Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ξεπουλάει την περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

Συμμετέχουμε στην Πανδημοσιοϋπαλληλική συγκέντρωση
την Τρίτη 1/11 στις 9π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας. Όλες και όλοι την απεργία στις 9/11!!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και Υπ. Εργασίας προωθούν ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αυτό απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα! Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, με εμβληματικούς τους ν. Κατρούγκαλου 4336/2015 και 4387/2017 του ΣΥΡΙΖΑ, και χειροτερεύει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική ικανότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Με τους ήδη ψηφισμένους αντιασφαλιστικούς νόμους έχουν φτάσει τη μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ στα 650 ευρώ!

Με το νέο νομοσχέδιο, αφού στην αρχή νομοθετεί τα ψίχουλα, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδας (χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες ανασφάλιστους και όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα) κι αφού καταργεί τη εισφορά αλληλεγγύης 1% προς το ΤΠΔΥ, περνάει στον πραγματικό στόχο, που είναι παραπέρα χτύπημα ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει νέες απαλλαγές στους μεγάλους εισφοροφειλέτες, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ξεπούλημα της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Με το νέο νομοσχέδιο μειώνεται από 20 στα 10 χρόνια ο χρόνος παραγραφής όσων χρωστάνε εισφορές στα Ταμεία, ρύθμιση που θα ωφελήσει κυρίως τους μεγαλοφειλέτες που χρωστάνε και τον κύριο όγκο των εισφορών. Την ώρα που η κυβέρνηση αφαιρεί κι άλλα από τα ήδη τσακισμένα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας δίνει απλόχερα εισφοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα περιμένουν την παραγραφή και δε θα πληρώνουν τις εισφορές!

Με το νομοσχέδιο αυξάνονται ως και 7 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα επιθυμούσαν μειωμένη σύνταξη! Η ρύθμιση αφορά τους  εκπαιδευτικούς και γενικά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, όσες και όσοι  θεμελίωναν   25ετία το  2010 ( μόνο γυναίκες)  ή το 2011, ή 2012( άντρες και γυναίκες)  μπορούσαν  να συνταξιοδοτηθούν  με μειωμένη  σύνταξη  στα 55 ή στα 56 ή στα 58  αντίστοιχα, οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση  των ηλικιών που αναφέρθηκαν. Στο  νομοσχέδιο  δίνεται  ένας χρόνος  παράτασης δηλ. μέχρι  31.12.2022,  μπορούν να συνταξιοδοτηθούν  μέχρι την ημερομηνία αυτή  μόνο  όσοι συμπληρώνουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρθηκαν. Μετά, δηλ. από 1.1.2023, όσοι δεν τα συμπληρώσουν θα υποχρεωθούν να φύγουν αφού συμπληρώσουν το 62ο έτος! Ξεκαθαρίζουμε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν αφορά όσες/ους συμπλήρωσαν 25ετία με ανήλικο τα 2010, 2011, 2012, οι διατάξεις με 25ετία με ανήλικο τέκνο ισχύουν όπως ήταν.   

Με το νέο νομοσχέδιο ξεπουλιέται η περιουσία του ΜΤΠΥ! Συγκεκριμένα με το άρθρο 35 §2 του νομοσχεδίου προτείνεται «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ… μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, στην ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 10 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28) με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.”» και με την §1 του ίδιου άρθρου «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), …. μπορούν να ανατεθούν, ….στην ανώνυμη «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών».

Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προκάτοχων της που πούλησαν το οικόπεδο του ΜΤΠΥ για την επέκταση της Αμερικάνικης Πρεσβείας σε εξευτελιστική τιμή και «κούρεψαν» τα αποθεματικά του. Με το νομοσχέδιο στην ουσία προωθεί την εκποίηση-ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ, που περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτήρια, εκμισθωμένα, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά κτήρια, κτήρια «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας. Φαίνεται πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, στα πλαίσια και του νέου ρυθμιστικού της Αθήνας, θα κάνουν πάρτι! Και για να γίνει ελκυστικό το προς πώληση προϊόν, το νομοσχέδιο με το άρθρο 30 εντάσσει, καταρχήν προαιρετικά, στο ΜΤΠΥ και υπαλλήλους ΤΑ και ΝΠΔΔ, για να αρπάξουν και τις δικές τους εισφορές, ενώ με τα άρθρα 32-34 δίνει υπερεξουσίες στον εγκάθετο Διοικητή και τη δυνατότητα να διορίζει την πλειοψηφία του ΔΣ του ΜΤΠΥ η εκάστοτε κυβέρνηση, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υποτάσσεται στην κάθε φορά αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ΜΤΠΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των μετόχων ΔΥ και όλη η περιουσία του προέρχεται από κληροδοτήματα και από τις καταθέσεις των ΔΥ, άρα ιδιοκτήτες της περιουσίας του είναι οι ΔΥ, εν ενεργεία και συνταξιούχοι καθώς και οι κληρονόμοι τους. Άλλωστε τα Ταμεία τα φτιάξαμε οι εργαζόμενοι με ιδρώτα και αίμα και δε θα επιτρέψουμε να μας τα διαλύσουν!

Τέλος, να επισημάνουμε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο μέσα σε αυτούς και οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν για σύνταξη τα τελευταία χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά. Στις μεν επικουρικές συντάξεις η αναμονή είναι μεγάλη (ως και τρία χρόνια) και η σύνταξη που τελικά παίρνουν συνεχώς μικραίνει! Ενώ στην κύρια σύνταξη η αναμονή ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τον χρόνο υποβολής. Π.χ. σε αρκετούς από όσους υπέβαλαν για συνταξιοδότηση το 2020, επειδή ο υπολογισμός της σύνταξής τους ανατέθηκε σε εισηγητή, δεν έχει βγει ακόμα. Ενώ σε πολλούς από όσους υπέβαλαν το 2021 ακόμα και το 2022, επειδή ο υπολογισμός της κύριας σύνταξής τους γίνεται με βάση το νέο αυτόματο σύστημα, έχει βγει η σύνταξή τους αλλά παρατηρούνται πολλά λάθη, που με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα επανεξετάζονται σε τρία με 5 χρόνια! Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι οι νέοι συνταξιούχοι που περιμένουν τόσο χρόνο για τη σύνταξή τους λαμβάνουν «εκκαθαριστικά» με υπέρογκες φορολογικές κρατήσεις, π.χ. νέος συνταξιούχος με αναδρομικά 6.440 ευρώ, κρατήθηκαν για την εφορία τα 4466 και μετά και τις υπόλοιπες κρατήσεις το καθαρό πληρωτέο αναδρομικών ποσών είναι 1587 ευρώ!!!

Απαιτούμε να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Απαιτούμε να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση τις ρυθμίσεις που αφορούν το ΜΤΠΥ και φυσικά καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης! Απαιτούμε δημόσια καθολική ασφάλιση για όλους, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας ή στα 55 για γυναίκες και στα 60 για άντρες!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 Πλ. Κλαυθμώνος στο πανό του Συλλόγου

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος