Εκδήλωση – Προβολή ταινίας

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΙΛΙΣΟΣ», συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα, Ο αγώνας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», τότε και τώρα. Θα προβληθεί η ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Τα κορίτσια της βροχής» και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αλίντα Δημητρίου, τη Νάντια Βαλαβάνη και τον Κώστα Παπαδάκη για τη δικατορία και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για τους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη ναζιστική απειλή. Στο χώρο της εκδήλωσης θα διανέμεται φάκελος με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό από τον Α΄ Σύλλογο Αθηνών Π.Ε.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, 6.30 μ.μ., Κινηματοθέατρο «ΑΛΕΚΑ», 3ης ορεινής ταξιαρχίας 23, Πλ. Γαρδένια, Ζωγράφου (είσοδος ελεύθερη)

 Στα «Κορίτσια της βροχής» πενήντα γυναίκες μιλάνε για τα χρόνια της νιότης τους, χρόνια που συνέπεσαν με την απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα, και εκείνες αισθάνθηκαν την υποχρέωση να την πολεμήσουν. Φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, είδαν τον εαυτό τους να συνθλίβεται, στερήθηκαν την ελευθερία, στερήθηκαν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους… Τα κορίτσια που μέσα από τη φυλακή ονειρεύονταν τη βροχή, ονειρεύονταν να νιώσουν τη βροχή πάνω στο βασανισμένο σώμα τους…Πενήντα από αυτές τις γυναίκες καταθέτουν σήμερα τη μαρτυρία τους… Είναι ακόμη νέες, ενεργές και συνεχίζουν να πιστεύουν στον αγώνα που έκαναν τότε. Προέρχονται απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και η κοινή τους πορεία αποτελεί αυτό που δένει τη δυνατή τους φιλία. Μάλιστα τα “Κορίτσια της Βροχής” θεωρούν τον εαυτό τους συνέχεια των Γυναικών της Εθνικής Αντίστασης. Και όπως χαρακτηριστικά λέει μια εξ αυτών: “είμαστε η συνέχειά τους και η δική μας συνέχεια είναι η σημερινή νεολαία”. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτή η γυναίκα εξ αιτίας των βασανιστηρίων δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει παιδιά…

 

* Στην ταινία εμφανίζονται και καταθέτουν τη μαρτυρία τους οι (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Αγγελάκη, Αριάδνη Αλαβάνου, Δήμητρα Αποστόλου, Παναγιώτα Αρμάου, Κίτυ Αρσένη, Νάντια Βαλαβάνη, Σούλα Γεωργιάδου, Ελένη Γκολέμα, Ελλη Γρηγοριάδου, Βέρα Δαμόφλη, Εύα Θεοδωρακάκη, Μαρία Θεοδωράκη, Ντίνα Θεοφίλου, Μπούλη Θεοφυλακτοπούλου, Πόπη Καζλάρη, Μαρία Καλλέργη, Δώρα Καλλιπολίτη, Ρία Καλφακάκου, Ασπασία Καρά, Πόπη Κατσίγρα, Γεωργία Κοντόζογλου, Ντίνα Κούκου, Αγγελική Κουτσουμπού, Αντωνία Κυβέλου, Κούλα Κωνσταντινίδου, Κατερίνα Κωτσάκη, Ελλη Λαζαρίδη, Γιούλη Λιναρδάτου, Ιωάννα Μακρή, Νατάσα Μερτίκα, Ζωή Ξενάκη, Αλεξάνδρα Οικονομάκου, Νίτσα Οικονομίδου, Κατερίνα Παπαγκίκα, Μαρία Πίνιου, Βάσω Πιστόλη, Μάγδα Πίτακα, Πόλυ Σαββινίδου, Σελήνη Σαββινίδου, Αφρούλα Σαπουτζή, Γεωργία Σαρηγιαννίδου, Σοφία Σμυρνή, Ευαγγελία Τζιβάνη, Κάλια Τουρνάκη, Ολγα Τσολακίδου, Κάτια Χαραλαμπάκη, Μαρία Χατζηνικολάου, Πάτρα Χατζησάββα].

Με την ταινία «Τα Κορίτσια Της Βροχής» ολοκληρώνεται η τριλογία της Αλίντας Δημητρίου για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Προηγήθηκαν τα «Πουλιά στο Βάλτο» το 2008 και «Η Ζωή στους Βράχους» το 2009.