Δελτίο τύπου σχετικά με τη συνάντηση των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. της Αττικής (24 – 7 – 2014) με τη Δ/ντρια του γραφείου του Υφ. Παιδείας για τις συγχωνεύσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                                                                                                             25 – 7 – 2014

Την Πέμπτη 24 – 7 – 2014  αντιπροσωπεία συναδέλφων ( μελών των Δ. Σ.)  από  Συλλόγους εκπαιδευτικών Π. Ε. της Αττικής συναντήθηκε με τη Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου  (Ιφιγένεια Καρτσιώτου) για το ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων της Π. Ε.

Κατατέθηκαν ψηφίσματα και αποφάσεις τόσο της ΔΟΕ όσο και Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. ενάντια στις συγχωνεύσεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια και η οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις αποφάσεις της πολιτείας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Δόθηκαν γραπτά στη Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας  οι απόψεις και τα επιχειρήματα Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε., Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων για μια σειρά σχολείων που συγχωνεύονται όπως αυτά είχαν καταγραφεί στη συνάντηση των παραπάνω φορέων με τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής στις 4 – 6 – 2014.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανέδειξαν την απαράδεκτη κυβερνητική επιλογή των μαζικών συγχωνεύσεων, κυριολεκτικά στο σωρό, κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης διαδικασίας  που επιτελέστηκε με την Υπουργική Απόφαση της 12 – 5 – 2014 που κυριολεκτικά διαλύει τα σχολεία.

Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό που υφίσταται η εκπαιδευτική κοινότητα με τις αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις του Υπουργείου και της νέας ηγεσίας του  σχετικά με την αναψηλάφηση των συγχωνεύσεων, αλλά και την ομηρία και την αγωνία τόσων συναδέλφων που κρίνονται υπεράριθμοι σε  αυτά τα σχολεία.

Κατέστησαν σαφές πως η τροποιητική απόφαση της 27 – 6 – 2014 με την οποία ανακαλούνται ή αναστέλλονται  ελάχιστες από τις  συγχωνεύσεις όχι μόνο δεν ικανοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί αγνοήθηκαν όλες οι αιτιάσεις και η πραγματικότητα σε κάθε σχολείο, που κατέθεσαν στις αλλεπάλληλες συναντήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι και οι γονείς, αλλά εγείρει νέα ερωτηματικά, έχει προκαλέσει μεγαλύτερη αγανάκτηση  για τον ελάχιστο αριθμό των ανακλήσεων -αναστολών και την  ακραία και χωρίς κριτήρια επιλεκτικότητά τους, που είναι δείγμα για την αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό και την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζει τελικά το Υπουργείο τα δημόσια σχολεία και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Επισημάνθηκε επίσης ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν στο «σωρό» με αποκλειστικό στόχο το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος. Απόδειξη ότι στη συνέχεια κάποιες από τις συγχωνεύσεις ανακλήθηκαν. Δεν τηρήθηκε η δέσμευση του Περιφερειακού Διευθυντή Π. & Δ. Εκπ/σης Αττικής ότι θα επισκεπτόταν όλες τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες για να διαμορφώσει προσωπική άποψη για το αν πληρούν τους όρους συγχώνευσης. Και αυτό γιατί στις 5 – 6 – 2014 ζητήθηκαν εσπευσμένα από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΙΘ οι προτάσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Π. & Δ. Εκπ/σης Αττικής για τις ανακλήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν προτάσεις για συγχωνεύσεις από τις Διευθύνσεις Π. Ε. και τους Δήμους.

Τονίστηκε ακόμη η δύσκολη θέση που βρίσκονται οι Διευθύνσεις Π. Ε. που την περίοδο αυτή προγραμματίζουν τις μεταβολές των σχολικών μονάδων, διότι από τη μια καλούν εκπαιδευτικούς που περισσεύουν λόγω των συγχωνεύσεων να μετακινηθούν και από την άλλη βλέπουν να ανακαλούνται συγχωνεύσεις, ενώ αναφέρθηκε η στάση του Υφυπουργού Παιδείας κου Δερμεντζόπουλου που σε συνάντησή του με τη ΔΟΕ είπε ότι δε θα γίνει καμιά ανάκληση και από την άλλη υπέγραφε αποφάσεις ανάκλησης.

