Δελτίο Τύπου από την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στις 10/4/2024

Την Τετάρτη 10/4/2024, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία της ΔΟΕ δια ζώσης και ταυτόχρονα διαδικτυακά, πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, για την οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 49 Σύλλογοι ΠΕ με απόφαση και 6 ως παρατηρητές, 15 ΕΛΜΕ με απόφαση και 4 ως παρατηρητές. Επίσης, η αίθουσα στα γραφεία της ΔΟΕ ήταν ασφυκτικά γεμάτη και ταυτόχρονα πάνω από 350 συναδέλφισσες και συνάδελφοι συμμετείχαν διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Σύλλογοι Π.Ε. με απόφαση: Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αθηνά», Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «ο Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «ο Σωκράτης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Αριστοτέλης, Αργοσαρωνικού, Β΄ Θεσσαλονίκης, Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,  Δ. Γληνός, Δελμούζος, Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ζακύνθου, Ικαρίας-Φούρνων, Καλλιθέας-Μοσχάτου «Αριστοτέλης-Έλλη Αλεξίου», Κ. Σωτηρίου, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κέρκυρας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Κορινθίας, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας,  Κω-Νισύρου, Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», «Μακρυγιάννης», Μεσσηνίας, Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Νέας Σμύρνης, Ξάνθης, «ο Παρθενώνας», Παλαιού Φαλήρου,  Πειραιά «Η Πρόοδος», «Περικλής», Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», Σαλαμίνας, Σάμου, Σικυώνας-Ξυλόκαστρου, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, Φωκίδας, Χαϊδαρίου, Χανίων, Χίου.

Σύλλογοι ΠΕ παρατηρητές: Γ΄ Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κύμης, Λέσβου, Νάξου-Αμοργού και μικρών Κυκλάδων, Ολυμπίας

ΕΛΜΕ με απόφαση: Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Ανατολικής Αττικής, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής, Αρκαδίας, Β΄ Έβρου, Β΄ Δωδεκανήσου, Γ΄ Δυτικής Αττικής, Δ΄ Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Α΄ Κυκλάδων, Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου, Πειραιά, Φωκίδας.

ΕΛΜΕ παρατηρητές: Α΄ Δυτικής Αττικής, Β΄ Δυτικής Αττικής, Α΄ Δωδεκανήσου, Σάμου

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, του νερού και των άλλων αγαθών, της κυβερνητικής επίθεσης στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, του λαού και της νεολαίας, την ευθεία επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα με βάση τις απειλές του ΥΠΑΙΘΑ για μαζικές παύσεις από τη θέση ευθύνης στους απεργούς εκπαιδευτικούς, αλλά και σε συνδικαλιστές, τις μεγάλες μάχες του εκπαιδευτικού και του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και γενικότερα του εργατικού κινήματος της τελευταίας περιόδου και την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

Εδώ και τρία χρόνια ο αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπαιδευτικών έχει σηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι ιστορικός. Αυτός ο αγώνας κρατά τον κλάδο όρθιο και περήφανο, και μπλοκάρει την αξιολόγηση. Στη μάχη αυτή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην αξιολόγηση, η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, η πλειοψηφία των νεοδιόριστων και των νέων συναδέλφων. Κι αυτό αποτελεί σημαντική νίκη! Οι εκπαιδευτικοί, πλήρως αποκλεισμένοι από το δημόσιο λόγο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που αναπαράγουν τα ψεύδη της κυβέρνησης, επιδιώκουν να ενημερώσουν το λαό για το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείται αυτή η αξιολόγηση, τους στόχους που υπηρετεί, την υποδούλωση των εκπαιδευτικών που προϋποθέτουν αυτοί, το ρόλο των υπερεθνικών οργανισμών ΕΕ και ΟΟΣΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου, να μας φοβίσει και να μας υποχρεώσει να σκύψουμε το κεφάλι. Σέρνει τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τα σωματεία στα δικαστήρια. Οι δικαστικές προσφυγές, οι απειλές για διώξεις και η τρομοκρατία δεν μας πτοούν, δεν μας τρομάζουν. Αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τον ρόλο των δικαστικών μηχανισμών και αυτό μόνο οργή και αίσθημα αδικίας προκαλεί αφού 14 στις 14 απεργίες που εκδικάζονται είναι παράνομες με βάση το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία αντιδημοκρατική δικαστική απόφαση κατά της ΔΟΕ καθώς και το «άδειασμα» από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας η οποία δεν επαναπροκήρυξε την απεργία-αποχή αποθράσυναν το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποχαλινωμένο επιδίδεται σε εκβιασμούς, συκοφαντίες, απειλές και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι διοικητικοί και εποπτικοί μηχανισμοί, διευθυντές εκπαίδευσης, σύμβουλοι-αξιολογητές αλλά και ορισμένοι/ες διευθυντές/ντριες σχολείων, αξιοποιούν κάθε ανορθόδοξο μέσο για να λυγίσουν τους/τις νεοδιόριστους/ες. Τα πρωτοβάθμια σωματεία δέχονται διαρκώς καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για μια απίστευτη ποικιλία από εκβιαστικές, απειλητικές, παρελκυστικές τακτικές, πιέσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων ώστε να προκληθεί φόβος, ανασφάλεια και σύγχυση στις/στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς. Στέλνουμε μήνυμα νίκης σε κάθε συνάδελφο που αντιστέκεται, σε κάθε σύλλογο διδασκόντων που στέκεται από την πλευρά του αγώνα και προχωρά σε μαζική στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του σχολείου που επιχειρείται αξιολόγηση! Κανένας και καμία δεν είναι μόνος/η. Τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι εδώ και απλώνουν ασπίδα προστασίας σε κάθε μέλος τους.

Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο παιδείας ξαναχτύπησε με νέα εγκύκλιο όπου απειλεί και τρομοκρατεί με παύση κι αντικατάσταση όσες/όσους προϊσταμένες/ους, διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων συμμετέχουν στην απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση και δεν αξιολογούν. Το λέμε καθαρά! Το δικαίωμα στην απεργία το έχουμε κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας. Δεν το παζαρεύουμε και  δεν το παραδίδουμε! Καμία ποινή, καμιά καθαίρεση δε μπορεί να προκύψει για κάποιον δημόσιο υπάλληλο  που συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης του κλάδου. Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως «παράλειψη καθήκοντος» αποτελεί ευθεία καταπάτηση του απεργιακού δικαιώματος που οι αγώνες μας κατοχύρωσαν στην εργατική νομοθεσία και στο Σύνταγμα. Δεν το παραδίνουμε! Υπερασπίζουμε τις/τους απεργούς με κάθε τρόπο πολιτικό, συνδικαλιστικό, νομικό. Δε θα επιτρέψουμε να κατισχύσει η τρομοκρατία των απαγορεύσεων άλλων εποχών. Δεν θα τους περάσει!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Π.Ε. και της Δ.Ε. που μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού γέμισαν τις αίθουσες των Γενικών Συνελεύσεων έβαλαν στο επίκεντρο μεγάλες διεκδικήσεις για τη μόρφωση των μαθητών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, υπερασπίζοντας την παιδαγωγική μας υπόσταση ενάντια στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Όλοι σχεδόν ομόφωνα αποφάσισαν κήρυξη απεργίας αποχής από τα ίδια τα σωματεία, για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από τις Ομοσπονδίες, υπερψήφισαν την αγωνιστική πρόταση για κλιμάκωση τους αγώνα. Η αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών στρίμωξε κυριολεκτικά την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ που είχε πάρει απόφαση να σταματήσει ο αγώνας και να παραδοθεί ο κλάδος στο σφαγείο της αξιολόγησης. Η ολομέλεια προέδρων την 1η Απρίλη (με απαρτία μετά από 27 χρόνια) ανέτρεψε την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ  και αποφάσισε συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ενώ η ολομέλεια προέδρων στην ΟΛΜΕ είχε ήδη αποφασίσει νέα απεργία αποχή! Να λοιπόν που το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των σχολείων όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά είναι εδώ, φουντώνει και ξαναβγαίνει μπροστά! Σε αυτές τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ο κλάδος πήρε καθαρή απόφαση αγώνα και εξέφρασε την οργή του για όλα όσα βιώνει μέσα και έξω από το σχολείο: για το μισθό που δε βγαίνει, για την ανασφάλεια των αναπληρωτών, για το όριο συνταξιοδότησης του νόμου Κατρούγκαλου, για τα ταβάνια που γκρεμίζονται, για τα προκάτ που πλημμυρίζουν, για τα εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων, για τα λειψά δικαιώματα των αναπληρωτών/τριών, για τα άθλια και ανασφαλή σχολικά κτίρια, για την τραγική κατάσταση στα σχολεία και τις υποδομές, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, για την πλήρη απουσία στήριξης σε οποιοδήποτε επίπεδο της σχολικής τάξης.

Στο ευρύτερο πλαίσιο, μετά από μια 15ετία συνεχόμενης αντιλαϊκής επίθεσης όλων των κυβερνήσεων, ο ένας χρόνος από τα Τέμπη, η συνεχιζόμενη λιτότητα και η έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και μια σειρά άλλα γεγονότα, συγκλίνουν κηλιδώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα. Κυβέρνηση-κράτος-κεφάλαιο-ΜΜΕ-δικαστικοί μηχανισμοί επιχειρούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και το λαό την ισοπέδωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών. Έτσι, αθωώνουν βιαστές, φυλακίζουν φοιτητές, διώκουν εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, χτυπάνε τις πορείες, συλλαμβάνουν χωρίς αφορμή, πηγαίνουν στα δικαστήρια τις απεργίες και παίρνουν ότι αποφάσεις θέλουν. Εξαφανίζουν βαγόνια, εκτελούν μάρτυρες, τσιμεντώνουν τα πειστήρια, κουκουλώνουν υποθέσεις που αγγίζουν την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία. Όσο για την εμπλοκή της χώρας στις δύο πολεμικές συρράξεις, στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, πέρα από το ζήτημα της απόλυτης σύμπνοιας με τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, πέρα από το οικονομικό ζήτημα της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων για στρατιωτικές δαπάνες που τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ανοίγει σοβαρά ο κίνδυνος εμπλοκής σε μια ευρύτερη πολεμική σύρραξη. Όμως, οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη! Αναδείχτηκε πόσο σημαντικός είναι ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας με το φοιτητικό κίνημα και τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις δύο μηνών, με τη μαζικότατη απεργία και τα συλλαλητήρια στις 28 Φλεβάρη, με  τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν σε μια σειρά από μέτωπα. Σε αυτό τον αγωνιστικό δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε. Αντλούμε δύναμη και από την  απαίτηση του λαού μας  όλο τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο να μην ξεχάσει αλλά και να διαδηλώσει και να καταδικάσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, που έχει την υπογραφή της πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων, που ξεπούλησαν και εμπορευματοποίησαν τις συγκοινωνίες. Αλλά και τα χιλιάδες «Τέμπη» που βάζουν σε κίνδυνο και απειλή τη ζωή και την εργασία μας. Τέλος, να υπάρξει άμεσα ειρήνη σε Παλαιστίνη και Ουκρανία! Όχι στον πόλεμο, λευτεριά στην Παλαιστίνη!

 

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Με στόχους (α) να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη,  την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού αξιολογικού θεσμικού πλαισίου και την άμεση-ακώλυτη μονιμοποίηση με έκδοση διαπιστωτικών πράξεων όλων των νεοδιόριστων, ο πολύχρονος και πολύμορφος αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση-εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, (β) να πλαισιωθεί με τις βασικές διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και (γ) να συναντηθεί με τους ευρύτερους αγώνες των εργαζομένων, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Με αγώνα για αύξηση μισθών και συντάξεων και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση/διορισμό όλων των αναπληρωτών, για ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια, για ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων μπροστά στις αυξημένες τους ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν οι παρακάτω κοινές προτάσεις:

Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία 16 και 17 Απριλίου. Την πρώτη ημέρα 16/4, πανεκπαιδευτική κλαδική απεργία και τη δεύτερη ημέρα, 17 Απριλίου, συμμετοχή στη Γενική Απεργία μαζί με τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών μας. Στο πλαίσιο αυτό τα εκπαιδευτικά σωματεία προκηρύσσουν για τις 17/4 στάσεις εργασίας.

Καλούμε σε μαζική υπογραφή των δηλώσεων της νέας απεργίας-αποχής  που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Ούτε βήμα πίσω. Απαντάμε με τη δήλωση σε κάθε έγγραφη ενόχληση αξιολογητών.

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες να επαναπροκηρύξουν, εάν κηρυχτούν παράνομες ή/και καταχρηστικές οι αποφάσεις των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ και στη συνέχεια της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή. Σε κάθε περίπτωση, επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από τους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ.

Εκδηλώσεις και δράσεις (δια ζώσης ή/και διαδικτυακά) κεντρικές και τοπικές (α) ενημέρωσης του λαού με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αξιολόγηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με απεύθυνση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπικούς φορείς και σωματεία και (β) με ιδιαίτερη απεύθυνση σε νεοδιόριστους και προϊσταμένες νηπιαγωγείων/διευθύντριες-διευθυντές σχολικών μονάδων.

Καταδίκη των αυταρχικών, απολυταρχικής κοπής εγκυκλίων του ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία και απειλούν απεργούς με κυρώσεις και ποινές. Καταδίκη για τις διώξεις  και άλλων άδικα διωκόμενων εκπαιδευτικών. Κανένας μόνος και καμία μόνη απέναντι στον αυταρχισμό του υπουργείου και της κυβέρνησης. Συνδικαλιστική-νομική-οικονομική κάλυψη σε περίπτωση δίωξης και στήριξη των σωματείων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Κήρυξη μονόωρων, δίωρων, τρίωρων στάσεων εργασίας και από τα πρωτοβάθμια σωματεία για την αξιολογική διαδικασία.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις με αιτήματα την άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, καμιά δίωξη σε βάρος απεργών και άλλων άδικα διωκόμενων, πάγωμα κάθε αξιολόγησης.

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, (ενδεικτικά προτείνεται η Παρασκευή 19 Απριλίου στις 9μμ), στα Προπύλαια, με την ευθύνη των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ.

Ακύρωση των πανεθνικών εξετάσεων “διαγνωστικού χαρακτήρα” σε συνεργασία με τους γονεϊκούς φορείς και κήρυξη στάσεων εργασίας.

Μαζική συμμετοχή την 1η Μάη, στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κινητοποίηση την ημέρα της εκδίκασης του ωραρίου των νηπιαγωγών στο ΣτΕ.

Απευθύνουμε έκκληση στους γονεϊκούς φορείς, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης για κάθε δυνατή έκφραση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα μας (ψηφίσματα αλληλεγγύης, κοινές εκδηλώσεις κλπ).