Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο κλάδος εν διωγμώ! Ως εδώ! Αντίσταση, Αγώνας και Αξιοπρέπεια

Απευθύνουμε σε κάθε σωματείο, γονεϊκό φορέα, συλλογικότητα, έκκληση για αλληλεγγύη

 

Ρόδος σήμερα. Η στιγμή που απελευθερώνεται η φυλακισμένη νηπιαγωγός

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι αξιολογητές καθώς και οι δικαστικοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα ένα απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων εναντίον των εκπαιδευτικών.

Χωρίς να ξεχνάμε όσα έχουν προηγηθεί, τις 14 φορές που έσυραν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, τις διώξεις και τις απειλές από Διευθυντές Εκπαίδευσης που παραπέμπουν ευθέως σε σκοτεινές εποχές, καταγράφουμε ενδεικτικά:

Στη Ρόδο, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγός συνελήφθησαν την Τετάρτη 17/4, ως κοινοί εγκληματίες, μέσα στον χώρο του σχολείου, προσήχθησαν, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην αστυνομική διεύθυνση, με την κατηγορία της «συνέργειας σε απαγωγή» μετά από μήνυση που υπέβαλε πατέρας στη μητέρα των παιδιών τους και στους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο μεταξύ τους διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών τους, όταν εκείνη τα παρέλαβε, όπως συμβαίνει κάθε μέρα, μετά τη λήξη του ωραρίου του σχολείου. Τη στιγμή αυτή οι δύο συνάδελφοι απελευθερώθηκαν μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων συναδέλφων, γονιών, καθώς και κλιμακίου του ΔΣ της ΔΟΕ που έσπευσε στη Ρόδο για την υποστήριξή τους. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της δίωξής τους.

Στην Ιεράπετρα, ο Διευθυντής ΠΕ Λασιθίου προχώρησε σε κλήση απολογίας προς τον απεργό διευθυντή Γιάννη Πασπαράκη γιατί δεν αξιολόγησε ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο συνάδελφος συμμετέχει στην απεργία-αποχή. Ο συνάδελφος Γιάννης Πασπαράκης υπέβαλε την παραίτησή του, αρνούμενος να υποκύψει στους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ.

Μετά από παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων ΠΕ της Δ΄ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στις 11/4, για το απαράδεκτο και αντιεκπαιδευτικό έγγραφο του σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Δ΄ ΠΕ Αθήνας, απέστειλε στο συνάδελφο Γιάννη Κουφόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου ΠΕ Καλλιθέας-Μοσχάτου «Αριστοτέλης-Έλλη Αλεξίου» έγγραφο «υποχρέωσης σε ανάκληση λεγομένων», διότι, όπως ισχυρίζεται, «ειπώθηκαν εκ μέρους σας -παρουσία μαρτύρων- απρεπείς εκφράσεις, οι οποίες θίγουν την υπηρεσιακή υπόσταση αλλά και την προσωπικότητα του προαναφερθέντος, καθότι τον «συνδέουν» με κείμενα της 7χρονης δικτατορίας» και ακολούθως τον καλεί να ανακαλέσει εντός πέντε ημερών!

Και, τελευταίο και σημαντικότερο, νέα αγωγή (15η στη σειρά) του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης υποβλήθηκε προς την ΟΛΜΕ ενάντια στην απεργία-αποχή, η οποία εκδικάζεται τη Δευτέρα 20/4, στη 1 μμ, κτίριο 5, στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αυτός είναι ο πραγματικός διάλογος του Υπουργείου με τους εκπαιδευτικούς. Στις αίθουσες των δικαστηρίων!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δεδομένα της συγκυρίας:

  • Καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση καθώς και εκείνα τα στελέχη εκπαίδευσης που ανέλαβαν ρόλους επιλοχία και στρατοδίκη, για το πρωτοφανές πογκρόμ εναντίον των εκπαιδευτικών, για το καθεστώς τρόμου, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που επιχειρούν να επιβάλλουν. Τους προειδοποιούμε: δε θα τους περάσει!
  • Προειδοποιεί κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο και συναδέλφισσα να συνειδητοποιήσει το εντελώς προφανές πλέον: το σχολείο που προσπαθούν να επιβάλλουν με εργαλείο και την αξιολόγηση, θα προσομοιάζει με τον πλέον αυταρχικό εργασιακό χώρο του ιδιωτικού τομέα, εκεί που ο θάνατός σου είναι η ζωή μου, εκεί που όποια/ος μιλήσει για συνδικάτο απολύεται την ίδια μέρα, εκεί που βασιλεύει ο αυταρχισμός, η αυθαιρεσία, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αδίστακτη εκμετάλλευση, η σεξουαλική παρενόχληση, η καταπάτηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος. Θέλουν να κάνουν τον κλάδο Ιφιγένεια για να πλεύσουν με ούριο άνεμο τα πλοία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους της Ρόδου, στο συνάδελφο απεργό Διευθυντή σχολείου της Ιεράπετρας, στο συνάδελφο πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιθέας, σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που απειλείται, διώκεται, απλώνουμε ασπίδα αλληλεγγύης, συνδικαλιστικής, νομικής, οικονομικής κάλυψης. Όλοι για έναν και κανένας μόνος του-καμία μόνη της.
  • Καλεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει υπόψη του τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που κατατέθηκαν στην ολομέλεια και την πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε και να πρωτοστατήσει ΑΜΕΣΑ σε απεργιακή, αγωνιστική κλιμάκωση αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο (χορηγούμενες διαφημίσεις και σποτ, αφίσες στους δρόμους) μη εξαιρουμένων των ένδικων μέσων. Να αξιοποιήσει την 16η Μάη (ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή για το ωράριο των νηπιαγωγών) ως ευκαιρία μαζικής κινητοποίησης που θα στηρίζει το συγκεκριμένο δίκαιο αίτημα.
  • Καλεί, όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες,

να συμμετέχουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην απεργία-αποχή, ακόμα και όσοι/ες ξεκίνησαν αξιολογική διαδικασία, τους καλούμε να δουν τι συμβαίνει γύρω τους και να υπογράψουν απεργία-αποχή, έχουν αυτό το δικαίωμα

να μην πιστεύουν ούτε λέξη από όσα κακοπροαίρετα διαδίδουν οι επίδοξοι αξιολογητές τους

να ειδοποιούν αμέσως το σωματείο τους μόλις τους ενοχλήσει κάποιος αξιολογητής

να συμμετέχουν σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα οργανωθεί τις επόμενες ημέρες

 

Καλούμε τα μέλη μας, αλλά και κάθε εργαζόμενο/η, φοιτητή/τρια, γονιό, να συμμετέχουν μαζικά στη Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, την Τρίτη 23 Απριλίου στις 7μ.μ. στα Προπύλαια. Να δώσουμε με τη μαζικότητα και το δυναμισμό μας μια πρώτη απάντηση στην κυβερνητική αυθαιρεσία.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ οι συνάδελφοί μας με κάθε αφορμή και αιτία διώκονται, απειλούνται από διευθυντές εκπαίδευσης, εκβιάζονται σε παραιτήσεις, πιέζονται με ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες από τους αξιολογητές, σέρνονται στα δικαστήρια, οδηγούνται ακόμα και στη φυλακή. Θα μας βρουν μπροστά τους, με ενότητα και αγώνα. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, είναι αγώνας για ένα σχολείο δημόσιο, δωρεάν, ελεύθερο από τον αυταρχισμό του Υπουργείου και τα δεσμά της αγοράς, ελεύθερο από κάθε λογική κόστους και κέρδους, ένα σχολείο με υποδομές και κτίρια που θα αξίζουν στα παιδιά μας, ένα σχολείο που θα βασιλεύει η συλλογική εργασία, η αλληλεγγύη, η ελευθεροφροσύνη, η ενσυναίσθηση, η παιδαγωγική, η αρμονική συνεργασία και συνύπαρξη εκπαιδευτικών-μαθητών-γονέων και όχι ένα σχολείο της αγοράς, του management, του marketing, όπου η μόνη απάντηση στα προβλήματα θα είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και όπου η παιδικότητα και η ανθρωπιά θα έχει αντικατασταθεί από την «τεχνητή νοημοσύνη».

Για ένα τέτοιο σχολείο αγωνιζόμαστε. Γιατί…

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΟΙ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ

   O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου