Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα για τη 12χρονη: ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Πριν από λίγες μέρες οι νέες αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, θύματος βιασμού και μαστροπείας, επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποψίες και καταγγελίες όλων των συλλογικοτήτων και των αλληλέγγυων της επιζώσας, για ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση, που ξεπερνά τα όρια της γειτονιάς και δρα με όρους μαφίας, στενά συνδεδεμένο με κρατικούς παράγοντες.

Η 12χρονη δέχτηκε δολοφονική επίθεση από άγνωστο άντρα, με καλυμμένο πρόσωπο, γάντια και ποδονάρια, ο οποίος επιχείρησε, ανεπιτυχώς ευτυχώς, να χτυπήσει με μαχαίρι την 12χρονη σε σπίτι συγγενικού προσώπου όπου τώρα διαμένει. Η επιζώσα, αντιστάθηκε και κατάφερε να σωθεί αυτή τη φορά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως υπήρχε ελλιπέστατη περιφρούρηση από την πλευρά της αστυνομίας, μέχρι και την στιγμή της επίθεσης. Η δε ανακρίτρια αναγκάστηκε υπό την πίεση των γεγονότων και των δικηγόρων της μικρής να δεχθεί νέα συμπληρωματική κατάθεση αποκάλυψης και άλλων προσώπων που ενέχονται στο κύκλωμα μαστροπείας

Στο μεταξύ έξι μήνες μετά την αποκάλυψη των βιασμών του παιδιού, η οικογένεια συνεχίζει να αφήνεται από το κράτος και τις κοινωνικές δομές του, στην οικονομική, ψυχολογική και ηθική εξαθλίωση, παρ’ όλες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις όλων των αρμοδίων. Η μητέρα του παιδιού, η οποία κατήγγειλε το γεγονός, βρίσκεται προφυλακισμένη εδώ και έξι μήνες. Είναι αυτή που κυρίως κρατούσε ενωμένη την οικογένεια και έφερνε το μοναδικό εισόδημα στο σπίτι. Τα παιδιά βρίσκονται, μετά την καταγγελία, «μοιρασμένα» σε συγγενείς. Η οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο Αθηναίων για την πολύτεκνη οικογένεια έχει τη μορφή ελεημοσύνης (2 πακέτα ρύζι, 2 πακέτα φακές, 3 κουτάκια γάλα, 1,5 λίτρο λάδι μηνιαίως).
Η ψυχολογική υποστήριξη στο κακοποιημένο παιδί άργησε πολύ και τώρα γίνεται με δύσκολους όρους (50 χιλιόμετρα απόσταση από το σπίτι), όπως και το δικαίωμά του στην εκπαίδευση. Ταχύτατα όμως είχαν καταφθάσει τα ΜΜΕ, όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός, και εγκαταστάθηκαν όχι κάτω από τα σπίτια των βιαστών αλλά έξω από το σπίτι του θύματος και της μητέρας που κατήγγειλε τους βιασμούς. Ταχύτατα έβγαιναν στη δημοσιότητα οι καταθέσεις του παιδιού, με όλες τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες, ταχύτατα οι «έγκριτοι δημοσιογράφοι» μοίραζαν ευθύνες στη μάνα, στη γειτονιά, σε όλους και έσβηναν τα φώτα από τα πρόσωπα των βιαστών και του μαστροπού, αποσιωπούσαν τα κρούσματα τρομοκράτησης του παιδιού και της οικογένειας.

Η υπόθεση του Κολωνού, μαζί με άλλες υποθέσεις παιδοβιασμών και trafficking, τραβάνε την κουρτίνα της λαμπερής « ανάπτυξης» και της «ηθικής», πατριαρχικής κοινωνίας και αποκαλύπτουν το πραγματικό όραμα των υμνητών της ταξικής ανισότητας, της έμφυλης βίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τα σκοτεινά δίκτυα των εμπλεκομένων που φτάνουν στις «ανώτερες» κοινωνικές τάξεις. Το όραμα που αντιμετωπίζει τα σώματα των ανθρώπων και των παιδιών ως… επενδυτικές ευκαιρίες και μετράει την ηθική με βάση το ποσοστό κέρδους.

Η επιζώσα του Κολωνού είναι παιδί βιοπαλαιστών πολύτεκνης οικογένειας. Ο Μίχος είναι επιχειρηματίας, επίτροπος της εκκλησίας, μέλος του κυβερνητικού κόμματος, φίλος δημάρχων, βουλευτών, περιφερειαρχών, αστυνομικών. Κι όμως η μητέρα κατήγγειλε τον βιασμό!

Ο Σύλλογός μας ήταν από τα πρώτα εκπαιδευτικά σωματεία που έσπευσαν στο κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης της οικογένειας από την  Επιτροπής Αλληλεγγύης και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο όποτε άλλοτε χρειαστεί.

Θα συνεχίσουμε επίσης να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης να παρεμβαίνουμε και να στηρίζουμε τον αγώνα επιβίωσης και δικαιοσύνης της 12χρονης !

Νοιώθουμε το βάρος της ευθύνης ως εκπαιδευτικοί και έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά προς τα παιδιά μας, τους μαθητές και μαθήτριες μας και τους γονείς τους. Αυτή η «μικρή», που δίνει τώρα αγώνα ζωής και αξιοπρέπειας, θα μπορούσε να είναι και δική μας μαθήτρια.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος