Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση και το σχολείο της αγοράς την ακρίβεια, τον πόλεμο, το αντεργατικό και αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οπλοστάσιο

Μάης του 1886 στο Σικάγο η εργατική τάξη, χύνοντας το αίμα της, διεκδίκησε 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Την 1η Μάη τιμάμε τους νεκρούς μας, τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και τις εργατικές κατακτήσεις. Είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Μάης 2023 είναι νωπές ακόμη οι μνήμες και η οργή  ξεχειλίζει για τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας  στα Τέμπη, αλλά και τα εκατοντάδες θύματα καθημερινά στους χώρους δουλειάς.  Είναι πλέον φανερό ότι το δολοφονικό κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, προασπίζοντας τα κέρδη των λίγων, αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ζωές ως αναλώσιμες. Οι οικονομικά ισχυροί και το πολιτικό τους προσωπικό έχουν στόχο να ανατρέψουν όλα όσα κατακτήθηκαν με αγώνες εκατό κα πλέον χρόνια πριν και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό υπηρετούν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της λειτουργίας τους με βάση το κέρδος και την αγορά, της λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος με την καθήλωση των μισθών, την ακρίβεια,  της υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου και καταστροφής του περιβάλλοντος .Στο κέντρο της Ευρώπης υλοποιείται και προωθείται η ίδια βάρβαρη επιλογή, συντονισμένη με τις συμφωνίες που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τράπεζες και το κεφάλαιο, ενώ οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί   απειλούν ακόμη και με γενικευμένο πόλεμο.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βγήκαν ορμητικά στο προσκήνιο με τις μεγαλειώδεις πορείες και απεργίες μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο το βάθος και την έκταση αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Αντίστοιχα, στη Γαλλία οι εργαζόμενοι και η νεολαία με απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια, παλεύουν ανυποχώρητα προκειμένου να μην περάσει η άνοδος του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία, η αυταρχική επέλαση, αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται ότι η υποτιθέμενη  δημοκρατία τους  είναι ανύπαρκτη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το ίδιο καταστροφικό μνημονιακό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλιμάκωσε την επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Εν μέσω πανδημίας, προώθησε την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, ευνοεί την κέρδη των επιχειρήσεων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ενώ αφήνει τις τράπεζες και τα fundς να απειλούν τη λαϊκή κατοικία. Στην εκπαίδευση με την αξιολόγηση, τις εξετάσεις PISA, τις διώξεις και τους εκβιασμούς, την αυθαίρετη άρνηση μονιμοποίησης των νεοδιόριστων,  την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολλεγίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας και πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων και πρακτικών συνεχίζει την αποδόμηση  της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Ο νόμος Χατζηδάκη καθιστά υπό αίρεση το απεργιακό δικαίωμα και συνολικά επιδιώκει να  θέσει τα σωματεία υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Θέλουν τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν, να μην οργανώνονται, να μην αντιστέκονται .

Στις συνθήκες αυτές η εργατική τάξη, οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δώσουν την δική τους αγωνιστική απάντηση με την οργάνωση, την ενότητα και τον αγώνα, βάζοντας μπροστά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στα δικά τους χέρια, στον δικό τους ανειρήνευτο αγώνα για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • Όχι στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Μπλοκάρουμε την είσοδο των αξιολογητών σε όλα τα σχολεία μας. Άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.
  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις  για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια.
  • Το ρεύμα, η θέρμανση, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ΜΜΜ είναι κοινωνικά αγαθά. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Καμιά κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας σε βάρος των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και κάθε άλλη κοινωνική ανάγκη με ακύρωση του τεράστιου προγράμματος εξοπλισμών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.  Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – κατάργηση του προσοντολόγιου. Όχι στην εμπαιγμό των ελάχιστων διορισμών που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο για ρεύμα, ενέργεια, νερό, ΜΜΜ και υπηρεσίες φτηνές για όλο το λαό.
  • Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές «ψηφοφορίες»!
  • Όχι στο σχολείο της αγοράς – όχι στον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση με την αξιολόγηση και τις εξετάσεις (PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ).
  • ΌΧΙ στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Διαγραφή του Χρέους.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Καταγγέλλουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια και την παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα, να σταματήσει το οικονομικό και πραγματικό μάτωμα των λαών για τα κέρδη! Καμία εμπλοκή – Καμιά συμμετοχή της χώρας μας. Έξω από το ΝΑΤΟ – Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών – Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες:

Να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά

Να αξιοποιήσουν το διδακτικό υλικό από την ιστοσελίδα του Συλλόγου για δραστηριότητες στην τάξη σε σχέση με την εργατική Πρωτομαγιά.

O πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης                                         Σπύρος Ντελέζος