Ψήφισμα της ΓΣ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε. για την Ειδική Αγωγή

Καταγγέλλουμε την υπολειτουργία του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Μαράσλειο), στο οποίο οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι τέτοιες που αναγκάζουν τους μισούς σχεδόν εγγεγραμμένους μαθητές του να βρίσκονται εκτός πλαισίου φοίτησης και να αναμένουν τη στελέχωση του σχολείου, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων.
Στο σχολείο, για να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και να είναι σε θέση να υποδεχτεί και τους 40 εγγεγραμμένους μαθητές του, πρέπει να καλυφθούν οι παρακάτω ελλείψεις σε προσωπικό :
4 Δάσκαλοι, 2 μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, 1 Μουσικός, 1 Γυμναστής, 1 Σχολικός Νοσηλευτής και 1 Εργοθεραπευτής.
Συμπαραστεκόμαστε στην απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου να προβούν σε κινητοποιήσεις και δηλώνουμε αρωγοί στις προσπάθειές τους για την κατάκτηση του αυτονόητου δικαιώματος της εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Για μια ακόμα χρονιά παραβιάζονται τα διεθνώς επιβεβλημένα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες και το Υπουργείο Παιδείας αντί να προβεί σε ριζικές λύσεις μέσα από το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, στα άπειρα οργανικά και λειτουργικά κενά των ειδικών σχολείων, προβαίνει για μια ακόμα φορά σε σπασμωδικές ενέργειες,  που δημιουργούν άλλα προβλήματα, όπως την υποχρεωτική μετακίνηση δασκάλων από τα Τ.Ε. στα ειδικά σχολεία.
Διαφωνούμε και καταγγέλλουμε την κίνηση αυτή γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των μαθητών μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα γενικά σχολεία θα μείνουν χωρίς υποστήριξη.
Επίσης καταγγέλλουμε την κάλυψη μόνιμων αναγκών εκπαίδευσης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που ορισμένα εξ αυτών εισάγουν την εξευτελιστική εργασία με συμβάσεις 6,5 μηνών και χαμηλών αμοιβών και επονομάζονται ως προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας».
Ζητούμε την κάλυψη όλων των οργανικών και λειτουργικών κενών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.