Ιστορικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια για την επέτειο των 71 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας

«Η πιο όμορφη, η πιο γλυκειά μέρα του κόσμου» έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης για την ημέρα της Απελευθέρωσης που ξημέρωσε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, μετά από τρεισήμισι χρόνια γερμανικής κατοχής. Είναι πασίγνωστες οι εικόνες από την ξέφρενη γιορτή χαράς των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, με πανό και πλακάτ να πανηγυρίζουν στη θέα της αποχώρησης των στρατιωτών της Βέρμαχτ με αίσθημα λύτρωσης, πολίτες μιας χώρας βυθισμένης σε βαθιά φτώχεια και καταστροφή, που είχε επιδείξει μεγαλειώδη Αντίσταση αλλά και διχασμό. Ενάμισι μόλις μήνα αργότερα, η Αθήνα της Απελευθέρωσης οδηγήθηκε στη σύγκρουση των Δεκεμβριανών κι αργότερα στον Εμφύλιο, εξέλιξη που εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

athnes

Εφέτος, η επέτειος των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, θα γιορταστεί εμβληματικά τόσο λόγω της διάρκειας του εορτασμού -σχεδόν ένα μήνα- όσο και από το εύρος των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν πολυάριθμοι δημόσιοι φορείς. Ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου με μια ιστορική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας και θα επεκταθούν έως τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνεται σεμινάριο στις 10 Οκτωβρίου 2015 (ώρες 10:00-14:00)  με θέμα «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση. Διδακτικοί προσανατολισμοί μιας δύσκολης εποχής». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τους σχολικούς συμβούλους Βασιλική Σακκά, Παναγιώτη Πυρπυρή και Ευαγγελία Κουνέλη, και την Ιωάννα Δεκατρή (Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ Αθήνας) στη Δημοτική Πινακοθήκη,Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο. Η συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς είναι ελεύθερη.

Σας ενημερώνουμε επιπρόσθετα ότι στην ιστοσελίδα www.freeathens44.org βρίσκονται αναρτημένα θεματικά σενάρια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για επισκέψεις σχολείων στην έκθεση «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 – 2103243023 (κ. Κατερίνα Κυράτσα)

Κατεβάστε το αρχείο με το πρόγραμμα εκδηλώσεων και σεμιναρίων εδώ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