Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα συμπαράστασης στους γιατρούς του Α. Κυριακού

Το Δ.Σ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε εκφράζει τις έντονες διαμαρτυρίες και ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Συγκεκριμένα,  όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Διοίκηση προσπάθησε να εφαρμόσει παράνομο πρόγραμμα εφημεριών στο Αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Οι αναισθησιολόγοι είχαν αποστείλει στη Διοίκηση έγγραφο στις 15/04/2024 με το οποίο δήλωναν ότι το Αναισθησιολογικό τμήμα θα πραγματοποιήσει μόνο τις εφημερίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το εν λόγω πρόγραμμα έλαβε προέγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Η Διοίκηση αντί να μεριμνήσει για την επίλυση του προβλήματος, επέλεξε να εκβιάσει τους γιατρούς και σε συνεργασία με την 1η ΥΠΕ να κάνει παράνομες μετακινήσεις γιατρών από τα άλλα Παιδιατρικά νοσοκομεία.

Στις 09/05/2024 με παράνομο εντέλλεσθε διέταξε την επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος Αναισθησιολογίας να καταρτίσει νέο πλάνο εφημεριών Μαΐου παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία. Η επιστημονικά υπεύθυνη πειθάρχησε στο εντέλλεσθε, τονίζοντας όμως με έγγραφό της ότι το πρόγραμμα εφημεριών που αξίωσε η διοίκηση οδηγεί σε ανεπίτρεπτη έκπτωση της ασφάλειας λειτουργίας του τμήματος.

Στις 10/05/2024, η αναισθησιολόγος ιατρός που θα εφημέρευε σύμφωνα με το παράνομο πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο δεν είχε την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου, απέστειλε έγγραφο στη Διοίκηση δηλώνοντας γραπτώς την αντίθεσή της και την απόφασή της  να μην πραγματοποιήσει την εφημερία.  Η Διοίκηση του νοσοκομείου της απέστειλε αργά το απόγευμα εντέλλεσθε για την πραγματοποίηση της εφημερίας. Ταυτόχρονα, έδωσε παράνομη εντολή στη γενική εφημερεύουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας, να ελέγξει αν η ιατρός έχει προσέλθει στην υπηρεσία της.

Ως Σύλλογος που τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία των νοσοκομείων Παίδων ανήκουν στη δύναμή μας, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των αναισθησιολόγων και τονίζουμε ότι η προσπάθεια της Διοίκησης να εφαρμόσει το παράνομο πρόγραμμα εφημεριών και να διαιωνίσει το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης, που εγκυμονεί  σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των γιατρών, και των παιδιών, θα πέσει στο κενό.

Καλούμε σωματεία εργαζομένων καθώς και φορείς – συλλόγους γονέων να δηλώσουν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα.

Η λύση είναι μίαΜαζικές προσλήψεις, που έπρεπε να γίνουν ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ!