Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο 3 του σχολικού συγκροτήματος 5ου και 6ου Δημ. Σχ. Ζωγράφου

Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων των Δημοτικών Σχολείων Ζωγράφου. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου μας και έχει αποτυπωθεί σε πλήθος ανακοινώσεών του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο πλαίσιο της διεκδίκησής μας για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία.

 

Με βάση την τεχνική έκθεση που κατατέθηκε από τον αρμόδιο μηχανικό στο Δήμο και η οποία μας επιδόθηκε μετά από σχετικό αίτημά μας, υπάρχουν περιπτώσεις σχολικών κτιρίων όπου κρίθηκε ότι είναι αναγκαίες κάποιες επιδιορθώσεις και επισκευές, οι οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν με τη μέγιστη αξιοπιστία.

 

Δυστυχώς, όπως προέκυψε από τον έλεγχο της στατικής επάρκειας, το κτίριο 3 του σχολικού συγκροτήματος 5ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Ζωγράφου αποδείχτηκε ότι “δεν πληροί τις προδιαγραφές της στάθμης επιτελεστικότητας του πεδίου Β1 και προτείνεται η στατική ενίσχυση του κτιρίου”. Ως εκ τούτου, οι δύο σχολικές αίθουσες, που λειτουργούσαν έως πρόσφατα εκεί, εκκενώθηκαν και τα αντίστοιχα τμήματα (το ένα με 19 παιδιά και το άλλο με 18) μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων και σε μια ακόμη μικρή αίθουσα!

 

Προκύπτουν από την πλευρά μας ορισμένα πρώτα ερωτήματα και ζητήματα τα οποία θέσαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου:

 

  • Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα έχει ηλικία αρκετών δεκαετιών κι όμως χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και χρόνια για να διαπιστωθεί η ακαταλληλότητά του. Βαρύτατες ευθύνες φέρουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές κλπ) καθώς εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί πέρασαν από αυτές τις ακατάλληλες και μη ασφαλείς αίθουσες.

 

  • Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που διέγνωσαν οι αρμόδιοι μηχανικοί; Επικεντρώνεται στον 3ο όροφο; Κι αν ναι, τότε γιατί αναφέρεται στο κτίριο 3 στο σύνολό του; Αν αναφέρεται συνολικά στο κτίριο 3, τότε είναι ασφαλές να λειτουργούν οι υπόλοιπες αίθουσες του κτιρίου; Αληθεύει η πληροφόρηση που έχουμε ότι ο 3ος όροφος δεν έχει κολώνες;

 

  • Δεδομένου ότι ο οπτικός έλεγχος και η μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση ενημέρωσης, τον Ιούλιο του 2023, γιατί δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από τότε; Πολύ περισσότερο, γιατί χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες για να γίνει γνωστό το γεγονός; Αν οι δύο αίθουσες του τρίτου ορόφου κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθούν τον Ιανουάριο, τότε με ποιο σκεπτικό λειτουργούσαν από το Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο όπου πλέον το πρόβλημα είχε διαγνωσθεί από τους αρμόδιους μηχανικούς; Πότε ακριβώς ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα;

 

Η κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση της άθλιας κατάστασης των σχολικών κτιρίων, αντί να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης, επιχειρεί να κρύψει το ζήτημα της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών κάτω από το χαλί και να επιβάλλει με κάθε αθέμιτο μέσο την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων, από την οποία φρόντισε να εξαιρέσει τον παράγοντα σχολικά κτίρια και υποδομές.

 

Καλούμε κάθε θεσμικό όργανο, τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων, τις δημοτικές αρχές και τις υπηρεσίες τους, να αποφασίσουν με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και των συναδέλφων.

 

Καλούμε τους γονεϊκούς φορείς σε κοινή δράση για το φλέγον ζήτημα της σχολικής στέγης στου Ζωγράφου.

 

Καλούμε το Δήμο Ζωγράφου να προχωρήσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα της σχολικής στέγης.

 

Καλούμε τον Δήμο Ζωγράφου να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα των έργων, καθώς, εκτός των άλλων, δύο τμήματα αυτήν τη στιγμή λειτουργούν σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σχολικής τάξης

 

Αναμένουμε την αντίστοιχη έκθεση μελέτης για τα νηπιαγωγεία του Ζωγράφου για να τοποθετηθούμε ανάλογα.

 

Επίσης, η αντίστοιχη μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί στα σχολικά κτίρια του Δήμου Αθηναίων.

 

Διεκδικούμε το αυτονόητο: ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια. Απαιτούμε άμεσα, να σχεδιαστούν και να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα ανακατασκευής και παράδοσης του κτιρίου 3.

 

O πρόεδρος                          H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου