Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στη 1μμ στα Προπύλαια με το πανό του Συλλόγου

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”

Συγκέντρωση και εκδηλώσεις για την γυναικεία χειραφέτηση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι.

(τρίωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ από 8-11 πμ, στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου)

Ο φετινός εορτασμός της  8ης Μάρτη, ως ημέρα διεκδίκησης για τη γυναικεία χειραφέτηση, συμπίπτει με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Καθώς και με τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση-κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, έναν αγώνα μακρόχρονο και εξαιρετικά σκληρό που αντιμετωπίζει τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία του υπουργείου παιδείας και της κυβέρνησης.

Μετά τα τρένα, το ρεύμα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την υγεία, η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση των λειτουργιών των δημόσιων πανεπιστημίων. Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών-«μη κρατικών» ΑΕΙ και την απόφασή μας να συμμετέχουμε σε ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί στη νέα γενιά να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου και γενικότερα την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Ο αγώνας μας για τη γυναικεία χειραφέτηση έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης και της άνεργης γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χωρίς να συναντά οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην εργασία και τη ζωή της. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν γιγαντωθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην εκπαίδευση, με τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να ζουν κάθε χρόνο την εργασιακή περιπλάνηση, με τους όρους διαβίωσης να επιδεινώνονται σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, ενώ εξαιρούνται και από το δικαίωμα της 9μηνης άδειας ανατροφής. Αντίστοιχα, οι νεοδιόριστες εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε διετή παραμονή στον τόπο διορισμού, πολλές φορές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και την οικογένειά τους, με το κόστος των μετακινήσεων να είναι δυσβάσταχτο.

Διεκδικούμε:

l   Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.

l   Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά-«μη κρατικά» πανεπιστήμια.

l   Αύξηση της δημόσιας  χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.

l   Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση του ν.4589/19. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την αντιδραστική αλλαγή του τρόπου πρόσληψης.

l   Αυξήσεις στους μισθούς  

l   Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα. Διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  • Πλήρης εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει σήμερα τις άδειες των αναπληρωτών και την υπαγωγή τους στη νομοθεσία που διέπει τις άδειες των μόνιμων εκπαιδευτικών

l   Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους/ες. Δημόσιες δομές κακοποιημένων γυναικών. Να σταματήσει η σεξιστική βία και οι γυναικοκτονίες.