Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. : Ανοιχτό γράμμα προς τους γονείς των μαθητών μας για μια πραγματικά καλή σχολική χρονιά

Αγαπητοί γονείς,

Απευθυνόμαστε σε σας με αυτό το γράμμα γιατί εκτιμάμε ότι το ζήτημα της Παιδείας μας αφορά όλους. Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα. Πάνω στο ήδη πληγωμένο σώμα τoυ δημόσιου σχολείου ήρθαν μια σειρά αποφάσεις και νομοσχέδια που με διαδικασίες «εξπρές» προσπαθούν να κατεδαφίσουν ότι απέμεινε όρθιο. Με τον ίδιο τρόπο που στο όνομα της κρίσης και των μνημονίων προσπαθούν να αρπάξουν από όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία ότι έχει απομείνει για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι: η ανεργία όλο και αυξάνεται, ο μισθός όλο και μειώνεται, οι φόροι στα ύψη, οι τράπεζες τρίβουν τα χέρια περιμένοντας πότε θα αρπάξουν τα σπίτια αυτών που αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν  χωρίς χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χρόνια πρόσφεραν στο δημόσιο σχολείο. Σε μια νύχτα πετάχτηκαν στο δρόμο 2.500 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ διορισμός εκπαιδευτικού σε καμία βαθμίδα και ειδικότητα. Δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που κάλυπταν πραγματικές ανάγκες  φέτος δεν θα δουν την πόρτα του σχολείου. Οι θέσεις που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις δεν πρόκειται να καλυφθούν. Όσο για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που σας λένε στα κανάλια ότι δήθεν περισσεύουν από τα γυμνάσια και τα λύκεια και θα έρθουν στα δημοτικά, είναι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που από τη μια στην ουσία «διώχθηκαν» με το έτσι θέλω από σχολεία που τους χρειάζονται, από την άλλη δεν σας λένε πώς το πρόβλημα με τους δασκάλους θα είναι τεράστιο – γι΄αυτό ακόμα η τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα σχολεία και η κατανομή τάξεων δεν έχει ολοκληρωθεί !

Φέτος η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου τινάζεται στον αέρα αφού με αιφνιδιαστική εγκύκλιο (Αρ. Πρ. 125334/Γ1-9/9/2013), το Υπουργείο Παιδείας  προβλέπει ότι στα ολοήμερα θα τοποθετείται μόνο ένας δάσκαλος και στα ολοήμερα ΕΑΕΠ κανένας ! Αν αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτή η εγκύκλιος, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργεί «με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών», δηλαδή με τις δυο και τρεις ώρες από όποιους εκπαιδευτικούς δεν συμπλήρωναν ωράριο και τις διέθεταν για ενισχυτική διδασκαλία. Έτσι ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας καταργείται και το ολοήμερο θα υπολειτουργεί χωρίς δάσκαλο με εκ περιτροπής κάλυψη του ωραρίου πότε από τον ένα δάσκαλο και πότε από τον άλλο ! Η ίδια εγκύκλιος αναφέρει επί λέξη ότι «Προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητές των Α΄,Β΄,Γ΄ και Δ΄ τάξεων και εφόσον υπάρχει δυνατότητα, δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις». Προωθεί δηλαδή την κατάργηση του ολοήμερου ξεκινώντας από την Ε΄ και τη Στ΄. Επίσης προβλέπει τη λειτουργία πληθωρικών τμημάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία με 26 και 27 μαθητές-τριες.

Φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν χωρίς τους εργαζόμενους εκείνους που στήριζαν τη λειτουργία του. Οι σχολικοί φύλακες απολύθηκαν το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη φύλαξη και την καθημερινή λειτουργία των σχολείων, οι σχολικοί τροχονόμοι είναι αμφίβολο αν θα προσληφθούν ξανά, το ίδιο είναι πιθανό και για τις συμβασιούχες καθαρίστριες.

Φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν με πολύ λιγότερα  χρήματα. Η τρίτη δόση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων προβλέπει λιγότερα χρήματα από τις δύο προηγούμενες! Ταυτόχρονα εκκρεμεί η τέταρτη δόση, για την οποία εκφράζουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα δοθεί, με αποτέλεσμα να δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στα σχολεία ακόμα και από αυτά που προβλέπονταν! Φέτος λοιπόν θα σας ζητήσουν, ΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, να βάλετε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.

Από φέτος θα λειτουργεί ένας νέος τύπου Λυκείου, που μετατρέπει ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα. Κάποιοι από εσάς έχετε παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι υπόλοιποι θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας. Ήδη, μαζί με τους χιλιάδες καθηγητές που έδιωξαν από την Τεχνική Εκπαίδευση, 20.000 μαθητές των οποίων καταργήθηκαν οι ειδικότητες – για να ανοίξει ο δρόμος ακόμα περισσότερο για τους εμπόρους της γνώσης των αντίστοιχων ιδιωτικών σχολών – βλέπουν την έξοδο από το δημόσιο σχολείο. Το νέο Γενικό Λύκειο που νομοθέτησαν φέτος το καλοκαίρι δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο με Πανελλαδικές εξετάσεις από την Α’ Λυκείου, το Τεχνικό Λύκειο θα δίνει – στο όνομα της «μαθητείας» φτηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις με 9 ευρώ τη μέρα!

Φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν με περισσότερους από εσάς άνεργους, με περισσότερους μαθητές μας με προβλήματα επιβίωσης. Ήδη από πέρσι εκατοντάδες μαθητές μας στο Δήμο της Αθήνας σιτίζονται από το Βρεφοκομείο – οι ανάγκες ήταν πολύ περισσότερες – στις τάξεις μας βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά που δεν έχουν τα στοιχειώδη. Φέτος λοιπόν, ΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, θα δούμε περισσότερους μαθητές μας και τις οικογένειές τους να παλεύουν με νύχια και με δόντια για να τα βγάλουν πέρα.

Αγαπητοί γονείς,

Ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση σας λένε ότι την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα την «τινάξουν στον αέρα» οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και «υπόσχονται» ότι «όλα θα κυλήσουν ομαλά». Όμως με αυτά που σας είπαμε παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι είναι οι πολιτικές τους εκείνες που ήδη έχουν βάλει βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ;

Αγαπητοί γονείς,

Τίποτα δεν είναι δεδομένο – καμιά κυβέρνηση και καμιά πολιτική δεν είναι ανίκητη. Σήμερα στα παιδιά μας θα διανεμηθούν δωρεάν τα σχολικά βιβλία παρ’ ότι στον προϋπολογισμό του 2013 προβλεπόταν ότι θα δοθούν «δανεικά». Αυτό είναι αποτέλεσμα του κοινού μας αγώνα. Μαζί σταματήσαμε τις συμπτύξεις τμημάτων στου Ζωγράφου πριν τέσσερα χρόνια, μαζί σταματήσαμε τις συγχωνεύσεις σχολείων τον περασμένο Μάρτη.

Το δημόσιο σχολείο είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι αυτό που μορφώνει, καλλιεργεί αξίες και ιδανικά, διαμορφώνει δημοκρατικές, κριτικές συνειδήσεις και στάσεις ζωής. Είναι αυτό που στις συνθήκες της κρίσης, λειτουργεί ως εστία συλλογικής δράσης, κύτταρο μορφωτικής και πολιτιστικής δημιουργίας, αλληλεγγύης και αντίστασης. Είναι αυτό που μοιράζει σισσίτια, στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους και τους άνεργους, στέκεται δίπλα σε κάθε παιδί και κάθε οικογένεια που πλήττεται από την τρικυμία της κρίσης και τις πολιτικές της λιτότητας και της ανεργίας. Σήμερα απειλείται η ίδια η ύπαρξή του. Σας καλούμε, όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, να ορθώσουμε τείχος προστασίας, να υπερασπίσουμε το δημόσιο σχολείο, να διεκδικήσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων.

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