 

Τέλος απαιτήθηκε η ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων, γιατί είναι άδικες, αντιπαιδαγωγικές και πλήττουν τη δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, καθιστώντας σαφές  ότι δεν μπορεί στο εξής το ΥΠΑΙΘ να παίζει με τα σχολεία και να μας εμπαίζει συγχωνεύοντας ή ανακαλώντας κατά το δοκούν, χωρίς κριτήρια αγνοώντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα!

Η Δ/ντρια του γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας:

 ξεκαθάρισε ότι η πολιτική και το στίγμα των μαζικών συγχωνεύσεων, όπως αποτυπώθηκε στην Υ. Α.  της 12 – 5 – 2014, δεν αλλάζει, πράγμα που κάνει πρόδηλη τη δέσμευση και της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να θυσιάσει τις εκπαιδευτικές δομές, τα σχολεία και τις μαθητικές ανάγκες στον μνημονιακό Μινώταυρο, πολιτική που θα συνεχίσει στο ακέραιο.

 Διευκρίνισε πως την πολιτική ευθύνη για το περιεχόμενο και της τροποποιητικής απόφασης της 27 – 6 – 2014  φέρει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και ότι η καινούργια ηγεσία μελετά με τη σειρά της κάποια νέα τροποποιητική απόφαση η οποία θα επιφέρει λίγες οριακές αλλαγές για τα κριτήρια των οποίων και τον τρόπο επιλογής τους δεν απάντησε.

Ανέφερε ακόμη ότι:

  1. υπάρχει σε εξέλιξη επαφή του ΥΠΑΙΘ με φορείς για το θέμα των συγχωνεύσεων, κυρίως με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  2. δεν πρόκειται η νέα ηγεσία να εξετάσει από την αρχή στο σύνολό του το θέμα των συγχωνεύσεων και όπου υπάρξουν κραυγαλέες περιπτώσεις(ελάχιστες) που δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι συγχωνεύσεις,  θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα προέλθουν μέσα από νέες προτάσεις των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθυντών, ενώ δεν είναι σε θέση χρονικά να προσδιορίσει το πότε θα ανακοινωθούν αυτές οι παρεμβάσεις,
  3. μετά τις 2 υπουργικές αποφάσεις (συγχωνεύσεις – ανάκληση συγχωνεύσεων) υπάρχουν νέες προτάσεις Περιφερειακών Διευθυντών για νέες ανακλήσεις συγχωνεύσεων(ελάχιστες),
  4. δε θα γίνουν άλλες συγχωνεύσεις.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά την άδικη, συνδικαλιστική δίωξη της συναδέλφισσας  Ελισάβετ Παπαδοπούλου και στηλίτευσαν το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία προχώρησε μετά από 5 μήνες στην αυτοδίκαιη αργία. Στο πρόσωπο της διώκουν το συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική τους. Απαίτησαν να σταματήσει άμεσα η δίωξη της.

Συναδέλφισσες, οι

Είναι φανερό πως η ομηρία των συναδέλφων, ο εμπαιγμός των γονέων και αντιδραστική πολιτική συνεχίζεται. Δεν έχουμε άλλο δρόμο κι εμείς, συνεχίζουμε τον αγώνα, κρατάμε σε ισχύ τα αιτήματά μας:

  • Κανένα σχολείο,
  • κανένα τμήμα,
  •  κανένας μαθητής,
  • κανένας εκπαιδευτικός λιγότερος!

Δηλώσαμε ανεπιφύλακτα πως με βάση την πολιτική αυτή ο Σεπτέμβρης του 2014 θα είναι ο μήνας της αποκάλυψης για τις γκρίζες ζώνες στην εκπαίδευση και την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας, μαζί με την οργή και την αγανάκτηση που θα εισπράξει για όσα σχεδιάζεται να εφαρμοστούν (περικοπές, συγχωνεύσεις,  συμπτύξεις, μετακινήσεις, αξιολόγηση, απολύσεις,) θα βρει απέναντί του τη μαχόμενη εκπαίδευση σε ένα σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα, στον οποίο θα δώσουμε ενωμένοι όλες μας τις δυνάμεις. Εκπαιδευτικοί και γονείς θα αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές εκείνες που οδηγούν σε διάλυση το δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΘΗΝΑ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ – ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Δ. ΓΛΗΝΟΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ, ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ», ΠΕΙΡΑΙΑ – «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»