1η Μάη 2014 : οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για την κοινωνική χειραφέτηση

Σήμερα, 128 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1886, η οποία υπήρξε το αποκορύφωμα της πάλης της καγς-1αμερικάνικης εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και κοινωνική χειραφέτηση, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο δίνουν σκληρούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσα στη συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης

Σε αυτή τη συγκυρία, κεντρική κατεύθυνση σε διεθνές επίπεδο είναι η υποτίμηση της εργατικής δύναμης, η απαξίωση της ίδιας της εργασίας και της ίδιας της ζωής μας. Η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου, της τρόικας και της Ε.Ε., πετάει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία και την πείνα, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, ανατρέπει δικαιώματα και κατακτήσεις, καταργεί με νόμους τις Συλλογικές Συμβάσεις, οδηγεί στη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου και σε μια νέα «πρωταρχική συσσώρευση»  και ανάδειξη νέων αρπακτικών τμημάτων της αστικής τάξης.

Μόνο το τελευταίο διάστημα και στα πλαίσια των νέων μνημονίων και μεσοπρόθεσμων και της συνολικής αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής προωθούνται/σχεδιάζονται :

  1. Η νέα αντιδραστική τομή στο ασφαλιστικό που απειλεί ακόμα και θεμελιωμένα δικαιώματα και οδηγεί σε περικοπή και αργότερα πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και σε μαζική και πρόωρη φυγή των εργαζόμενων προς τη συνταξιοδότηση.
  2. Η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση ακόμα και της κυριακάτικης αργίας
  3. Η προώθηση χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο με μοχλό την αξιολόγηση
  4. Ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση για την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων
  5. Η προώθηση ενός νέου μισθολογίου με χαμηλότερους μισθούς και άμεση σύνδεση με την αξιολόγηση
  6. Το νέο κύμα συγχωνεύσεων στην εκπαίδευση με χιλιάδες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
  7. Η ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση με αιχμή αυτή την περίοδο το νέο σύστημα εξετάσεων και την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στην Α΄ Λυκείου
  8. Η αυταρχική επιβολή της αυτοαξιολόγησης και της ατομικής αξιολόγησης στην εκπαίδευση

 

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να οργανωθούμε, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Προμετωπίδα της πάλης μας πρέπει να γίνει η μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, με στόχο και την προστασία των άνεργων. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Ποτέ δεν μας χάρισαν άλλωστε.

 

Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ώρα να σηκώσουμε το γάντι.

Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας.

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς!

Όλοι στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά