Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Πως συνεχίζουμε τον αγώνα για την αξιολόγηση – Πρακτικές οδηγίες για την απεργία-αποχή και τα ενιαία κείμενα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζικά, αποφασιστικά και με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζει τον πολύμορφο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Η Υπουργός Παιδείας στέλνει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, στις 5 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού, για την κήρυξη απεργίας-αποχής από την ΑΔΕΔΥ. Επιβεβαιώνει έτσι τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί για να σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών. Μάταια όμως.

Πως συνεχίζουμε:

Α. Για την απεργία-αποχή από τους μέντορες/ενδοσχολικούς συντονιστές

Ισχύει η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία/αποχή έως ότου κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια και κοινοποιηθεί στην ΑΔΕΔΥ η σχετική απόφαση. Καλούμε όσους/ες συναδέλφους δεν έχουν υπογράψει ακόμη να το κάνουν ΑΜΕΣΑ. Επισυνάπτουμε τη σχετική δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Η δήλωση αυτή πρωτοκολλείται εκ νέου ΑΜΕΣΑ, με τη σημείωση ότι υπογράφεται από τους εκπαιδευτικούς που υπέγραψαν και την δήλωση απεργίας-αποχής της ΔΟΕ με αρ.πρ. (…). Εναλλακτικά, θα πρέπει να συγκεντρωθούν εκ νέου οι υπογραφές.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας θα συνεχιστεί. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ συντονισμένα να καλέσει τους Συλλόγους ΠΕ να κηρύξουν απεργία-αποχή από τους μέντορες/ενδοσχολικούς συντονιστές. Άμεσα, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προχωρά τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας-αποχής από τον Σύλλογό μας. Θα ακολουθήσει η ίδια πρακτική με την πρωτοκόλληση της νέας δήλωσης. Θα ενημερώσουμε σχετικά για κάθε εξέλιξη.

Τέλος, θεωρούμε ότι ο ορισμός από διευθυντές/ντριες συναδέλφων/ισσών που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή ως μεντόρων/ενδοσχολικών συντονιστών είναι ανεπίτρεπτος και ξεπερνά κάθε όριο ανοχής ιδιαίτερα όταν υπάρχουν έστω ελάχιστοι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε σαφές ότι συνάδελφος που απεργεί δεν μπορεί να υποχρεωθεί να επιτελέσει καθήκοντα μέντορα/ενδοσχολικού συντονιστή ούτε να συνεργαστεί μαζί του. Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Β. Για την ακύρωση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ

Προχωράμε όπως ακριβώς και πέρσι. Συγκεκριμένα:

α) Σύμφωνα με τον Νόμο 4692/2020, άρθρο 33, παρ.1:

«Κατά την έναρξη του σχολικού έτους και το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας συγκαλεί σε ειδική συνεδρίαση τον σύλλογο διδασκόντων για να προβεί σε προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και σχεδιασμό συλλογικών δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών, καθώς και καθορισμό του τρόπου υλοποίησής τους για το τρέχον σχολικό έτος».

Επομένως, η ειδική συνεδρίαση δεν μπορεί να παρακαμφθεί ως διαδικασία από διευθυντές/ντριες που πιθανόν θα επιθυμούσαν να καταρτίσουν μόνοι τους (!!) τον συλλογικό προγραμματισμό.

β) Στην ειδική συνεδρίαση υποστηρίζουμε τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ. Επισυνάπτουμε σχετικά σχέδια πρακτικών για κάθε κατηγορία σχολείου για το βιβλίο πρακτικών καθώς και τα ενιαία κείμενα τα οποία αναρτώνται έως τις 20/10.

γ) Σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας, αυταρχισμού κλπ. ισχύει η απεργία-αποχή που έχουμε κηρύξει ως Σύλλογος από πέρσι.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος