Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όχι στην υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας-Απόσυρση του ΠΔ 85/2022

Διεκδικούμε Ανώτατη Δημόσια Καλλιτεχνική Παιδεία

Η απόφαση της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών μέσω του ΠΔ 85/2022 στο επίπεδο ενός απολυτήριου λυκείου έρχεται ως το επιστέγασμα στην πλήρη υποτίμηση της Τέχνης. Οι πολύχρονες καλλιτεχνικές σπουδές, οι εκατοντάδες ώρες σκληρής μελέτης, δημιουργίας και εξάσκησης όλων των καλλιτεχνών, τα ματωμένα πόδια των χορευτών και των χορευτριών, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων μιας αδυσώπητης αγοράς εργασίας. Η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι δίχως αμοιβή πρόβες, καθώς και η υπάρχουσα εργασιακή εκμετάλλευση, επισφραγίζονται θεσμικά, και είναι μόνο μερικές εκφάνσεις αυτής της υποτίμησης.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα επισφραγίζει την εξίσωση τους με αποφοίτους λυκείου και μάλιστα όταν τα Σωματεία του Κλάδου αιτούνται εδώ και χρόνια την Ίδρυση Ανώτατης Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες και συντασσόμαστε μαζί με τα αντίστοιχα αιτήματα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών.

Απαιτούμε:

-Την ΆΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 85/2022.

-Την ΆΜΕΣΗ επίλυση στο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων.

-Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών.

-Άμεση ίδρυση Δημόσιας Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος