Πογκρόμ απολύσεων για 100.000 υπαλλήλους ξεκινά το 2012!

Έτος απολύσεων θα είναι το 2012 για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους είτε μεσυγκυβέρνηση Παπαδήμου είτε με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση του αστικού – μνημονιακού τόξου.

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα (και) από όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου τουΥπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Δ. Ρέππα, των υφυπουργών Ντίνου Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Ευσταθίας Μπεργελέ.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Δ. Ρέππας παρουσίασε το μνημόνιο “συνεργασίας” που υπέγραψε ηελληνική κυβέρνηση με τη Γαλλία (συγκεκριμένα το Υπουργείο Προϋπολογισμού, Δημοσίου Λογιστικόύ και Μεταρρύθμισης) αλλά και με την task force του γερμανού κ. Χ. Ράιχενμπαχ. Στην ίδια συνέντευξη παρουσιάστηκε και ο “οδικός χάρτης” για την νεοφιλελεύθερη – μνημονιακή αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης που θα αφορά όλα τα υπουργεία.

Ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε πρόκληση τη δημιουργία “επιτελικού κράτους”.

Πώς θα γίνουν οι απολύσεις

Σε χοντρικές γραμμές η διαδικασία θα έχει ως εξής: Στόχος είναι η δημόσια διοίκηση να έχει 150.000 υπαλλήλους λιγότερους υπαλλήλους έως το 2015. Τούτο δεν μπορεί να επιτευχθεί από τιςσυνταξιοδοτήσεις που υπολογίζονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε 13.000 ετησίως (52.000 έως και το 2015).

Συνεπώς, στα πλάνα κυβέρνησης – τρόικας, περισσέυουν (sic) 100.000 εργαζόμενοι οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από οπουδήποτε αλλού πλην των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας(ως γνωστόν ο νεοφιλελευθερισμός έχει ανάγκη από ισχυρό κατασταλτικό κράτος).

Απο εκεί και πέρα η task force και γάλλοι εμπειρογνώμονες θα επιλέξουν ποιές δομές του δημοσίου (τμήματα υπουργείων, φορείς, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολεία κλπ) πρέπει να συγχωνευθούν/καταργηθούν (θα υπάρχει προφανώς και κατάργηση των σχετικών οργανικών θέσεων). Σε δεύτερο χρόνο οι  υπάλληλοι των φορέων αυτών θα “αξιολογηθούν” είτε από τον ΑΣΕΠ είτε από ιδιωτικούς φορείς με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να υπάρχει ένα “φύλλο συκής”, ως προς την αξιοκρατία της διαδικασίας

Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Αμέσως μετά τα δύο αυτά στάδια, (κατάργηση οργανικών θέσεων και “αξιολόγηση”) αυτοδίκαια θα έχουμε απολύσεις, ακόμα και εντός των σημερινών συνταγματικών δικλείδων!

Τί σημαίνει “επιτελικό κράτος”;

Αυτό που έγινε χθες γνωστό είναι ότι το ξεχαρβάλωμα, θα ξεκινήσει από τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του υπουργείου Οικονομικών, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση Παπαδήμου παραδίδει μεγάλα τμήματα (έλεγχος ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε ελεγκτικές εταρείες, ιδιώτες φοροτεχνικούς, ειπρακτικές εταιρείες και νομικά γραφεία!

Από αυτό και μόνο το γεγονός κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε ευρύτερα συμπεράσματα σε ότι αφορά το τί είναι αυτό το περίφημο “επιτελικό κράτος”, που πιπιλίζουν υπουργοί και ΜΜΕ.

Επί της ουσίας το “επιτελικό κράτος” είναι ένα καινοφανές μοντέλο δημόσιας διοίκησης εμπνευσμένο από τα ιδεολογικά σχήματα της Νέας Δεξιάς του Hayek και των αρχιερέων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.Συνίσταται στη “βασική ιδέα”, πως η δημόσια διοίκηση περιορίζεται σε επιτελικά καθήκοντα “σχεδιασμού και εποπτείας πολιτικών”, οι οποίες μπορεί είτε να φορτώνονται, προσχηματικά, στηντοπική αυτοδιοίκηση (που δεν έχει πόρους…) είτε να δίνονται βορά στην “ιδιωτική πρωτοβουλία”.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα εργαλείο περαιτέρω κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους αφού δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία μπορούν κάλλιστα να ιδιωτικοποιηθούν ολικώς ή μερικώς.Συγχρόνως φορείς που ασκούσαν αναπτυξιακή και ερευνητική πολιτική (πχ ερευνητικά ινστιτούτα, φορείς κλπ), οδηγούνται στην κατάργηση προκειμένου οι σχετικές δραστηριότητες να αναληφθούν απόιδιωτικές εταρείες.

Όπως είναι εύλογο ένα τέτοιο μοντέλο κράτους δεν χρειάζεται και πολλούς υπαλλήλους….

Τί θα γίνει με την εφεδρεία;

Κατά τη συνέντευξη τύπου διευκρινίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εφεδρείας για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς η τρόικα εμφανίζεται οργισμένη από το γεγονός πως οι περισσότεροι υποψήφιοι έφεδροι συνταξιοδοτήθηκαν.

Έτσι μέσα στον Ιανουάριο που η τρόικα θα επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα θα υπάρχουν εξελίξεις, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει σαφάρι εξεύρεσης “σφαχταριών” που θα βγουν σε εφεδρεία προκειμένου να εξευμενιστούν οι τροϊκανοί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!

Πηγή: Ίσκρα