Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Τα ειδικά σχολεία δεν είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας! Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Αθήνας, την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλ. Κοτζιά), Δευτέρα 24 Απρίλη στις 4μμ.

Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι ξεκάθαρη πια σε όλους και όλες μας.

Το Δ.Σ. στο πλαίσιο της συνολικής του θέσης και του κοινού πανεκπαιδευτικού αγώνα για την επίλυση του κτιριακού ζητήματος και της υλικοτεχνικής υποδομής, για σχολεία ασφαλή και αντίστοιχα με τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών/τριών συμμετέχει και καλεί τα μέλη του στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αθήνας, με επίδικο την άμεση επίλυση των κτιριακών προβλημάτων των ειδικών σχολείων.

Είναι προκλητικός εμπαιγμός η στέγαση παιδιών σε αίθουσες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση παροχής ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Για τη σημερινή κατάσταση του κτιριακού προβλήματος υπεύθυνες είναι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές με την κατάργηση του ΟΣΚ και τη χρόνια υποχρηματοδότηση.

Ο Σύλλογός μας, με κινητοποιήσεις και υπομνήματα έχει διεκδικήσει συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου, επισκευών και αποκατάστασης των σχολείων ώστε να είναι ασφαλή για τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις εργαζόμενους/ες.

Συνολικά θεωρούμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια της περιοχής μας και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα σε σχέση με ζητήματα ασφάλειας που έχουμε ήδη θέσει και με προηγούμενα υπομνήματα.

Η εικόνα των ειδικών δημοτικών σχολείων του Συλλόγου μας

  • 9ο Ειδικό Δημοτικό (Πόντου 69-71):

40 μαθητές & μαθήτριες

Στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα μαζί με τα 8ο και 106ο Δημ. Σχ. Αθηνών και τα 12ο, 101ο, 132ο Νηπιαγωγεία Αθηνών, στο ίδιο κτίριο με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός στο κτίριο πρέπει να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να αντικατασταθεί.

Ο προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση για κανένα από τα προαναφερθέντα Δημοτικά Σχολεία.

Να επισπευστεί η διαδικασία τοποθέτησης ανελκυστήρα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός χρειάζεται άμεσα να αναβαθμιστεί.

 

  • 10ο Ειδικό Δημοτικό (Μαράσλειο, Μαρασλή 4):

42 ειδικοί μαθητές

Στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα Μαρασλείου μαζί με τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Μαρασλείου

Έχει τουαλέτες οθωμανικού τύπου (γούρνες)

Στο ίδιο σχολείο υπάρχει αίθουσα που θερμαίνεται με σόμπα υγραερίου καθώς και αίθουσα που φωτίζεται με μπαλαντέζα από το κυλικείο.

Οι αίθουσες του εν λόγω σχολείου έχουν να βαφτούν χρόνια.

Η σκεπή του γυμναστηρίου είναι υπό κατάρρευση με κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση και κανένα παγκάκι για την ξεκούραση των παιδιών.

 

Σε σχέση με το ζήτημα χρηματοδότησης των σχολείων, πάγια και διαχρονική θέση του Συλλόγου μας είναι:

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων όλες οι ανάγκες και διαφάνεια στη δίκαιη κατανομή της.
  • Όχι στην κράτηση υπόλοιπου της χρηματοδότησης από τις δημοτικές αρχές – διάθεση του συνόλου του ποσού στις σχολικές μονάδες.

 

Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση στον Δήμο της Αθήνας συντηρείται συνειδητά απ’ όλες τις διοικήσεις ώστε να υποβαθμίζεται η εκπαίδευση στα ειδικά σχολεία με σκοπό να οδηγηθούν  στο κλείσιμο, μια πρακτική  που αποτελεί   κατεύθυνση της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια, στο όνομα μιας  δήθεν ένταξης των μαθητών με αναπηρία στην τυπική εκπαίδευση. Αυτή η πολιτική επιβεβαιώνεται με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβρη του 2020.

Όσον αφορά τα προσχήματα που εμφανίζει η διοίκηση και οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου για την έλλειψη οικονομικών πόρων και χώρων θεωρούμε ότι είναι προκλητικά απαράδεκτα, όταν ο Δήμος της Αθήνας είναι ένας από τους δήμους με τεράστια έσοδα, υπέρογκη φορολογία των δημοτών και όταν δαπανώνται τεράστια ποσά για έργα «βιτρίνας», στήριξης της επιχειρηματικότητας και «μεγάλους περιπάτους».

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος