Α’ Σύλλογος Αθηνών : Να μην μετονομαστούν τα σχολεία των νοσοκομείων σε ειδικά σχολεία

Θέμα : «Ενδεχόμενη μετονομασία των σχολείων που στεγάζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε ειδικά σχολεία με βάση το νέο ν/σχ για την ειδική αγωγή»

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων που στεγάζονται στα νοσοκομεία, το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών ΠΕ, αφού έλαβε υπόψη του :

–          Το ν/σχ για την ειδική αγωγή που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Τα σχολεία που στεγάζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα μετονομάζονται σε ειδικά σχολεία» (αρθρ. 6, π. 4Β΄)

–          Τα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού των Δημοτικών Σχολείων Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» για το τρέχον σχολικό έτος από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014, από τα οποία προκύπτει ότι στο μεν πρώτο φοίτησαν 394 μαθητές εκ των οποίων τρεις (3) προέρχονται από ειδικά σχολεία, στο δε δεύτερο σχολείο φοίτησαν 273 μαθητές εκ των οποίων τρεις (3) προέρχονται από ειδικά σχολεία.

–          Την τεκμηριωμένη άποψη των συναδέλφων – μελών του Συλλόγου μας που υπηρετούν στα συγεκριμένα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Διαπιστώνει ότι :

  1. Η μετονομασία των συγκεκριμένων σχολείων είναι λανθασμένη και επομένως η ονομασία τους πρέπει να παραμείνει ως έχει, αφού πρόκειται για Σχολεία Γενικής Αγωγής, δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μαθητές, προέρχονται από Σχολεία Γενικής Αγωγής και επιστρέφουν σε αυτά.
  1. Έργο των διδασκόντων αυτών των σχολικών μονάδων, είναι η παροχή μιας εκπαίδευσης γενικής παιδείας, με σκοπό τη διατήρηση της εκπαιδευτικής συνέχειας των παιδιών, έτσι ώστε οι νοσηλευόμενοι μαθητές να μην αποκόπτονται από τη σχολική ύλη. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός κλίματος ψυχολογικής σταθερότητας που συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωσή τους.
  1. Η ίδρυση των Σχολείων στα Νοσοκομεία, εναρμονίζεται πλήρως με τη Διεθνή Σύμβαση (η οποία κυρώθηκε στην Ελλάδα στις 3 Δεκεμβρίου του 1992) για τα δικαιώματα του παιδιού, σύμφωνα με την οποία όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
  1. Ενδεχόμενη μετονομασία των σχολείων αυτών σε ειδικά θα έχει ως αποτέλεσμα τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό των νοσηλευόμενων μαθητών σε μαθητές με ειδικές ανάγκες και τη διδασκαλία τους με βάση τα αναλυτικά προγράμματα της ειδικής και όχι της γενικής αγωγής.
  1. Στα σχολεία αυτά προσφέρεται προσωρινή φιλοξενία και σε ανηλίκους που τελούν υπό εισαγγελική εντολή χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας.
  1. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών λειτουργούν οι ανάλογες ιατρικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
  1. Δεν έχει διατυπωθεί επίσημα κανένα τεκμηριωμένο αίτημα ούτε έχει προηγηθεί κάποια εστιασμένη μελέτη.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω :

  • Διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων των νοσοκομείων με το υπάρχον καθεστώς.
  • Καλούμε τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου να μην προχωρήσουν στη μετονομασία των σχολείων που λειτουργούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε ειδικά σχολεία.
  • Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει άμεσα ανάλογη θέση και να προχωρήσει στις αντίστοιχες ενέργειες/δράσεις προκειμένου να υπερασπίσει τη φυσιογνωμία των συγκεκριμένων σχολείων.

Επισημαίνουμε ότι η θέση μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης, ήδη δημοσιευμένης, τοποθέτησής μας για το ν/σχ που αφορά την ειδική αγωγή.