Κοινός πανεκπαιδευτικός αγώνας εκπαιδευτικών – μαθητών – φοιτητών – γονιών

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κοινός πανεκπαιδευτικός αγώνας

εκπαιδευτικών – μαθητών – φοιτητών – γονιών

Συνάδελφοι

Στις 27-28/2/2013 η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ένωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος, διοργανώνουν διήμερο δράσης για τα οξυμένα προβλήματα της παιδείας καθώς και συγκέντρωση στις 28/2/2013 στη συμβολή Λ.Αλεξάνδρας και Κηφισίας στις 2μμ. Διαπιστώνοντας ότι τα αιτήματα που θέτουν οι παραπάνω φορείς αποτελούν μέρος και των δικών μας αιτημάτων και διεκδικήσεων, δηλώνουμε ότι θεωρούμε σημαντικές και στηρίζουμε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θεωρούμε ότι στη σημερινή συγκυρία όπου οι πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ πλήττουν όλες τις συνιστώσες της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο ενιαίος πανεκπαιδευτικός και γενικότερα παλλαϊκός αγώνας αποτελεί τη μόνη απάντηση. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αγωνιστούν για το δωρεάν βιβλίο των μαθητών και οι γονείς για την παιδαγωγική ελευθερία των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις.

 

Καλούμε την ΑΣΓΜΕ, την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και την Ένωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 2ης Μάρτη στα Προπύλαια (12μμ) και να το στηρίξουν καλώντας τα μέλη τους σε μαζική συμμετοχή μιας που τα αιτήματα του πανεκπαιδευτικού αγώνα μας αφορούν όλους. Επίσης, καλούμε τους φορείς του γονεϊκού κινήματος να συνυπογράψουν και να στηρίξουν την κοινή διακήρυξη για τη δημόσια παιδεία που υπογράφεται ήδη από 27 Συλλόγους Π.Ε., 17 ΕΛΜΕ και 4 εκπαιδευτικούς φορείς.

 

Επισυνάπτουμε τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

7ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΝΩΣΗ μας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ συμμετέχει στο διήμερο δράσης και αγώνα για τα εκρηκτικά προβλήματα στα σχολεία στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

Η ζωή μας  εξαθλιώνεται  καθημερινά από τους φόρους, τα χαράτσια, την ανεργία που καλπάζει, την ακρίβεια. Τα παιδιά μας ζουν τη  δική μας φτώχεια και ανασφάλεια, βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο  έχουν πάψει να ονειρεύονται, να χαμογελάνε.

Τα χρεοκοπημένα σχολεία λειτουργούν  χωρίς συντήρηση, χωρίς θέρμανση, και αναλώσιμα, χωρίς εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή δίνουν «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματίες, στους εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο κλπ.

 

Η σχολική χρονιά κοντεύει να τελειώσει και η κατάσταση είναι εκρηκτική

 

Λίγους μήνες πριν κλείσουν τα σχολεία και σε πανελλαδικό επίπεδο λείπουν περίπου 1600 εκπαιδευτικοί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 1000 από την Πρωτοβάθμια. Έχουν χαθεί πάνω από 32 χιλιάδες διδακτικές ώρες, μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

Την Δευτέρα 18/2 αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Αθήνας συναντήθηκε με τον προϊστάμενο Περιφερειακής Διεύθυνσης  Αττικής κύριο Γκίνη. Έλαβε ελλιπή και αποσπασματική  ενημέρωση αφού όπως είπε τα στοιχεία ήταν συγκεντρωτικά και δεν μπορούσε να  τα δώσει αφού δεν αφορούσαν μόνο το χώρο ευθύνης της Ομοσπονδίας. Έτσι από τη μεριά της Περιφέρειας γνωρίζουμε ότι συνολικά για την Αττική λείπουν στην Α/ΒΑΘΜΙΑ 44 δάσκαλοι, 25 νηπιαγωγοί ,118 εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών. Στη δευτεροβάθμια και μόνο για την Α΄ΑΘΗΝΑΣ 5 Φιλόλογοι 5 Μαθηματικοί και 49 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων κυρίως ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Τα ελλιπή στοιχεία δεν μπορούν ούτε να κρύψουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές ούτε να την εξωραΐσουν. Σε πολλά σχολεία, οι μαθητές δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ούτε μία ώρα σε βασικά μαθήματα ειδικότητας. Θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν διδαχθεί. Πολλά παιδιά των ΕΠΑΣ κινδυνεύουν να μην πάρουν πτυχίο. Νηπιαγωγεία κλείνουν, μαθητές δημοτικού  στοιβάζονται σε άλλα τμήματα, τα ολοήμερα να μένουν χωρίς δάσκαλο για να καλυφθεί η λειτουργία της πρωινής ζώνης. Οι εκπαιδευτικοί τρέχουν από το ένα σχολείο στο άλλο μέχρι και σε έξι σχολεία. Τα σχέδια του Υπουργείου σε εξέλιξη για νέες καταργήσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων. Ζητούν να καταγραφεί στο survey η χωρητικότητα των αιθουσών, για να στοιβάξουν σε αυτές 27, 28, 29, 30 μαθητές! Στα περισσότερα ειδικά σχολεία λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, ενώ σχεδόν πάντα λείπει ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις!

Η πείνα γονατίζει εκατοντάδες παιδιά καθημερινά! Μόνο στην Αθήνα, οι μερίδες

μεσημεριανού φαγητού που στέλνει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας σε  69

ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πρωτεύουσας, για να σιτίζονται

πεινασμένοι μαθητές, φτάνουν τις 1.073.

Μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στερούν από τα παιδιά μας τη μόρφωση.

 

       Να μην το επιτρέψουμε

 

καλούμε τους συλλόγους γονέων να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν τη δράση τους  στις 27-28 του Φλεβάρη.

Στίς 27/2 με  μοίρασμα ανακοίνωσης σε σχολεία και στη γειτονιά πικετοφορίες ενημέρωσης, αφίσα, πανό  κλπ. Να ενημερώσουμε για την κατάσταση στην παιδεία.

 

     Στις 28/2  συγκέντρωση και με άλλες Ενώσεις, στην συμβολή των οδών Λ.Αλεξάνδρας και Κηφισίας στις 2 το μεσημέρι μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Να κάνουμε το τελευταίο διήμερο του Φλεβάρη διήμερο πολύμορφης δράσης και  πανεξόρμησης για τα μορφωτικά δικαιώματα που μας στερούν.  Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σε συντονισμό με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το κίνημα φορέων στις γειτονιές μας να αναδείξουμε όλα όσα σκοτώνουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.