Εντείνονται οι αντιδράσεις για το myschool

Σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε., Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την όλη διαδικασία. Ο Σύλλογός μας, από τις 20-11-2013, δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «mySchool : νέος μηχανισμός πειθάρχησης και εντατικοποίησης» (βλ. και εδώ : http://www.a-athinon.gr/?p=3228). Εκτιμούσαμε ότι το νέο σύστημα καταγραφής συνδέεται άμεσα με διαδικασίες αξιολόγησης ακόμα και μέσω της επίδοσης των μαθητώνπειθάρχησης και ασφυκτικού ελέγχου που βασίζεται στον αυταρχισμό και στην επιβολή των κυβερνητικών επιδιώξεων για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

 

Στην τωρινή συγκυρία, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας λαμβάνοντας υπόψη του :

 

  • Ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καλεί το Υπ. Παιδείας εντός 15 ημερών να δώσει εξηγήσεις για τα προσωπικά στοιχεία  που ζητάει το Myschool. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της έγγραφης καταγγελίας  (26/11/2013) που έκανε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  • Ότι η Ένωση Γονέων Ζωγράφου εκφράζει την αντίθεσή της διακινώντας σχετική ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ (βλ. http://www.a-athinon.gr/?p=3279).
  • Ότι η Ένωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας καλεί με ανακοίνωσή της τους συλλόγους γονέων να δράσουν άμεσα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ώστε να αναπτύξουν μορφές δράσης και αποφάσεις για την παρεμπόδιση και ακύρωση του. Επίσης καλούν τους γονείς να αρνούνται με δήλωση τους την παροχή και χρήση στοιχείων  των παιδιών τους ή των οικογενειών τους.

 

Καλεί τους συναδέλφους σε όλες τις σχολικές μονάδες να δράσουν σε συνεργασία με τους γονείς στην κατεύθυνση αντίστασης στο νέο σύστημα καταγραφής (κοινές συσκέψεις με τους Συλλόγους Γονέων, συνεδριάσεις των Σχολικών Συμβουλίων, κλπ). Να διευκολύνουν τη δράση των Συλλόγων Γονέων και να αποδεχτούν τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων που θα υλοποιήσουν την απόφαση της Ένωσης και των Συλλόγων τους.

 

 

Επισυνάπτουμε εδώ σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων 7ου Διαμερίσματος :

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

7ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

My school το ηλεκτρονικό φακέλωμα των παιδιών μας των εκπαιδευτικών και των σχολείων

 

Το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή από τις 14/11/13, στο όνομα τάχα της «τάξης» και του «εξορθολογισμού» της παιδείας, την ηλεκτρονική πλατφόρμα «my school»: ένα πρόγραμμα που θα απορροφήσει σταδιακά τα στοιχεία όλων των συστημάτων που υπήρχαν μέχρι τώρα και στο οποίο θα συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση πληροφορίες που δεν έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Το My school είναι μια γιγάντια βάση δεδομένων, όπου:

Καταγράφονται

  • το ΑΜΚΑ , οι επιδόσεις, οι έλεγχοι, τα απολυτήρια, το ποινολόγιο (αποβολές, επιπλήξεις, διαγωγή), οι απουσίες, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι μετακινήσεις, η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών από την νηπιακή ηλικία και σε όλη την σχολική τους πορεία και τους συνοδεύει εφ’ όρου ζωής,
  • το επάγγελμα των γονέων (άσχετα αν είναι άνεργος ή σε καθεστώς κινητικότητας),
    το μορφωτικό επίπεδο των γονέων,
  • η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε απεργίες ή στάσεις και μάλιστα σε ποιες, καθώς και η “συνεργασιμότητα” των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση των αντι-εκπαιδευτικών κυβερνητικών πολιτικών.

Τα τμήματα και τα σχολεία θα φτιάχνονται

  • στη λογική των αριθμών και όχι των πραγματικών αναγκών και έτσι τμήματα θα συγχωνεύονται, σχολεία θα υποβαθμίζονται-συγχωνεύονται-καταργούνται,
  • τα παιδιά μας θα παστώνονται ή όσα θα «περισσεύουν» θα στέλνονται σε άλλα σχολεία,
  • Οι εκπαιδευτικοί αφού θα «περισσεύουν» θα μπαίνουν ή στη «διάθεση» ανά περιφέρεια, ή στην κινητικότητα ή ακόμα και στην απόλυση.

Το κάθε σχολείο θα δουλεύει

  • αυτόνομο ως μαγαζάκι που θα ανεβάζει τις επιδόσεις του, τις «δράσεις» και τις «καινοτομίες του», για να  βρίσκει χορηγούς προκειμένου να λειτουργεί.

Ο έλεγχος και η αξιολόγηση σχολείου και εκπαιδευτικού θα γίνεται

  • αυτόματα σύμφωνα με το φακέλωμα δηλαδή τα στοιχεία, αναφορές που σε καθημερινή βάση θα καταγράφονται, θα συσχετίζονται και θα κρίνουν το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών και την λειτουργία-χρηματοδότηση των σχολείων.

Το My School είναι «ο ηλεκτρονικός ρουφιάνος». Είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια τους, για να μπορέσουν με επιτυχία να ασκήσουν την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική με το συγκεκριμένο αντιδραστικό περιεχόμενο σπουδών, την κατηγοριοποίηση των σχολείων,  την ποινικοποίηση της συμπεριφοράς εκπαιδευτικών – μαθητών και το χτύπημα της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Τα πραγματικά προβλήματα της υποχρηματοδότησης των σχολείων, της φτώχιας του υποσιτισμού, των ανασφάλιστων παιδιών, των άνεργων γονιών, των οικογενειών χωρίς ρεύμα ή θέρμανση δεν καταγράφονται. Είναι φανερό ότι παραβιάζονται κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών όπως και ότι φακελώνονται μαθητές και εκπαιδευτικοί.

–      Οφείλουμε ως γονείς να περιφρουρήσουμε τα παιδιά μας, να μην δίνουμε και να μην επιτρέψουμε να καταχωρηθούν τα στοιχεία των παιδιών μας σε καμία βάση δεδομένων.

–      Καλούμε τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να σταθούν στον παιδαγωγικό ρόλο τους και να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο τού «καταγραφέα».

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το my school.

 (παραθέτουμε την υπεύθυνη δήλωση που προτείνει η Ένωση στους γονείς)

ΥΠΕΥΘ. ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ My school