Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠE : Συμπτύξεις στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Ενημερωθήκαμε ότι το Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών με απόφασή του το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου, ορίζει ότι στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών πρέπει την τρέχουσα σχολική χρονιά να υπηρετούν 8 δάσκαλοι έναντι 10 που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα. Συγκεκριμένα, ενώ έως το μεσημέρι της 4ης Σεπτέμβρη, το ΠΥΣΠΕ υπολόγιζε 10 τμήματα στο εν λόγω σχολείο, το βράδυ της ίδιας ημέρας και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, με πλειοψηφία 3 έναντι 2 (μειοψήφησαν οι δυο αιρετοί) αποφασίστηκε ότι στο συγκεκριμένο σχολείο τοποθετούνται μόνο 8 δάσκαλοι.

Αναλυτικά, τα 10 τμήματα του συγκεκριμένου σχολείου κατανέμονται έως σήμερα ως εξής :

Α΄ τάξη, 25 παιδιά, Β΄, 18 και 18, Γ΄, 19 και 19, Δ΄, 20 και 19, Ε΄, 18 και 18, Στ΄, 23 παιδιά.

 

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε, λειτουργία του 15ου Δημοτικού σχολείου με 8 τμήματα σημαίνει :

–   Ότι κατ’ ελάχιστον 22 μαθητές/τριες, της Β΄, ή της Γ΄, ή της Δ΄, ή της Ε΄ τάξης θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και να αναζητήσουν την εγγραφή τους σε άλλο σχολείο τρεις ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος συνιστά τιμωρία επί της ουσίας για τους μαθητές/τριες αλλά και τις οικογένειές τους.

–   Ότι δυο ζευγάρια τμημάτων θα συμπτυχθούν και θα λειτουργήσουν ως 25άρια τμήματα μέσα στις λυόμενες αίθουσες στις οποίες στεγάζεται το συγκεκριμένο σχολείο με ότι συνέπειες σε παιδαγωγικό επίπεδο συνεπάγεται αυτό.

Καλούμε το ΠΥΣΠΕ να ανακαλέσει την απόφασή του, να εξασφαλίσει τη λειτουργία του σχολείου με 10 τμήματα και να προχωρήσει στην απαραίτητη στελέχωσή του με επιπλέον προσωπικό. Όσο αφορά το έγγραφο του απερχόμενου προϊσταμένου προς το Δ/ντή του σχολείου (Αρ. Πρωτ. : 5845/17-7-2012), το οποίο κοινοποιήθηκε στο Σύλλογό μας και το ζήτημα του κτιριακού προβλήματος που αναφέρει, εκτιμούμε ότι μπορεί να λυθεί άμεσα με συνεννόηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο του Μαρασλείου χωρίς να συμπτυχθούν τμήματα του 15ου Δημοτικού Σχολείου. Το κτιριακό πρόβλημα του συγκεκριμένου σχολείου πρέπει να λυθεί σε μόνιμη βάση με διατήρηση του σχολείου – που αποτελεί και το μόνο σχολείο γειτονιάς της περιοχής – στο  χώρο και όχι με την εκδίωξη ή την υποβάθμιση και αποδόμηση του σχολείου. Αν πραγματικά οι αρμόδιες προϊστάμενες υπηρεσίες ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την πρόοδο και ομαλή φοίτηση των εκπαιδευομένων σε αυτό, θα πρέπει να το αποδείξουν έμπρακτα. Διαφορετικά θα φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί σε δεκάδες οικογένειες και θα αντιμετωπίσουν την αγωνιστική ενότητα και ετοιμότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε να συναινέσουμε ούτε να αποδεχθούμε αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς και τετελεσμένα πολύ περισσότερο όταν αφορούν στην εκδίωξη ουσιαστικά μαθητών/τριών από το σχολείο.

 

Αριθμ. Πρωτ. : 62

5/9/2012

Προς :

–         Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών

–         Μέλη του Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών

–         Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών

 

Κοιν. :

–         Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.

–         Μέλη μας

–         Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δ. Σχ. Αθηνών