Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Το ΔΣ του Α΄ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. αφού έλαβε υπόψη του:

 

  1. Το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
  2. Το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
  3. Την ανακοίνωση του Συλλόγου Π.Ε. «Αθηνά»
  4. Τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στον λόφο του Στρέφη

 

καταγγέλλει τις δυνάμεις καταστολής, την αστυνομοκρατία στην περιοχή των Εξαρχείων, την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας των κατοίκων της περιοχής, τον ανελέητο ξυλοδαρμό και τη σύλληψη γονέα του 36ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, στις 4/10,  στο γήπεδο μπάσκετ του λόφου Στρέφη μπροστά  στα παιδιά του, τον ασφυκτικό περιμετρικό αποκλεισμό του 36ου Δ.Σ. Αθηνών αλλά και των Νηπιαγωγείων κατά τη διάρκεια που σχολάνε οι μαθητές/τριες, τους προπηλακισμούς, τις αναίτιες απαγορεύσεις, τον διαρκή αστυνομικό έλεγχο στις μετακινήσεις κατοίκων της περιοχής και την πολλαπλή παρεμπόδιση γονέων με τα παιδιά τους καθώς και των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανασφαλείς κατά την πρόσβασή τους στις εισόδους/εξόδους αλλά και στο χώρο του σχολείου.

Με ψήφισμα του ο σύλλογος διδασκόντων του 36ου  ΔΣ Αθηνών  αναφέρει:

“Τον τελευταίο καιρό μια σειρά από έργα που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή των Εξαρχείων (σταθμός στην πλατεία Εξαρχείων, έργα «ανάπλασης» του λόφου του Στρέφη) δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εναντιώνονται και κινητοποιούνται. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων αυτών υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία στη γειτονιά.

Έτσι η φετινή σχολική χρονιά στην περιοχή μας ξεκίνησε μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντασης. Όλο αυτό το αρνητικό και τεταμένο κλίμα αντανακλάται στη συμπεριφορά των παιδιών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, να νιώθουν φόβο, θυμό και ανασφάλεια. Την Τρίτη 4 / 10 ένας γονιός του σχολείου μας χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη αναίτια μπροστά στα έκπληκτα και φοβισμένα μάτια του εννιάχρονου παιδιού του στο γήπεδο μπάσκετ του λόφου του Στρέφη το οποίο μάλιστα έμεινε ασυνόδευτο στα χέρια των περιοίκων καθώς οι εκκλήσεις του πατέρα να περιμένουν μέχρι να έρθει η μητέρα του να το πάρει, δεν συγκίνησαν τους αστυνομικούς.

Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά αστυνομικοί με μηχανοκίνητα οχήματα «στρατοπεδεύουν» ακριβώς δίπλα από την έξοδο του σχολείου παρά τις παραινέσεις μας να απομακρυνθούν καθώς τρομάζουν τα παιδιά και εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβασή τους στο δρόμο.

Για τους λόγους αυτούς καταγγέλλουμε την κάθε λογής αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος οποιουδήποτε και ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών από τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας για την εύρυθμη λειτουργία του και κυρίως για την ηρεμία και την ψυχική υγεία των μαθητών μας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 36ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ”

O Α Σύλλογος ΑΘΗΝΩΝ  Εκπαιδευτικών Π.Ε. στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες που αντιστέκονται στην πολιτική της λεηλασίας των δημόσιων αγαθών. Τους αγώνες που χτυπιούνται ανελέητα, με άγρια καταστολή. Πρόσφατα στα Εξάρχεια και στα Πανεπιστήμια, στους εργατικούς χώρους, στις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Χαιρετίζει όσους αντιστέκονται και παλεύουν για ζωή αξιοβίωτη, όσους και όσες αντιστέκονται στην εκχώρηση των λαϊκών γειτονιών στην επέλαση του real estate και στην έξωση των λαϊκών τάξεων από το ιστορικό κέντρο, υπερασπίζουν το χώρο τους, τον πολιτιστικό του χαρακτήρα και την ιστορία του, τη γειτονιά τους, τις πλατείες, τους λόφους και το πράσινο από το κράτος, το αδηφάγο κεφάλαιο και τις μπίζνες του Μπακογιάννη, που έχει αφήσει τα σχολεία στη μοίρα τους και με τρομερές ελλείψεις, να μην μπορούν να βγάλουν ούτε το χειμώνα την ίδια στιγμή που χρηματοδοτεί μια θηριώδη αστυνομική εκστρατεία και πανάκριβους “περιπάτους” χωρίς αντίκρισμα.

Είμαστε με τους κατοίκους της περιοχής, τα παιδιά, τους μαθητές μας, τους γονείς που δε σιωπούν, τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμιά δίωξη κατοίκου που υπερασπίζεται την περιοχή του. Καμιά δίωξη στον γονέα του 36ου Δημ. Σχολείου Αθηνών.
  • Να σταματήσει η αστυνομοκρατία. Όχι στην παρεμπόδιση των μετακινήσεων κατοίκων. Να απομακρυνθούν άμεσα και να φύγουν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις από τον περιβάλλοντα χώρο του 36ου Δ.Σ. Αθηνών, από το λόφο του Στρέφη και συνολικά από τα Εξάρχεια.
  • Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Να αποδοθούν άμεσα στην τοπική κοινωνία. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής να μην ιδιωτικοποιηθεί αλλά να παραμείνει δημόσιος και προσβάσιμος σε όλους/ες ο λόφος του Στρέφη με όλα τα απαραίτητα μέτρα αναβάθμισης και να μετατοπισθεί ο χώρος κατασκευής του μετρό από την πλατεία Εξαρχείων σε άλλο χώρο κοντά στην περιοχή (π.χ. Τοσίτσα).
O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος