Σχετικά με το έγγραφο «Συμβολική πρωτοβουλία Π.Ο.Ε.Δ., Δ.Ο.Ε. για τη στήριξη μαθητών Σχολείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού»

 

Προς : Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.

Κοιν. : Μέλη μας

Σύλλογοι Π.Ε.

Συνάδελφοι

       Σχετικά με το έγγραφο που στείλατε στους συλλόγους με θέμα «Συμβολική πρωτοβουλία Π.Ο.Ε.Δ., Δ.Ο.Ε. για τη στήριξη μαθητών Σχολείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού» θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας υπήρξε το πρώτο σωματείο που τόλμησε να καταγγείλει επώνυμα τα φαινόμενα αυτοκτονίας άνεργων συμπολιτών μας/γονιών μαθητών των σχολείων μας και την εκτεταμένη φτωχοποίηση των μαθητών μας ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών – αντικοινωνικών πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.  Με επιμονή, πείσμα και διακριτικότητα, αντιμετωπίσαμε την επίθεση λάσπης/διαστρέβλωσης κυβέρνησης και ΜΜΕ, σπάσαμε το τείχος της σιωπής, στήσαμε δομές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, σε λίγα καταρχήν σχολεία και πετύχαμε σήμερα, μαζί με άλλους Συλλόγους Π.Ε. της Α΄ Αθήνας, εκατοντάδες παιδιά να εξασφαλίσουν ένα καθημερινό συσσίτιο από το Βρεφοκομείο Αθηνών.

Σύντομα, όλοι, ακόμα και το Υπουργείο, υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα έστω και υποκριτικά – σε επίπεδο λόγων και διακηρύξεων. Εμείς συνεχίζουμε με συνέπεια στον ίδιο δρόμο. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής που γεννάει τη φτώχεια, συγκροτούμε δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, πιστεύοντας ότι ένα ταξικό σωματείο οφείλει να απλώνει ασπίδα προστασίας στο χώρο δράσης του για κάθε αδύνατη και φτωχή οικογένεια με συσσίτια και επιτροπές αλληλεγγύης, με κοινωνικά σχολεία και ιατρεία. Και είμαστε περήφανοι και περήφανες, γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες των σχολείων μας σήκωσαν το βάρος, για τις πρωτοβουλίες που πήραν. Για τα παιδιά που έχουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ρούχο, μια σχολική τσάντα, ένα βιβλίο, ένα παιχνιδάκι. Γιατί τα χέρια που ξέρουν να παλεύουν για το δίκιο, που ξέρουν να σηκώνουν τα πανό και τις ντουντούκες  ξέρουν να βοηθάνε και το διπλανό τους. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η διαφορά της αλληλεγγύης από την ανέξοδη φιλανθρωπία, είναι η συλλογική οργάνωση της κοινότητας και η διάθεσή της να ζήσει με αξιοπρέπεια και να διεκδικήσει – όχι να ζητιανέψει.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη συγκρότηση και εξάπλωση του δικτύου αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία ώστε καμιά οικογένεια να μην πεινάσει, κανένα παιδί να μην αισθανθεί μόνο του, πεινασμένο και εγκαταλελειμμένο. Σε αυτά τα πλαίσια και αξιοποιώντας τις πρωτοβουλίες που ήδη υπάρχουν και προσφέρουν σημαντικό έργο σε επίπεδο σχολείων (αναφέρουμε ενδεικτικά την Επιτροπή Αλληλεγγύης του Κοργιαλενίου σχ. συγκροτήματος και την αντίστοιχη πρωτοβουλία στο 2ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου), προωθούμε τη συγκρότηση κοινών επιτροπών αλληλεγγύης εκπαιδευτικών – γονιών – κατοίκων, σε κάθε σχολικό συγκρότημα. Προχωράμε επίσης στη συγκρότηση Επιτροπών Αλληλεγγύης στους Αμπελόκηπους και στου Ζωγράφου και καλούμε τους συναδέλφους να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια. Συλλογή και διανομή τροφίμων, οργάνωση κοινωνικού σχολείου, χαριστικά παζάρια, παροχή γευμάτων μέσω των κυλικείων είναι μερικές από τις πρακτικές που ακολουθούμε.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που συνδιοργανώνουμε το επόμενο διάστημα :

 

  • Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου με την «Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης» του Σχολείου οργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος το μεγάλο Εορταστικό Ανταλλακτικό παζάρι με το θεατρικό δρώμενο «Ο δικός μας Αϊ Βασίλης» και τα κάλαντα της Σούρβας(παραδοσιακά Θρακιώτικα). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανταλλαγή των δώρων. Παρασκευή 14-12-2012 στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου (Ευνομίας 2 – Ζωγράφου).

