ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το χτύπημα της απεργιακής συγκέντρωσης στον ΙΑΝΟ

Το ΔΣ του Α Συλλόγου Αθηνών ΠΕ καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον της απεργιακής συγκέντρωσης του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στις 28/12/2014 με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις συγκεντρωμένων εργαζομένων. Οι απεργοί του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και οι αλληλέγγυοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στον κλάδο του βιβλίου ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δέχτηκαν την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν διμοιρίες των ΜΑΤ, έπειτα από απαίτηση και μήνυση των αφεντικών και διευθυντικών στελεχών της ΙΑΝΟΣ Α.Ε.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους και αφού έκαναν χρήση χημικών, τους χτύπησαν βάναυσα. Στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες, οι δυνάμεις καταστολής συνέχισαν το βάρβαρο έργο τους εναντίον της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε, με άγριο ξύλο και νέες συλλήψεις. Συνολικά έγιναν εφτά συλλήψεις, ενώ η αστυνομία δεν σταμάτησε να χτυπά τους συλληφθέντες, ακόμα και μέσα στο αστυνομικό τμήμα μπροστά στους δικηγόρους τους, στα μέλη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών στην είσοδο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, είναι ένα δείγμα για το μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν η άθλια συγκυβέρνηση και οι εργοδότες προκειμένου να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Εξάλλου, ο ΙΑΝΟΣ είναι γνωστός για τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας και την άγρια εκμετάλλευση.

Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε δίωξης εναντίον των απεργών, των αλληλέγγυων και του σωματείου.

Απαιτούμε το σταμάτημα της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.