνήθηκε ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παραπλανήθηκαν αφού δεν υπήρχε πουθενά στην δήλωσή τους η δυνατότητα να δουν πόσες ώρες είχε κενό κάποιο σχολείο, αλλά ούτε και είχαν αναρτηθεί στο site της διεύθυνσης επεξηγήσεις των κενών (βραχυπρόθεσμο κλπ). Επίσης, με τον τρόπο της δήλωσης σχολείων στο ΟΠΣΥΔ που δεν επιτρέπει την ανάρτηση παραπάνω κενών από όσοι αναπληρωτές έχουν προσληφθεί, η Δ/νση και ο Δ/ντης εκπαίδευσης έχουν την δικαιολογία να αποκρύπτουν κενά. Αυτό έγινε στις περιπτώσεις όλων των ειδικοτήτων στην Α’ Αθήνας με κενά που δεν εμφανίστηκαν στο ΟΠΣΥΔ. Το καταγγέλλουμε και απαιτούμε να γνωστοποιηθούν ΑΜΕΣΑ τα κενά στο site της Δ/νσης, και να είναι δημοσίως γνωστά πριν από τη β’ φάση και τις δηλώσεις σχολείων. Η ευθύνη βαραίνει τον Δ/ντη εκπαίδευσης αν δεν το κάνει!

Ο Δ/ντής εκπαίδευσης σαν άλλο πολιτικό πρόσωπο στα καυτά ζητήματα των σχολείων απαντούσε με «ΘΑ» και παραθέτοντάς μας την νομοθεσία και τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων ένταξης ή των ΔΥΕΠ, αντί να μας απαντήσει αν θα ανοίξουν σε όλα τα σχολεία που τους αντιστοιχούν δεύτερα τμήματα ένταξης και θα δοθούν προς δήλωση για την Β φάση, τι γίνεται με τα παιδιά του Ελαιώνα που αυτή τη στιγμή δεν πάνε καν σχολείο. Τα δεύτερα τμήματα ένταξης συρρικνώθηκαν το καλοκαίρι λόγω της μείωσης του συνολικού αριθμού των μαθητών στα σχολεία και ζητήσαμε να επιστρέψουν τώρα οι συνάδελφοι που έχουν απομακρυνθεί, καθώς πληρείται ξανά η προϋπόθεση του 250 μαθητών για σύσταση δεύτερου τμήματος ένταξης. Μάλιστα, εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν ότι ειδικά για το θέμα των προσφυγόπουλων, εκπαιδευτικοί τηλεφωνούν στην Δ/νση και ρωτούν για τις εγγραφές των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία και η απάντηση που παίρνουν από το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης είναι αρνητική ενώ μάλιστα τους ενημέρωσαν περί εκκένωσης των προσφυγικών της Αλεξάνδρας και στις αντιδράσεις τους η απάντησή ήταν να πάρουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τους! Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις που φανερώνουν θεσμικό ρατσισμό απέναντι στους μαθητες/τριες μας.

Ο Δ/ντης εκπαίδευσης δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το ζήτημα των μονίμων του 2020 και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μονιμοποίησης τους. Αποτελεί μια γραφειοκρατική διαδικασία που παρόλα αυτά κρατάει ομήρους στην δόκιμη φάση δεκάδες συναδέλφους/ισσες της Α’ Αθήνας, ενώ σε άλλες διευθύνσεις η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Απαιτήσαμε να εκδοθούν άμεσα οι διαπιστωτικές πράξεις της αυτοδίκαιης μονιμοποίησης τους, όπως άλλωστε οφείλει να κάνει η ΔΙΠΕ. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα εκληφθεί ως «καψόνι» και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία θα απαντηθεί με κάθε συνδικαλιστικό αλλά και νομικό μέσο, καθότι η μονιμοποίηση των συναδέλφων που υπηρετούν στην Α’ Αθήνας και διορίστηκαν με το ΦΕΚ του Αυγούστου του 2020 θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις 18 του Αυγούστου, σύμφωνα και με τη νομοθεσία.

Για το ζήτημα των ειδικών σχολείων όπου στην Α’ Αθήνας είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν να καλύψουν τα αιτήματα εγγραφών που υπάρχουν (μόνο στο 6ο ειδικό νηπιαγωγείο υπάρχουν στην αναμονή δεκάδες εγγραφές), ο Δ/ντης εκπαίδευσης φαινόταν να μην το γνωρίζει και δεν ήξερε να μας απαντήσει τι θα απογίνουν τα παιδιά. Αρκέστηκε και σε εκείνο το σημείο να μας αναφέρει ότι υπάρχει ένα κενό στην υποστήριξη αυτών των μαθητών, και ότι θα πρέπει να φοιτήσουν εντός των γενικών σχολείων και τάξεων, χωρλις βέβαια καμία υποστηρικτική ειδική δομή ή θεσμό. Απαιτήσαμε να ιδρυθούν άμεσα νέα ειδικά δημοτικά και νηπιαγωγεία, και έως αυτό γίνει πράξη σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσουν νέα τμήματα εντός των υπάρχοντων ή/και παραρτήματά τους σε άλλους χώρους σχολικών μονάδων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ που να προτείνουν φοίτηση σε ΣΜΕΑΕ και οι γονείς να μην έχουν δικαίωμα να εγγραφούν, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί να εγγράφονται στα γενικά σχολεία, και κυρίως χωρίς καμία υποστήριξη, καθώς δεν δικαιούνται ούτε Παράλληλη Στήριξη.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης για άλλη μια φορά δεν είχε ενημερωθεί και δεν γνώριζε ούτε πόσα κενά παραμένουν στην Α’ Αθήνας, ούτε τις εγκρίσεις της παράλληλης στήριξης που υπάρχουν μέχρι τώρα!

