ΔΟΕ: Κήρυξη απεργίας αποχής από την ΑΔΕΔΥ σε σχέση με τις Υπουργικές Αποφάσεις για ενδοσχολικούς συντονιστές και μέντορες.

Συνάδελφοι,

η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με την από 12/9/2022 απόφαση κήρυξε απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που προβλέπονται σε σχέση τους ενδοσχολικούς συντονιστές και μέντορες. Συγκεκριμένα, η απεργία – αποχή αφορά:

α) κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102913/ΓΔ4 «Ενδοσχολικός Συντονιστής» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Ενδοσχολικών Συντονιστών (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει από την ως άνω Υπουργική Απόφαση.

(β) κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102919/ΓΔ4 «Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Παιδαγωγικών Συμβούλων – Μεντόρων (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει με την ως άνω Υπουργική Απόφαση.

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο κάλεσμα της Δ.Ο.Ε. για απεργία-αποχή είναι και πάλι, σε συνέχεια του μεγαλειώδους 95% της αντίστοιχης απεργίας – αποχής του 2021, συγκλονιστική.

Απέναντι σε αυτό το κύμα αντίδρασης στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., η Υπουργός Παιδείας κατέφυγε στην κίνηση παραδοχής της ήττας της να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής. Με διαδικασίες που αποτελούν περιφρόνηση κάθε θεσμικής και δημοκρατικής διαδικασίας, η Δ.Ο.Ε. κλήθηκε στις 22-9-2022, με την απαράδεκτη διαδικασία  του κατεπείγοντος, μέσα σε διάστημα δύο (2) ωρών από τη γνωστοποίηση της αγωγής σε αυτήν, να παραστεί στην εκδίκασή της που πραγματοποιήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η εκδίκαση έπειτα από αίτημα της Δ.Ο.Ε. αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε χθες 26/9/2022. Η τελική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σήμερα δεν ήταν, σίγουρα, αυτή που επεδίωκε το Υ.ΠΑΙ.Θ. αφού η απεργία κρίθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.

Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των απεργών εκπαιδευτικών ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην απεργία, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά από την Εκτελεστική Γραμματεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να κηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που προβλέπονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που προαναφέρονται, παρέχοντας και την κάλυψη της τριτοβάθμιας οργάνωσης στους απεργούς εκπαιδευτικούς.