 

  • Μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή αλληλεγγύης που διοργανώνουν ο Σύλλογός μας και οι τοπικοί φορείς του Ζωγράφου, την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, στις 12 στην πλ. Γαρδένια.

Σε σχέση με τα σισσίτια, να σημειώσουμε ότι, η αξιέπαινη προσπάθεια του Βρεφοκομείου Αθηνών, καλύπτει στοχευμένες πραγματικές ανάγκες παιδιών και οικογενειών που έχουν επισημανθεί και υποδειχθεί από τους Συλλόγους Διδασκόντων και όχι το σύνολο των μαθητών σχολείων αδιακρίτως. Τα σισσίτια, τα διαχειρίζονται Επιτροπές Αλληλεγγύης και αποτελούν ένα από τα κύρια πεδία δράσης τους. Ωστόσο, το Βρεφοκομείο αδυνατεί να καλύψει πλέον εκατοντάδες αιτήματα σχολείων για σισσίτια, μεταξύ αυτών και σχολείων της περιοχής μας που μένουν ακάλυπτα. Έτσι, η πρωτοβουλία της ΔΟΕ, μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή τη στοχευμένη κατεύθυνση, δίνοντας ένα πρόχειρο γεύμα, μέσω των κυλικείων, σε αυτά τα παιδιά και αντιμετωπίζοντας έστω με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα.  Σε επίπεδο Αμπελοκήπων και Ζωγράφου, οι ανάγκες αυτές (επιπλέον των 52 μερίδων που ήδη δίνονται από το Βρεφοκομείο σε σχολεία των Αμπελοκήπων) εκτιμώνται στα 100 παιδιά για τα οποία αιτούμαστε την παροχή ενός πρόχειρου γεύματος μέσω κυλικείων.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Η αλληλεγγύη αποτελεί την άλλη – απαραίτητη – πλευρά της αντίστασης για την ανατροπή των αντικοινωνικών πολιτικών. Η αλληλεγγύη όμως απαιτεί αυτοοργάνωση, σταθερές δομές, συνέπεια, διάρκεια, διακριτικότητα, συλλογικότητα. Στα πλαίσιά της αναπνέει και ανασυστήνεται η έννοια της σχολικής κοινότητας, ως κύτταρο αντίστασης, αλληλεγγύης και ως κοινωνικό αντισώμα προστασίας στο ρατσισμό, το ναζισμό, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και των κοινωνικών δομών. Η χρηματοδότηση κάποιων σχολείων επομένως, όσο θετική και αν είναι, δεν επαρκεί. Πρέπει να συνδυαστεί με την οργάνωση σταθερών δομών αλληλεγγύης με τη συμμετοχή και την αυτόβουλο δράση εκπαιδευτικών και γονιών. Μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να δώσει και η Ομοσπονδία ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης πανελλαδικά. Η οικονομική κρίση βαθαίνει και το πρόβλημα παίρνει έκταση. Οι κοινωνικές συλλογικότητες πρέπει να ανταποκριθούν στο καθήκον της αλληλεγγύης. Διαφορετικά, το κενό έρχονται να καλύψουν η φιλανθρωπία, οι χορηγοί και τα νεοναζιστικά σισσίτια «μόνο για Έλληνες». Για καλύτερη ενημέρωση, σας καλούμε να επισκεφθείτε, μετά από συννενόηση, σχολεία της περιοχής μας, ώστε να έχετε μια άμεση εικόνα των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και της λειτουργίας τους. Θεωρούμε επίσης χρήσιμο, να παρεβρίσκονται σε πιθανή συνέντευξη τύπου για το θέμα και εκπρόσωποι των Συλλόγων Π.Ε. που έχουν αναπτύξει δίκτυα αλληλεγγύης.