ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ ΕΛΜΕ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/9 στα γραφεία της ΟΛΜΕ, σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής με θέμα την οργάνωση κοινών δράσεων και αγώνων, ικανών να νικήσουν και να ανατρέψουν τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα  που συνεχίζεται και βαθαίνει.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με εκπροσώπους και παρατηρητές από τους συλλόγους Π.Ε. «ο Αριστοτέλης», Α’ Αθήνας, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, «Γληνός», Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Δυτικής Αττικής, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Παρθενώνας,  Ν. Σμύρνης, Νίκαιας, Πειραιά «η Πρόοδος», και οι ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ε΄ Αθήνας και Ε’ Αν. Αττικής.

Στη σύσκεψη εκφράστηκαν κοινές εκτιμήσεις για τη περίοδο:

Η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων αποδεικνύεται πολύ ξεκάθαρα και γρήγορα, ότι ήταν μια πολιτική απάτη, καθώς η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όχι μόνο αποδέχθηκε την πλήρη εφαρμογή των Μνημονίων, αλλά σαρώνει τα πάντα γρηγορότερα απ΄ ότι έχει δεσμευθεί!

Με αποκλειστικό στόχο την αποπληρωμή του χρέους προς τράπεζες και κεφάλαιο και την καταβύθιση του κόστους εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί η κρίση που λυσσομανά σ’ ολόκληρο το καπιταλιστικό οικοδόμημα και την ευρωζώνη, η τρόικα εσωτερικού ετοιμάζεται να κλέψει για πολλοστή φορά, ακόμα 13,5 δις από τους εργαζόμενους και τους ανέργους με τα μέτρα του φθινοπώρου.

Η συγκυβέρνηση κάνει κουρελόχαρτο, ακόμα και τις ελάχιστες προεκλογικές δεσμεύσεις στο όνομα του επείγοντος της κατάστασης, το οποίο επαναλαμβάνεται ως ανέκδοτο κάθε φορά που είναι να παρθούν νέα μέτρα.

Η κλοπή μισθών, συντάξεων, υποθηκευμένων κατοικιών, η ανεργία, το νέο φορολογικό γιουρούσι, η πλήρης διάλυση της υγείας και της παιδείας είναι το εμπρηστικό κοκτέιλ των νέων μέτρων. Την ίδια στιγμή η εκπαίδευση μπαίνει για τα καλά σε σκοτεινή εποχή. Νέες μειώσεις μισθών, μηδενικοί διορισμοί, απολύσεις, αξιολόγηση,  αύξηση του ωραρίου, συγχωνεύσεις σχολείων, ανυπαρξία κονδυλίων…

Από τα μέτρα που παρουσιάζει η συγκυβέρνηση στην τρόικα, ΕΕ και ΔΝΤ, απουσιάζουν εντελώς μέτρα ενάντια στον πλούτο, στις τράπεζες, στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες. Αντίθετα, τα μέτρα που παίρνονται ενάντια στους εργαζόμενους ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων ενώ βασιλεύει η φορολογική τους ασυλία.

Το δίλημμα για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, το λαό έχει τεθεί: Είτε θα μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση και την υποταγή για να σώσουν τα κέρδη και τις τράπεζες, το νόμισμα τους και το πολιτικό σύστημά τους είτε θα απαντήσουμε με ένα μαχητικό, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα τους ανατρέψει.

 

Συγκεκριμένα προτάθηκαν τα παρακάτω:

  • Η ανάγκη να συζητήσουν οι σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο για το επόμενο διάστημα, ικανό να το υπηρετήσουν με συλλογικούς και μαζικούς όρους
  • Άμεση απάντηση με την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση με διοργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου
  • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο των πρωτοβάθμιων σωματείων Τρίτη 18/9, στις 6.30, στα Προπύλαια
  • Άμεσα κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας με μπλακ άουτ σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα
  • Έκδοση γράμματος για τους γονείς και μαθητές με την έναρξη των μαθημάτων
  • Έκδοση υλικού για την κρίση και το χρέος
  • Έκδοση αφίσας
  • Εκπαιδευτικό διήμερο τον Οκτώβριο με πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σχετικά με την εκπαίδευση, το φασισμό, την κρίση
  • 20ήμερο κοινής δράσης ενάντια στο φασισμό με κοινές εκδηλώσεις των συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ με τις λαϊκές συνελεύσεις και άλλα σωματεία, μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του αντιφασιστικού αγώνα των λαών στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

 

Οι παραπάνω προτάσεις θα συζητηθούν στις Γ.Σ., στα Δ.Σ. και τις επιτροπές αγώνα και θα οριστικοποιηθούν με νέα σύσκεψη συντονισμού τη Δευτέρα 17/9