Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Backpack full of cash», 12/4, 8μ.μ., 12ο Δ.Σχ. Αθηνών

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Backpack full of cash»

Παρασκευή 12  Απριλίου, 8 μ.μ. στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών εκπαιδευτικών ΠΕ, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό περιοδικό «Σελιδοδείκτης για την εκπαίδευση και την κοινωνία»  εξασφάλισαν και παρουσιάζουν τη ταινία-ντοκιμαντέρ: «Backpack full of cash» (Σχολική τσάντα γεμάτη λεφτά) με θέμα την ιδιωτικοποίηση-επιχειρηματικοποίηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων στις ΗΠΑ

Η πρόσκληση απευθύνεται σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στις Ενώσεις Γονέων, στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων μας, στους γονείς, στους φορείς της περιοχής και σε όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σε μια περίοδο που δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας για την επίθεση απέναντι στο δημόσιο σχολείο ακόμα και σε στοιχειώδη ζητήματα λειτουργίας:

  • σχολεία χωρίς χρήματα – περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης
  • με αυξανόμενες ελλείψεις – περικοπές  εκπαιδευτικών
  • με συμπτύξεις τμημάτων
  • εξαγγελίες για την αυτονομία της σχολικής μονάδας
  • «ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς»
  • αυτοχρηματοδότηση των σχολείων
  • προβλήματα στη σχολική στέγη
  • με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την πανδημία του κορονοϊού και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα –εσωτερική και εξωτερική, ατομική. Χρηματοδότηση με βάση την αξιολόγηση με άμεσο κίνδυνο την κατηγοριοποίηση – διαχωρισμό σχολείων σε «αποτελεσματικά» και μη…

ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για το δημόσιο δωρεάν σχολείο και το μέλλον του. Θα δούμε, σε μια ταινία του 2015 στις ΗΠΑ, εικόνες από το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης όπως την επαγγέλλονται. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Δύο λόγια για την ταινία :

Η ταινία αποτυπώνει τις διαδοχικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ από αυτή του Μπους  “No child left behind” έως αυτή του Ομπάμα “Race to the top” που έγιναν στο όνομα της βελτίωσης της εκπαίδευσης και τα αποτελέσματά τους  στο αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ  πραγματεύεται την όλο και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση  της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, μέσω των σχολείων charter, τα σχολεία με κουπόνια και τα ηλεκτρονικά σχολεία. Με παραδείγματα από τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ και αλλού αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα,  πώς οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση  πηγαίνουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντί για τα δημόσια σχολεία, πώς οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση της Αμερικής έχουν δημιουργήσει «προνομιακές νησίδες μέσα σε μια θάλασσα ανισότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους δημιουργούς της ταινίας.  «Πρωταγωνιστές» της είναι οι  εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές  που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στο σχολείο της αγοράς και της εμπορευματοποίησης.

 

Αμερικάνικη παραγωγή του 2015

Σκηνοθεσία:  Σάρα Μόνταλ (πρώην εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο της Νέας Υόρκης).

Παραγωγός: Βέρα Άρονοου.

Αφηγητής ο Ματ Ντέιμον

Μετάφραση-υποτιτλισμός: Μαρίνα Τουλγαρίδου

  O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου