Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι στην πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 2/3 στις 18:00 στο Σύνταγμα

Η απόφαση της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών μέσω του ΠΔ 85/2022 στο επίπεδο ενός απολυτήριου λυκείου έρχεται ως το επιστέγασμα στην πλήρη υποτίμηση της Τέχνης. Οι πολύχρονες καλλιτεχνικές σπουδές, οι εκατοντάδες ώρες σκληρής μελέτης, δημιουργίας και εξάσκησης όλων των καλλιτεχνών, τα ματωμένα πόδια των χορευτών και των χορευτριών, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων μιας αδυσώπητης αγοράς εργασίας. Η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι δίχως αμοιβή πρόβες, καθώς και η υπάρχουσα εργασιακή εκμετάλλευση, επισφραγίζονται θεσμικά, και είναι μόνο μερικές εκφάνσεις αυτής της υποτίμησης.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα επισφραγίζει την εξίσωση τους με αποφοίτους λυκείου και μάλιστα όταν τα Σωματεία του Κλάδου αιτούνται εδώ και χρόνια την Ίδρυση Ανώτατης Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών.

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αλληλεγγύη στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις που βρίσκεται ο κόσμος του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Καλεί όλες και όλους στην πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 2/3 στις 18:00 στο Σύνταγμα που διοργανώνεται από τα σωματεία, φορείς, εργαζόμενους και σπουδαστές του χώρου. Στηρίζει την κινητοποίηση των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων  στις 10π.μ.  έξω από το ΡΕΞ.

Ο αγώνας τους που δίνεται ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το Π.Δ. 85/2022  επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός, όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, είναι περιττός.  Το Π.Δ. φανέρωσε τα χρόνια προβλήματα του κλάδου των καλλιτεχνών. Η ανεπαρκής Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες, οι καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, η μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία, το επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού και η μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ολοκληρώνουν την εικόνα που επικρατεί στο χώρο των τεχνών. Η τέχνη αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας, κύτταρο διαμόρφωσης των συνειδήσεων. Αποτελεί μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας στην προσπάθεια της να την καθρεφτίσει, να την μετασχηματίσει ή και να την υπερβεί.

Σήμερα ο αγώνας των καλλιτεχνών όπως των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών δίνεται ενάντια σε μια πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται και καταστρέφει κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες και συντασσόμαστε μαζί με τα αντίστοιχα αιτήματα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών.

Απαιτούμε:

-Την ΆΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 85/2022.

-Την ΆΜΕΣΗ επίλυση στο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων.

-Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών.

-Άμεση ίδρυση Δημόσιας Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε! 

O πρόεδρος                                Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης                       Σπύρος Ντελέζος