Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12, 14:00, κινητοποίηση στην Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας (Χίου 16-18)

ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΞΑΝΑ: Απειλεί να ακυρώσει τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων σε όσες Δ/νσεις πραγματοποιήθηκε!

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

ΑΚΩΛΥΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΤΩΡΑ!

Είναι γνωστό ότι μετά από την κινητοποίηση των Συλλόγων της Α΄ Αθήνας, η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας προχώρησε (ως όφειλε) στις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020. Ωστόσο, οι περισσότερες Διευθύνσεις της χώρας δεν ακολούθησαν αυτή την επιλογή. Τη Δευτέρα 28/11, από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή δήλωσε ευθέως ότι η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων θα γίνει μετά την αξιολόγησή τους και ότι όπου πραγματοποιήθηκαν μονιμοποιήσεις θα ακυρωθούν!

Την ίδια περίπου απάντηση έδωσε ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτσης την Παρασκευή 25/11, στη συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων στο πλαίσιο της προγραμματισμένης, από την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων (19/11/2022), κινητοποίηση Συλλόγων Π. Ε. και ΕΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα:

 

α) Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι η ατομική αξιολόγηση θα εφαρμοστεί από φέτος.

β) Για το ζήτημα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων-«δόκιμων» συναδέλφων δήλωσε πως το ΥΠΑΙΘ θα τοποθετηθεί την επόμενη βδομάδα.

γ) Για το ωράριο των Νηπιαγωγών δήλωσε πως είναι συμβατό με το ωράριο των ολιγοθέσιων σχολείων και πρότεινε τη δημιουργία πολυθέσιων-πολυδύναμων Νηπιαγωγείων στα αστικά κέντρα, ζητώντας από τα σωματεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Υπεκφεύγοντας, δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα, αφού πρώτα συμβουλευτεί δικηγόρους! Προκαλεί ο Γ.Γ. του Υπουργείου, «ξεχνώντας» συγκεκριμένες προτάσεις που από πέρυσι οι Σύλλογοι Π.Ε. έχουμε καταθέσει για το εν λόγω ζήτημα! Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για ικανοποίηση του πάγιου και δίκαιου αιτήματος για εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

δ) Για το ζήτημα των κενών δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε Δ’ φάση προσλήψεων στη Γενική Εκπαίδευση για τα εναπομείναντα κενά, που πάντως χαρακτήρισε λίγα. Για την Ειδική Αγωγή δήλωσε πως θα γίνει κάτι αντίστοιχο, μετά τη Γενική. Δήλωσε πως συμφωνεί με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών.

ε) Τέλος, τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, το ζήτημα της συνδικαλιστικής δίωξης (παραπομπή στο Πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος) του Διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, που συμμετέχει στην Απεργία-Αποχή του σωματείου από το θεσμό των Μεντόρων-Συντονιστών. Εδώ η απάντηση του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ ήταν αποκαλυπτική! Δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η μη εφαρμογή των νόμων και πως το δικαίωμα στην Απεργία δεν υφίσταται για το Πρωτοβάθμιο Σωματείο, σύμφωνα με το νομικό επιτελείο του ΥΠΑΙΘ το οποίο αναλαμβάνει ρόλο πλέον και εισαγγελέα-δικαστή, κρίνοντας από μόνο του την νομιμότητα μιας απεργιακής κινητοποίησης.  Κάτι που προφανώς είναι παντελώς αυθαίρετο και επικίνδυνο. Από την πλευρά της αντιπροσωπείας, δηλώθηκε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούν οι εκπαιδευτικοί από αυτές τις μεθοδεύσεις, ότι το δικαίωμα στην Απεργία, είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το υπερασπιστούν με τον Αγώνα τους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν!

Μας κήρυξαν τον πόλεμο, απαντάμε μαχητικά και ενωτικά!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Η ακύρωση της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων δεν πρέπει να περάσει! Επιχειρούν να εκβιάσουν τους/τις συναδέλφους μας ώστε να υποκύψουν στην ατομική αξιολόγηση και να περάσουν έτσι την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Πρέπει να βρουν και πάλι τον κλάδο απέναντί τους, ενωμένο και αποφασισμένο! Υπενθυμίζουμε ότι 25 χρόνια τώρα με ψηφισμένους νόμους αξιολόγησης, πάντοτε η μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών ήταν μια τυπική διεκπεραιωτική διαδικασία, κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Διεκδικούμε την άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων και την κατάργηση της περιόδου της δόκιμης διετίας. Η μονιμοποίηση να γίνεται ταυτόχρονα με τον διορισμό.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση των Συλλόγων Π.Ε., τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 14:00, στην Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας (Χίου 16-18).

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος