Το σχολείο πάει σινεμά ! ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ολοκληρώνει τον κύκλο θερινών προβολών στον κήπο του (Ερμού 134-136, Θησείο) με δύο μικρά αφιερώματα.
 
Αφιέρωμα στην εκπαίδευση; «Το σχολείο πάει σινεμά»
 
Τις Πέμπτες του Σεπτέμβρη και σε συνεργασία με τον Διδασκαλικό Σύλλογο «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ», τον Διδασκαλικό Σύλλογο “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” και την Ε’ Ε.Λ.Μ.Ε. θα προβληθούν ταινίες με θέμα την εκπαίδευση.

Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά ένα αφιέρωμα στην εκπαίδευση, όπως την έχει αποτυπώσει ο κινηματογραφικός φακός, αφορμή για προβληματισμό.

Πού βρίσκεται τελικά το σχολείο σήμερα; Γιατί μια κοινωνία που θέλει την πρόοδο πρέπει να επενδύει στην εκπαίδευση; Και γιατί τελικά το επάγγελμα του δασκάλου είναι πιο κοντά σε αυτό του καλλιτέχνη;
 
Πέμπτη, 6-9-2012
  • Ο Ψύλλος Ελλάδα, Δημήτρης Σπύρου, 1990
 
Ένας μαθητής της ΣΤ Δημοτικού εκδίδει μία χειρόγραφη εφημερίδα, τον «Ψύλλο», αλλά αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση με αδιαφορία από τους συμμαθητές και τους συγχωριανούς του. Όταν όμως μια δημοσιογράφος από την Αθήνα φτάνει στο χωριό για να του πάρει συνέντευξη, θα αλλάξει και η στάση όλων, ειδικά των αρχών του χωριού, που βλέπουν την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης.
 
Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση στο τέλος της προβολής.
 
 
Πέμπτη, 13-9-2012
  • Like stars on EarthΙνδία, Aamir Khan, 2007
 
Ο μικρός Ishaan θεωρείται από γονείς, δασκάλους και συμμαθητές τεμπέλης, αντιδραστικός, προβληματικός. Όλοι τον κοροϊδεύουν όταν παραπονιέται ότι «τα γράμματα χορεύουν». Μέχρι που ο νέος καθηγητής των Καλλιτεχνικών θα μπορέσει να διακρίνει το πραγματικό πρόβλημα.
 
 
Πέμπτη, 20-9-2012
  • If…Αγγλία, Lindsay Anderson, 1968

Ο Μικ Τράβις είναι ένας έφηβος μαθητής ενός αυστηρού βρετανικού σχολείου αρρένων τη δεκαετία του ’60. Αυτός και η παρέα του, είναι τα πιο αντισυμβατικά αγόρια της τάξης, και αυτό τους έχει κάνει στόχο των τελειόφοιτων μαθητών, των «Γουίπς», που συνηθίζουν να τρομοκρατούν τους άλλους μαθητές, κάνοντας τους καψόνια. Οι Γουίπς έχουν οριστεί επιμελητές των νεώτερων και αυτό τους δίνει την ευκαιρία να ασκούν εξουσία πάνω τους, να τους βάζουν να κάνουν ένα σωρό θελήματα, να τους έχουν υπηρέτες τους. Έτσι, το σχολείο είναι ένας οργανωμένος, σκληρός μικρόκοσμος με αφέντες και δούλους και, φυσικά, αυστηρές παιδαγωγικές μεθόδους, που περιλαμβάνουν ξύλο με σανίδα! Ο Μικ πνίγεται μέσα σε αυτό το ανυπόφορο κλίμα και θέλει να κάνει την επανάστασή του. Φέτος έχει έρθει στο σχολείο με άλλες διαθέσεις. Μέσα από γεγονότα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ο Μικ και η παρέα του είναι αποφασισμένοι να πάρουν την εκδίκησή τους και να έχουν τον τελευταίο λόγο σε αυτό το τυραννικό σχολικό καθεστώς. Το σχολείο ετοιμάζεται για μια μεγάλη έκπληξη…
 
Πέμπτη, 27-9-2012
  • Ανάμεσα στους τοίχους Γαλλία, LaurentCantet, 2008
 
Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στη τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.
 
Ολες οι προβολές ξεκινούν στις8.30 μ.μ
Αφιέρωμα στην αρχαιολογία
 
Οι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν το έργο τους, κάθε Τρίτη του Σεπτέμβρη. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας Μεσογειακού Χώρου ΑΓΩΝτις τρεις πρώτες Τρίτες του Σεπτεμβρίουθα προβληθούν αρχαιολογικές ταινίες που διαγωνίστηκαν στο τελευταίο Φεστιβάλ τον Μάιο του 2012 και βραβεύθηκαν από κοινό και κριτικούς. Την τελευταία Τρίτη του μήνα θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 Το πρόγραμμα των προβολών θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.