Ψήφισμα για παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας

 

Από ανακοίνωση του Συλλόγου Π.Ε. «Αριστοτέλης», ενημερωθήκαμε ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής έκανε επερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για το 1ο Δ.Σ. Ν. Φιλαδέλφειας για πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήματα του σχολείου με θέμα «Ως πρόσφυγας μπροστά στη μετανάστευση» και ζητά να ελεγχθεί το πρόγραμμα λόγω του τίτλου του και να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες ! Καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς και τους μαθητές, σε όλους τους εργαζόμενους τις απαράδεκτες και φασιστικές παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής στο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό μας έργο.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά :

 

  • Τον Οκτώβριο είχαμε το κρούσμα με τη δίωξη νηπιαγωγού στο Νυδρί Λευκάδας.
  • Το Νοέμβριο απείλησαν δημόσια ότι θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στα σχολεία με στόχο τις σχολικές γιορτές για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι με βάση και το ομόφωνο ψήφισμα της τελευταίας τακτικής γενικής μας συνέλευσης :

«Οι απειλές των βάρβαρων νοσταλγών του Χίτλερ και του Παπαδόπουλου δεν θα λυγίσουν το αδούλωτο δημοκρατικό φρόνημα των εκπαιδευτικών. Γνωρίζουμε καλά ότι οι ναζί και στο παρελθόν αλλά και σήμερα, αποτελούν το οπλισμένο χέρι των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών και λειτουργούν ως υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων που τους χρηματοδοτούν και τους υποθάλπτουν. Δηλώνουμε ότι θα περιφρουρήσουμε τα σχολεία μας από το ρατσισμό, τον τρόμο και το φασισμό.Θα δυναμώσουμε μέσα σε κάθε τάξη, σε κάθε διδασκαλία, σε κάθε γιορτασμό, την πάλη μας ενάντια στις φασιστικές ιδέες, το ναζισμό και τις πρακτικές τους. Με τη συλλογική μας δράση και απεύθυνση, με την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε κάθε υποστήλωμα του κοινωνικού εκφασισμού».

 

Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας και συνολικότερα οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, του Ζωγράφου και των γύρω περιοχών, έδωσαν ηχηρό παρών στην τελευταία μεγάλη αντιφασιστική πορεία της 9ης Φλεβάρη και ξεκαθάρισαν ότι ο φασισμός και οι πρακτικές του δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσά μας.

 

 

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε ούτε να υποταχθούμε! Οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να επιβάλλει ιδεολογική τρομοκρατία και λογοκρισία και να δηλητηριάσει κάθε πνεύμα δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας, θα πέσουν στο κενό.

Δηλώνουμε λοιπόν, σε κάθε κατεύθυνση ότι το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών είναι ανταγωνιστικό με τη μισαλλοδοξία, τη βία του ρατσισμού και την ξενοφοβία που επιχειρούν να εγκαταστήσουν στον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας οι ναζιστικές οργανώσεις.

 

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα του εκπαιδευτικού μέσα από το παιδαγωγικό του έργο να προωθεί τις αξίες της ελευθερίας της σκέψης, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Απαιτούμε:

ü            Να υπάρξει σαφή, κατηγορηματική δήλωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καταδίκης αυτών των παρεμβάσεων.

ü            Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, κάθε σωματείο και συλλογικότητα να βγάλει αντίστοιχα ψηφίσματα καταγγελίας για το γεγονός αυτό και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους συναδέλφους που βρίσκονται στο στόχαστρο.

ü            Καλούμε τις επιστημονικές ενώσεις των σχολικών συμβούλων να πάρουν σαφή θέση υπεράσπισης της παιδαγωγικής ελευθερίας.

ü            Καλούμε τους γονείς τόσο σε επίπεδο σχολείων όσο και σε επίπεδο οργανωμένου κινήματος (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σύλλογοι Γονέων) να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιου είδους επεμβάσεις.

ü            Δηλώνουμε ότι δε θα γίνει ανεκτή καμία απολύτως απόπειρα ακύρωσης των αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων και δίωξης για το ζήτημα αυτό.

 

Αρνούμαστε κατηγορηματικά να παραδίδουμε για «έγκριση» στη Χρυσή Αυγή ή σε όποιον άλλον επίδοξο λογοκριτή το περιεχόμενο των δράσεων μας στα σχολεία. Η μάχη για παιδαγωγική ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα στα σχολεία είναι διαρκής και ανυποχώρητη.

 

 

Είναι σαφές ότι οι νεοναζί αξιοποιούν πλέον και το νέο, ολοκληρωτικής έμπνευσης πειθαρχικό δίκαιο που εισήγαγε η κυβέρνηση για να στραφούν ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Αποκαλύπτεται έτσι ότι, το πειθαρχικό δίκαιο με την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας και τις δυνατότητες που δίνει να τεθεί ένας δημόσιος υπάλληλος σε αργία μόνο με την παραπομπή του σε ΕΔΕ για ένα απλό παράπτωμα που μπορεί και να μην έχει διαπράξει, μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως ένας μοχλός απολύσεων αλλά και μαζικών πολιτικών εκκαθαρίσεων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Με αυτή την έννοια, ιεραρχούμε ως πρώτο ζήτημα την πάλη για την κατάργησή του και την υπεράσπιση των εργασιακών αλλά και κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

 

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