Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

12-03-2013

Για τα ερωτηματολόγια των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μέσα σε 2 μέρες, μέχρι  την Τετάρτη 13 Μαρτίου,  πρέπει να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο που εστάλη στα  σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος στα πλαίσια έρευνας πεδίου για το Νέο Σχολείο. Το ερωτηματολόγιο αυτό εντάσσεται στα τυπικά πλαίσια αξιολόγησης που απαιτούν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς η δημιουργία των σχολείων Ε.Α.Ε.Π. έχει στηριχθεί στο ΕΣΠΑ. Η αξιολόγηση έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε.

 

  • Άρα, ο πρώτος λόγος που ζητείται η συμπλήρωση αυτών των ερωτηματολογίων είναι για να πάρει τα χρήματα η ιδιωτική εταιρεία κι όχι για την ουσιαστική αποτίμηση του συγκεκριμένου τύπου σχολείου και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Δεν εμβαθύνουν, δεν αναλύουν και δεν έχουν πολλές απαιτήσεις, γιατί ο στόχος τους δεν είναι η ουσιαστική βελτίωση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Μας εμπαίζουν! Θέλουν να νομιμοποιήσουν με τη σφραγίδα εκπαιδευτικών και γονιών τα ΕΑΕΠ και κυρίως τον τρόπο που αυτά λειτούργησαν. Δεν επιδιώκουν να καταγραφούν τα προβλήματα (ελλείψεις σε ειδικότητες, χάος με τα προγράμματα κ.λπ.). Εδώ είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαμε εκφράσει από την αρχή  τις σοβαρές μας αντιρρήσεις για το περιεχόμενο, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος.
  • Οι οδηγίες ορίζουν ότι η συμπλήρωση θα γίνει από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου διδασκόντων και έναν εκπρόσωπο από το σύλλογο γονέων ! Με ποια διαδικασία θα επιλεχθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που θα συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια και ποιος ελέγχει ότι είναι εκπρόσωποι ;
  • Στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μας έχουμε αποφασίσει να μην υπάρξει καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών – μελών του συλλόγου σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης (ερωτηματολόγια – σεμινάρια κλπ.)

Η λογική που κρύβεται πίσω από τα ερωτηματολόγια υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, εκπαιδευτικών και γονιών. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε υπεύθυνους προγραμμάτων και ιδιωτικές εταιρείες να κρίνουν και να αξιολογούν το εκπαιδευτικό μας έργο.

Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να μη συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια (εξάλλου δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρεωτική συμπλήρωσή τους).

 

Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Αρ. Πρωτ:2000 Αθήνα 12/3/2013

 

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Με αφορμή το με αρ.πρωτ. 5291/6.3.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας για το Νέο Σχολείο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει:

– Οι αιφνιδιασμοί, η προχειρότητα και η έλλειψη διαλόγου από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν σταματημό. Καθημερινά διάφορες εγκύκλιοι «βομβαρδίζουν» τα σχολεία δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς. Η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού δεν επιτρέπει τη διατύπωση ενός πλάνου λειτουργίας με άμεσο αποτέλεσμα την αποσπασματικότητα των μέτρων.

– Το αυταρχικό πλέγμα μέτρων και διατάξεων (αξιολόγηση – χειραγώγηση, νέες πειθαρχικές διώξεις, κλπ.) εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες διατάξεις και εγκυκλίους που κάνουν όλο και πιο ασφυκτική τη λειτουργία των οργάνων των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

– Η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της διενέργειας έρευνας μελέτης αξιολόγηση για την πορεία του νέου σχολείου είναι ένας ακόμη κρίκος στην προσπάθεια εισόδου ιδιωτών στο χώρο της εκπαίδευσης και στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει έγκαιρα ενημερώσει όλους τους αρμόδιους πως δεν υπάρχει πεδίο οποιασδήποτε επικοινωνίας όσο το ζήτημα της αξιολόγηση – χειραγώγησης συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσω των απαράδεκτων επιστημονικών ποσοστώσεων και τις απολύσεις.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας (Διευθυντή, εκπροσώπους συλλόγου Διδασκόντων, εκπροσώπους συλλόγου γονέων) να αρνηθούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, καθώς είναι ενταγμένο στο αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο της αξιολόγησης που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους.

 

 

 

Comments are closed.