Ενώ είχε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνάντησή μας μαζί του ότι θα κάνει δεκτές με την νόμιμη διαδικασία όλες τις αιτήσεις για βελτίωση θέσης των νεοδιόριστων του ‘22 εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις, σήμερα δεν απάντησε τίποτα επί του θέματος, ούτε για τις βελτιώσεις θέσης των αναπληρωτ(ρι)ών.

Σε επίμονη  ερώτηση μας αναφορικά με το σπάσιμο τμήματος της Α’ Δημοτικού του 55 ΔΣ μετά από γραπτό αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων, που αριθμεί 23 παιδιά με το 95% να είναι προσφυγόπουλα στην πλατεία Βάθη και ενώ υπάρχει εκπαιδευτικός και αίθουσα για να γίνει αυτό, η απάντηση του Δ/ντη ήταν και πάλι ασαφής και χωρίς καμία δέσμευση.

Αναφορικά με το σοβαρό θέμα της μισθοδοσίας των νεοδιόριστων ο Δ/ντης δήλωσε ότι έχει ενεργοποιήσει συνεργείο στην Δ/νση για να δουλέψει για να βγουν οι μισθοδοσίες τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πλευρά του ότι οι αναπληρωτ(ρι)ες εκπαιδευτικοί θα πληρωθούν από την ημέρα πρόσληψής τους (δηλαδή 26/8) και για την μισθοδοσία τους ανέφερε ότι θα γίνει κι αυτή αρχές Οκτώβρη. Σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια χτυπά αλύπητα όλο τον λαό, είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να μένουν έναν και δύο μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά της αξιοπρεπούς στέγασης και διαβίωσης. Απαιτούμε να καταβληθούν άμεσα οι μισθοδοσίες, και να παρθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη και στέγαση των νεοδιόριστων και των αναπληρωτ(ρι)ών.

Οι ευθύνες της Διοίκησης, του Δ/ντη Εκπαίδευσης και του ΥΠΑΙΘ, δεν μπορούν να αποκρυφτούν ούτε να σκεπαστούν από τακτικισμούς, γενικολογίες και αόριστες απαντήσεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και ζητάμε από κάθε εκπαιδευτικό να επικοινωνεί αμέσως με το σωματείο σε όποιο τηλεφώνημα από την δ/νση δεχτεί για μετακίνηση ή άλλη προφορική οδηγία. Δεν θα αφήσουμε να κατισχύσει το ρουσφέτι, οι κρυφές κάτω από το τραπέζι διαδικασίες! Επιμένουμε να ζητάμε διαφάνεια και δικαιοσύνη σε όλες τις διαδικασίες!

  • Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν από τη Δ/νση ΟΛΑ τα κενά για όλες τις ειδικότητες! Καμία απόκρυψη, καμία προτεραιοποίηση κενών!
  • Να κοινοποιηθεί στο site της Δ/νσης Εκπ/σης νέος πίνακας με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτριών όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις μετακινήσεις που έχουν γίνει! Είναι υποχρέωση της διεύθυνσης να το κάνει!
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά σε ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης ΚΑΙ στην παράλληλη στήριξη! Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ. Κατάργηση του προσοντολογίου του ΣΥΡΙΖΑ του αέναου κυνηγητού μορίων για μια θέση στον πίνακα της αναπλήρωσης και του ν. 4692/20 της Κεραμέως.
  • Να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά στις παράλληλες στηρίξεις με έναν εκπαιδευτικό για κάθε ένα/μια μαθητή/τρια. Για κάθε παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία ή πρόβλημα υγείας, να προσλαμβάνεται και ο αντίστοιχος εργαζόμενος της αναγκαίας ειδικότητας (Παράλληλη στήριξη, σχολικός νοσηλευτής, ΕΒΠ).
  • Β’ φάση για κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών και πρόσληψη ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων εδώ και τώρα! Κανένα σχολείο χωρίς πλήρες ωράριο με όλες τις ειδικότητες.
  • Όχι στις προφορικές μετακινήσεις της διεύθυνσης! Καμία υποχρεωτική μετακίνηση να μη γίνει! Τα εναπομείναντα κενά να καλυφθούν αποκλειστικά από νέες προσλήψεις (στη β’ φάση) και ικανοποίηση των αιτημάτων βελτίωσης θέσης! Διαφάνεια και δικαιοσύνη σε όλες τις διαδικασίες τοποθέτησης αναπληρωτ(ρι)ών!
  • Κανένα σχολείο και κανένας σύλλογος διδασκόντων να μην αναλάβει την ευθύνη μοιράσματος της παράλληλης στήριξης. Το μορφωτικό δικαίωμα είναι καθολικό, δεν κομματιάζεται!
  • Κανένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης δεν μπορεί να καλύπτει το ωράριο εκπαιδευτικού γενικής παιδείας!