Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ 1/11 11:00

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ

Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 11:00πμ

Link:https://us02web.zoom.us/j/83530055465

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Σύλλογος Αθηνών, «Αριστοτέλης» και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλούν κάθε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της χώρας σε Συντονισμό.

Λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα και τα δημόσια αγαθά! Απειλούν τη ζωή και το μέλλον μας!

Η καθημερινότητα των εργαζομένων και της νεολαίας γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική. Η ακρίβεια καλπάζει, οι καθηλωμένοι μισθοί δε φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες, τα εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται. Η εκπαίδευση διαλύεται: χιλιάδες κενά, υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις τμημάτων, ιδιωτικοποιήσεις, νέοι ταξικοί φραγμοί, αξιολόγηση, αυταρχισμός και διώξεις εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει το σχολείο της αγοράς, της κατηγοριοποίησης και των αποκλεισμών, με εκπαιδευτικούς φτωχοποιημένους και χωρίς δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ  και η πολεμική οικονομία απορροφούν τεράστιους πόρους που στερούνται από την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς και τις κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή που εμείς μετράμε τα ευρώ για να βγει ο μήνας, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο θησαυρίζουν με 12,1 δις καθαρά κέρδη, οι τράπεζες προκαλούν με 7,5 δις υπερκέρδη, οι εφοπλιστές παίρνουν προκλητικά «δώρα» 300 εκατομμυρίων και οι ημέτεροι στήνουν πάρτι 20 δισεκατομμυρίων σε απευθείας αναθέσεις και οι ΟΠΕΚΕΠΕδες καλά κρατούν.

Όμως η κατάσταση αυτή γεννά και οργή, αντίσταση και αγώνες! Οι μαζικές απεργίες, οι κινητοποιήσεις και οι εξεγέρσεις που ξεσπούν σε όλη την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν αποδέχονται ως μονόδρομο τη λιτότητα, την καταστολή και την πολεμική οικονομία. Στη χώρα μας, η απεργία της 21ης Οκτώβρη και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών έδειξαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται, η οργή υπάρχει και αναζητά αγωνιστική διέξοδο. Η πολύχρονη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, οι αντιστάσεις στις διώξεις και στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αποδεικνύουν ότι το εκπαιδευτικό κίνημα επιμένει και αντιστέκεται! Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι αυτή η οργή και η αγωνιστική διάθεση να αποκτήσουν χαρακτηριστική αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής της φτώχειας, του αυταρχισμού, του πολέμου και της καταστολής. Να οργανωθεί καλύτερα και να βρει διέξοδο ο ηρωικός αγώνας διαρκείας ενάντια στην αξιολόγηση για να επικοινωνήσει με την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

Δεν αρκούν πλέον οι αποσπασματικές κινητοποιήσεις και οι απεργίες χωρίς σχέδιο κλιμάκωσης. Χρειάζεται αποφασιστικός και ανυποχώρητος απεργιακός αγώνας, με διάρκεια, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής. Να συνδεθεί ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, για δημόσια δωρεάν παιδεία, για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ενάντια στην αξιολόγηση και τις διώξεις, με τον ευρύτερο αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Πρώτο άμεσο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να είναι μια νέα απεργία στις 5 Νοέμβρη (ημέρα πανεθνικής απεργίας στη Γαλλία), στο πλευρό των φοιτητών, με προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης, αξιοποιώντας και τη δυναμική που δημιουργούν οι αγώνες στην Ευρώπη και η πανεργατική απεργία στη Γαλλία. Να διαμορφώσουμε ένα πραγματικό μέτωπο αγώνα που θα δώσει δύναμη, αυτοπεποίθηση και προοπτική στις αντιστάσεις μας.

Απέναντι στην απουσία ενός αγωνιστικού προγράμματος δράσης από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και το συνδικαλιστικό κίνημα ευρύτερα, είναι αναγκαίο τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν την πρωτοβουλία και τις ευθύνες που τους αναλογούν. Να συζητήσουμε συλλογικά και να διαμορφώσουμε ένα κοινό αγωνιστικό σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες της περιόδου, να οργανώνει τη συνέχεια και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (με συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς, απεργίες) και να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός μαχητικού μετώπου αγώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ σε σύσκεψη συντονισμού την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ., για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα. Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης σύσκεψης συντονισμού στις 12/9 και της επιτυχημένης μαζικής διαδικτυακής εκδήλωσης με δικηγόρους του κινήματος για το ζήτημα των πειθαρχικών διώξεων στις 28/9.

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας! Με κοινό βηματισμό, οργάνωση από τα κάτω και αγωνιστικό συντονισμό μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Η πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας

Άντα Παραφόρου            Δημήτρης Μαριόλης