Α’ Σύλλογος Αθηνών Π.Ε. : Σχετικά με τις “επαφές” αστυνομικών με σχολεία της περιοχής μας

Ενημερωθήκαμε ότι οι διευθυντές/διευθύντριες των σχολικών μονάδων που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα αλλά και επισκέψεις από αστυνομικά όργανα. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί ζήτησαν πληροφορίες και στοιχεία για τα σχολεία και τη λειτουργία τους. Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε εντολή που εκδόθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) με βάση την οποία τα αστυνομικά τμήματα καλούνται “να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων – και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις- για την καταγραφή προβλημάτων και αναγκών αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας”.

Αναρωτιόμαστε εύλογα:

·         Είναι πλέον αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. να επιλαμβάνεται των προβλημάτων και των αναγκών που σχετίζονται με το σχολείο και όχι το Υ.ΠΑΙ.Θ. και οι αρμόδιες υπηρεσίες του; Και μάλιστα  να συντάσσουν εμπεριστατωμένες αναφορές για τα προβλήματα των σχολείων;

·         Μήπως πλέον για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, την κατάργηση των προνοιακών υποδομών στην εκπαίδευση, πρέπει να απευθυνόμαστε στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του οικείου Αστυνομικού Τμήματος;

Οι παραπάνω απαράδεκτες πρακτικές καμιά σχέση δεν έχουν με «φαινόμενα εγκληματικότητας» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Τα πρόσφατα γεγονότα στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου είναι ενδεικτικά αλλά και αποκαλυπτικά. Όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς, μαθητές κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και υποχρεώθηκαν σε καταθέσεις κατηγορούμενοι όχι για «εγκληματική δράση» αλλά για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις.

Είναι δυστυχώς εμφανές, ότι με βάση και την ιστορική εμπειρία, η εποχή που η αστυνομία και η ασφάλεια επεδίωκε «επαφές» και «συνεργασίες», δημιουργούσε το λεγόμενο «σπουδαστικό της ασφαλείας» και εισχωρούσε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιστοιχούσε σε περίοδο πολιτικής εκτροπής. Τότε ήταν το «σπουδαστικό της ασφαλείας», τώρα μήπως πρόκειται για το «εκπαιδευτικό της ασφάλειας» ;

 

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να πάρει θέση.

 

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και  να ανακαλέσει άμεσα την σχετική εντολή.

 

Ενημερώνουμε ότι σε ενδεχόμενες κλήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους Διευθυντές/ντριες και οι Προισταμένες των σχολικών μονάδων, αυτοί δεν υποχρεούνται υπηρεσιακώς σε καμία περίπτωση:

–         Να συμμετάσχουν σε προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τα υπηρεσιακά στελέχη των Αστυνομικών Τμημάτων.

–         Να προσκομίσουν στην ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των  σχολικών μονάδων.

 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν τρομοκρατείται, δεν συμβιβάζεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές, δεν «συνεργάζεται» με πολιτικές αυταρχισμού.

 

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου