Δελτίο τύπου από την παρέμβαση στη ΔΙΠΕ Α Αθήνας των ΣΕΠΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και Α’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τοποθετήσεις μόνιμων μουσικών – Απαιτούμε διαφάνεια στις ανακοινώσεις της ΔΙΠΕ! Στραγγαλισμός της εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘΑ. Προσπαθούν να κόψουν από παντού!

Την Δευτέρα 28/8 έγινε παρέμβαση στην ΔΙΠΕ Α Αθήνας των σωματείων Α’ Σύλλογος Αθηνών, Αριστοτέλης και Μακρυγιάννης, με δυναμική παρουσία εκπαιδευτικών.

Αρχικά με την παρέμβασή των σωματείων, η οδηγία που δόθηκε την Παρασκευή 25/8 αποσύρθηκε και έτσι οι τοποθετήσεις των μονίμων μουσικών θα γίνουν με βάση τις αρχικές τους δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, αποδείχθηκε το αδιανόητο αλαλούμ με τις οδηγίες που δόθηκαν. Η ευθύνη της ΔΙΠΕ Α Αθήνας είναι μεγάλη αφού όχι μόνο έβαλε τους συναδέλφους σε αναστάτωση να κάνουν και να ξανακάνουν αίτηση για συμπλήρωση ωραρίου με διαφορετικές οδηγίες που ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν στο site της ΔΙΠΕ αλλά στάλθηκαν στα προσωπικά email των συναδέλφων, ενώ επιπλέον η ΔΙΠΕ έγραψε σε ΤΡΙΤΟ email προς τους εκπαιδευτικούς ότι αυτές οι οδηγίες ήταν απόφαση ΠΥΣΠΕ, ενώ δεν ήταν.

Η διευθύντρια εκπαίδευσης Ε. Καραγιάννη στην αντίδρασή μας για το θέμα των μονίμων μουσικών, παραδέχτηκε τον λανθασμένο χειρισμό της ΔΙΠΕ, ενημέρωσε ότι το τελευταίο email της ΔΙΠΕ με την απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου για συμπλήρωση πρώτα του πρωινού προγράμματος έγινε εκ παραδρομής και ότι θα ισχύσουν οι πρώτες δηλώσεις των συναδέλφων. Η διευθύντρια εκπαίδευσης μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει καμία μετακίνηση συναδέλφου/ισσας στην διάρκεια της χρονιάς, αφού τοποθετηθούν στα σχολεία τους.

Καταγγείλαμε ξανά το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν με κλειστά σχολεία, Παρασκευή απόγευμα, όταν κανείς δεν είχε δυνατότητα να επικοινωνήσει με την ΔΙΠΕ και στα προσωπικά email των συναδέλφων χωρίς δημοσιοποίηση καμίας ανακοίνωσης. Απαιτήθηκε με ένταση να αναρτώνται ΟΛΕΣ οι ανακοινώσεις στο site της διεύθυνσης και καταστήσαμε σαφές ότι οι  διαδικασίες ενημέρωσης μέσω προσωπικών email των εκπαιδευτικών ΔΕΝ είναι αποδεκτές από τα σωματεία. Ζητάμε από τους συναδέλφους/ισσες να καταγγέλλουν στο σωματείο τέτοιες περιπτώσεις.

Επισημάναμε ότι η διαδικασία κάλυψης κατά προτεραιότητα των πρωινών τμημάτων  που επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί στους μουσικούς είναι μια τακτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με μοναδικό στόχο την ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ προσωπικού, δηλαδή τον κόφτη στις προσλήψεις.

Καταγγείλαμε επίσης το γεγονός ότι οι δηλώσεις των κενών προς το ΥΠΑΙΘΑ και οι υπηρεσιακές μεταβολές γίνονται με κλειστά σχολεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κενά που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων 1η/9 και χωρίς ΚΑΝ μια εκτίμηση και πρόβλεψη για αυτά από την ΔΙΠΕ. Προειδοποιήσαμε μάλιστα την νέα διευθύντρια εκπαίδευσης για το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί σε μια τόσο μεγάλη διεύθυνση όπως η Α΄ Αθήνας των 7500 εκπαιδευτικών αν δεν προβλεφθούν όλα αυτά και δεν ζητηθεί επαρκής αριθμός εξαρχής αναπληρωτριών/ών.

Επιβεβαιώσαμε από την ΔΙΠΕ ότι ο αριθμός των κενών  που δόθηκαν  για την παράλληλη στήριξη στο ΥΠΑΙΘΑ είναι ίδιος με τον αριθμό των διαγνώσεων που έδωσαν τα ΚΕΔΑΣΥ Α΄ Αθήνας (περίπου 1300). Αναφερθήκαμε αναλυτικότατα στην νέα διευθύντρια εκπαίδευσης για το χάος που επικρατεί κάθε χρόνο με το μοίρασμα της παράλληλης στήριξης σε πολλούς μαθητές και την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών που αυτό προκαλεί. Η διευθύντρια εκπαίδευσης είπε ότι δεν θα παρεκκλίνει από τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘΑ που έρχονται. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι οδηγίες του ΥΠΑΙΘΑ είτε με την μορφή εγκυκλίων, είτε με τη μορφή non paper μέσω Viber στους διευθυντές εκπαίδευσης για ομαδοποίηση των παράλληλων στηρίξεων έχουν στόχο την μείωση των προσλήψεων. Ξαναλέμε ότι δεν μας αρκεί καμία ενσυναίσθηση των προβλημάτων της εργασιακής μας καθημερινότητας από τη μεριά της διοίκησης, ούτε μας φτάνει μόνο  να μεταφέρονται αυτά τα ζητήματα  στο ΥΠΑΙΘΑ. Πρόκειται για τις ζωές των μαθητών μας που αναγκάζονται κάθε χρόνο να έχουν δύο και τρεις διαφορετικούς εκπαιδευτικούς για λίγες ώρες τον κάθε ένα, γιατί το ΥΠΑΙΘΑ επιλέγει να μην προσλαμβάνει για την ΠΣ έναν εκπαιδευτικό προς έναν μαθητή/τρια. Υπενθυμίζουμε ότι ΜΟΝΟ τα ΚΕΔΑΣΥ έχουν αρμοδιότητα και νόμιμο δικαίωμα να ορίζουν πόσες ώρες ΠΣ χρειάζεται κάθε μαθητής/τρια και οποιοσδήποτε άλλος αποφασίζει γι’ αυτό, πέρα από τα οριζόμενα των ΚΕΔΑΣΥ, απλώς παρανομεί. Ο κόφτης του υπουργείου σε όλα τα επίπεδα που εφαρμόζεται κατά γράμμα από τις διευθύνσεις καταλήγει να αφήνει τα σχολεία έκθετα σε προβλήματα και κενά και προκαλεί, γιατί στην ουσία απαιτεί από το κάθε σχολείο να διαχειριστεί αυτά τα  ζητήματα μόνο του.

Δηλώσαμε στην διευθύντρια εκπαίδευσης πως σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Απαιτήσαμε αποφασιστικά όλες οι τοποθετήσεις να γίνουν ένας εκπαιδευτικός ανά έναν μαθητή/τρια, και δηλώσαμε με έμφαση ότι θα είμαστε συνεχώς εκεί για να το διεκδικήσουμε.