A΄ Σύλλογος Αθηνών: Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας το Σάββατο 13 Ιούνη – Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΑφισα πανελλαδική (1)

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com , Ζωγράφου

Αριθμ. Πρωτ. : 36

1/6/2015

Προς :

Υπουργείο Παιδείας

Δ.Σ. ΔΟΕ

Μέλη μας

 

 

Το δημόσιο σχολείο βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και εξαιτίας της υποστελέχωσής του. Χιλιάδες παραιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση από τη μια πλευρά, μόλις μερικές δεκάδες διορισμοί από την άλλη κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβάλλει εδώ και τέσσερα χρόνια μηδενικούς διορισμούς στο δημόσιο. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, με τη μονιμοποίηση του θεσμού του αναπληρωτή, επισφραγίζουν το μοντέλο του σχολείου της αγοράς, παγιώνοντας τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με ταυτόχρονη απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση κάλυψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος, αποκόπτεται από την ουσία του παιδαγωγικού έργου, γίνεται «επισκέπτης», μεταφορέας αποσπασματικών γνώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και τη σχέση του με τους μαθητές.  

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

 

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και να λειτουργήσουν τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό. Σχέση συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων 1:1 τουλάχιστον για τα 4 τελευταία χρόνια όπου συνταξιοδοτήθηκαν 9.000 εκπαιδευτικοί της Π.Ε. κι έγιναν μόνο 278 μόνιμοι διορισμοί. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στο όνειδος της απλήρωτης εθελοντικής εργασίας, στα κοινωφελή προγράμματα και την ωρομισθία. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών και όσων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού (επιτυχόντες, 24μηνο κ.ά.) –  Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ-Καμία συζήτηση για ατομικό φάκελο προσόντων στους διορισμούς
  • Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού – κατάργηση των προγραμμάτων πρόσληψης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ. Κατάργηση της ωρομισθίας και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους.
  • Άρση της διετούς τιμωρητικής διαγραφής από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης. Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης – με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ – των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας
  • Κατάργηση του Ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου). Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010 και προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών που υπηρέτησαν στην Ειδική Αγωγή και στη Γενική Αγωγή και μετά το 2010 έως σήμερα. Κατάργηση του ορίου της επταετίας.

 

 

Μη προσμέτρηση διπλών μορίων σε εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία από 2010 -2014

 

 

Ενώ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία «ξεκλειδώνει» ο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών για το χρονικό διάστημα 2010-2014, δεν συμβαίνει το ίδιο με την προσμέτρηση στο διπλάσιο των μορίων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών  που υπηρέτησαν τα χρόνια αυτά σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού παιδείας Κ. Κουράκη, οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας δεν τοποθετήθηκαν στα σχολεία αυτά τυχαία, αλλά είτε συνειδητά είτε αναγκαστικά (λόγω του διετούς αποκλεισμού τους από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης) στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις  την εκπαίδευση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Θεωρούμε λοιπόν ακατανόητη τη λογική μιας τέτοιας απόφασης, η οποία  στην ουσία ακυρώνει την προσφορά των εκπαιδευτικών αυτών, οι οποίοι με προσωπικό και οικονομικό κόστος υπηρετούν την εκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή δρα ενάντια στα πλαίσια της ισότητας και της ισονομίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δημιουργώντας πολλών ταχυτήτων αναπληρωτές. Με αυτόν τον τρόπο, στο ήδη κατακερματισμένο κομμάτι των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έρχεται να προστεθεί άλλη μια διαφοροποίηση σε εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν πριν το 2010, σε εκείνους που εργάστηκαν στο «νεκρό χρόνο» του 2010-2014 και σε αυτούς που εργάστηκαν από το 2014 και μετά.

Καλούμε το Υπουργείο να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία και να προσμετρήσει την προϋπηρεσία στο διπλάσιο στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών για όσους  εκπαιδευτικούς υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014.

Η λύση σε όλα αυτά είναι να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς της ελαστικής εργασίας και να διασφαλιστεί αξιοπρεπής, ισόνομη, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Καλούμε τη ΔΟΕ να ανταποκριθεί στο ρόλο της και να στηρίξει με κάθε μέσο το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων αναπληρωτών.

 

 

 

Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50

 

Για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συναδέλφων ειδικοτήτων ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 που έχουν υπηρετήσει μέχρι τώρα τόσο σε δομές της Γενικής Αγωγής, όσο και σε δομές της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας η θέση του Συλλόγου είναι:

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, διαχωρίζεται και δεν αναγνωρίζεται  η προϋπηρεσία των αναπληρωτών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 της Ειδικής αγωγής στη Γενική από το 2010 και μετά, για το διορισμό τους ως αναπληρωτές για τη νέα σχολική χρονιά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει ταχύτατα στην ανεργία συνάδελφους εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας, αφού αυτή θα μοιραστεί σε δύο διαφορετικούς πίνακες, με αποτέλεσμα να χάσουν αιφνιδιαστικά και άδικα πολλές θέσεις.

Άλλωστε η εγκύκλιος για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.5.2010 τ. Α΄), όπως αυτή συντάσσεται και ανακοινώνεται κάθε χρόνο ορίζει ότι:

«34. α. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, νοείται αυτή που προσφέρθηκε: α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
«β. Προσμέτρηση των υπηρεσιών της παραγράφου (α) γίνεται, εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από: i) το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης»

Η ρύθμιση αυτή λοιπόν αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές που κατέχουν πτυχίο της Γενικής Αγωγής και επιπλέον μεταπτυχιακό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως προσόν διορισμού σε σχολεία στην Ειδική Αγωγή. Καλέστηκαν να υπηρετήσουν  και σε δομές της Ειδικής Αγωγής που είναι μέσα στα σχολεία Γενικής Αγωγής και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν τους αναγνωρίζεται συνολικά η προϋπηρεσία τους στη Γενική Αγωγή. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να μιλάμε για ένταξη και συνεκπαίδευση όταν το ίδιο το ΥΠΟΠΑΙΘ προωθεί έναν τέτοιο διαχωρισμό;

Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη παράγραφο που προβλέπει μάλιστα και αναδρομική ισχύ από το 2010.

 

Με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας μας Γενικής Συνέλευσης, συμμετέχουμε στη σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ την Τρίτη 2 Ιούνη, 7μμ., στα γραφεία της ΟΛΜΕ  και στην κινητοποίηση που οργανώνεται στο Υπουργείο Παιδείας στις 13 Ιούνη και καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας να στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες.