Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ – ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΕ06

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με βάση σχετική καταγγελία των Β΄ και Στ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ06 της Α΄ Αθήνας, η οποία τυγχάνει να είναι και σύμβουλος σε σχολικές μονάδες του Συλλόγου μας, με επιστολή που έχει αποστείλει στους συναδέλφους των σχολείων ευθύνης της στη Βθμια εκπαίδευση, κυριολεκτικά παίρνει στις πλάτες της την υπόθεση εφαρμογής ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την υλοποίηση των μαθημάτων μέσω webex σε περιόδους μαθητικών καταλήψεων.

Η σύμβουλος, μετά τους επαίνους προς τους εκπαιδευτικούς για το ανεκτίμητο εκπαιδευτικό έργο τους και αφού τους επισημαίνει ότι η «περίοδος της κατάληψης είναι πρόκληση για όλους μας και κυρίως πλήγμα για την παιδεία», τονίζει όλες τις υποχρεώσεις τους στην περίοδο που το σχολείο τους είναι κατειλημμένο, τη συμμετοχή τους στα ηλεκτρονικά μαθήματα, την υποχρεωτική τήρηση των απουσιολογίων, την ενημέρωση του βιβλίου ύλης, την υποχρέωση αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Τους ενημερώνει ότι έχει ζητήσει «τους συνδέσμους των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών στη webex, οι οποίοι φυσικά ενεργοποιούνται, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία και σε περίπτωση κατάληψης», δηλώνει ότι έχει ζητήσει από όλους τους διευθυντές να την «ενημερώνουν για τις ημέρες που το σχολείο τελεί σε κατάληψη και, όταν αυτό συμβαίνει, πόσες μέρες διαρκεί».

Τέλος τους ανακοινώνει ότι υπάρχει περίπτωση να επισκεφθεί τη διαδικτυακή τους τάξη στο μέλλον, για να επιβεβαιωθεί ότι η όλη διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα και να ενημερώσει την προϊστάμενη αρχή, εφόσον αυτό ζητηθεί. Σημειωτέον, ότι ακόμη και με βάση το αντιεκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο, ο /η σύμβουλος δεν δικαιούται να εμφανιστεί αιφνιδιαστικά, να χτυπήσει την πόρτα της τάξης μας και να μας υποχρεώσει να τη δεχτούμε. Κάτι που γνωρίζει η συγκεκριμένη σύμβουλος η οποία εμφανίζει όμως υπερβάλλοντα ζήλο!

Το θράσος της συμβούλου ξεπερνάει όλα τα όρια, αφού απειλεί άμεσα τους συναδέλφους, αλλά και επιδιώκει να λάβει ρόλους που ακόμη και σύμφωνα με όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο δεν της αναλογούν. Με ποια αρμοδιότητα εγκαλεί τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, λες και λείπουν οι εκφοβιστικές εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘ, με ποια αρμοδιότητα έχει λάβει όλες τις ψηφιακές διευθύνσεις των εκπαιδευτικών, με ποια αρμοδιότητα δηλώνει ότι θα μπει σε διαδικτυακό μάθημα, για να βεβαιωθεί ότι πραγματοποιείται απρόσκοπτα και μάλιστα με την απειλή της ενημέρωσης της προϊσταμένης αρχής;

Καταγγέλλουμε τη σύμβουλο που με την απαράδεκτη στάση της στηρίζει τις πιο αντιδραστικές επιλογές του υπουργείου ενάντια σε αγωνιζόμενους μαθητές και συναδέλφους. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση του εγγράφου. Καμιά θέση δεν έχει ο/η σύμβουλος σε εκπαιδευτική τάξη και κανένας/καμία εκπαιδευτικός δε θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε σύμβουλο να μπει σε «διαδικτυακό μάθημα». Οι συνάδελφοι ΠΕ06 του Συλλόγου μας πρέπει να ενημερωθούν για τη στάση της εν λόγω συμβούλου για να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η εποχή των εκπαιδευτικών που ήταν και παιδονόμοι παρήλθε οριστικά. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε παιδαγωγοί, δεν υποκύπτουμε σε απειλές, επιτελούμε με συνέπεια και ευθύνη το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο. Βρισκόμαστε στο πλευρό των μαθητών και των φοιτητών που αγωνίζονται για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, τις σπουδές και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Στηρίζουμε το παρόν και το μέλλον τους!

O πρόεδρος                          H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου