Συνάντηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ Αττικής με την αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη φτωχοποίηση των μαθητών

Δελτίο τύπου
Για μια ακόμα σχολική χρονιά, κανένα πρόγραμμα κρατικής μέριμνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί μαθητές δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Αυτό το βασικό συμπέρασμα προκύπτει από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των Συλλόγων ΠΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ με την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φωτίου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της κινητοποίησης των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ της Αττικής την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

κινητοποίηση για φτωχοποίηση1

Από τη συνάντηση των Συλλόγων ΠΕ με την αν. υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκύπτουν τα παρακάτω:
  1. Η υπουργός δήλωσε ότι «η πολιτεία πρέπει αναλάβει τη σίτιση όλων των μαθητών των δημοτικών σχολείων και σε αυτή την κατεύθυνση δεσμεύεται ότι την επόμενη σχολική χρονιά, το 30% των μαθητών των δημοτικών σχολείων, δηλαδή, 200.000 παιδιά, θα έχουν καθημερινά ένα ζεστό γεύμα». Ωστόσο, από τα δεδομένα που παρουσίασε, προκύπτει ότι η χρηματοδότηση αυτών των δράσεων θα στηριχτεί σε πόρους του ΤΕΒΑ που αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένοι σε προγράμματα για άπορους και από την ίδρυση ενός ειδικού λογαριασμού όπου θα δέχεται καταθέσεις και δωρεές. Η χρήση πόρων του ΤΕΒΑ και γενικότερα ευρωπαϊκών κονδυλίων, προϋποθέτει τη συγκατάθεση και την έγκριση του επίτροπου της ΕΕ την οποία δεν έχουν πάρει. Επομένως, τη φετινή σχολική χρονιά κανένα δημόσιο πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί, ενώ η όποια εφαρμογή του την επόμενη χρονιά είναι τουλάχιστον αμφίβολη αφού στηρίζεται αφ’ ενός σε λογικές φιλανθρωπίας και αφετέρου στη σύμφωνη γνώμη της τρόικας!
  2. Το υπουργείο θα απευθυνθεί στους Δήμους για να επαναλειτουργήσουν προγράμματα που έχουν σταματήσει (π.χ. Βρεφοκομείο Αθηνών) και να ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα εκεί που δεν υπήρχαν. Όμως αυτή τη στιγμή, με βάση τις δηλώσεις της υπουργού, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαθέσει κονδύλια για να στηρίξει οικονομικά τις δημοτικές δομές.
  3. Το υπουργείο ξεκινά πρωτοβουλία παροχής μικρογεύματος (σάντουιτς ή κουλούρι) σε 15.000 μαθητές από ιδιωτικούς φορείς. Η παροχή θα διαρκεί για τρεις μήνες, αφορά το πολύ μερικές δεκάδες σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές εταιρειών. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων ΠΕ, η υπουργός δεν απάντησε ποιες είναι οι εν λόγω εταιρείες και επέμεινε ότι η όλη διαδικασία θα γίνει χωρίς κανένα σχετικό έγγραφο από την πλευρά του υπουργείου.
  4. Για το ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης, η υπουργός παρέπεμψε σε νομοσχέδιο που επίκειται από το Υπουργείο Υγείας.
Συμπεραίνουμε επομένως ότι, η λογική της φιλανθρωπίας, των χορηγών και των δωρεών, της ενεργοποίησης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων – δηλαδή των κύριων ενόχων για τη φτωχοποίηση των μαθητών –  αποτελεί μια ευκαιριακή και περιστασιακή πολιτική που δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η σοβαρή αντιμετώπιση της φτωχοποίησης των μαθητών, με πρόγραμμα και μέτρα που θα έχουν συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου, απαιτεί δημόσιους πόρους και δημόσιες δομές. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα όμως ότι τέτοιου προσανατολισμού μέτρα, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το μνημονιακό καθεστώς, τις ασφυκτικές δεσμεύσεις   και την επιβλητική παρουσία της τρόικας σε υπουργεία και υπηρεσίες.  Έρχονται σε αντίθεση δηλαδή, με τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που δέκα μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο τεράστιο ζήτημα της φτωχοποίησης των μαθητών.
Το εκπαιδευτικό κίνημα παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, για την ανατροπή των μνημονίων, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που ευθύνονται για την εξάπλωση της φτώχειας και την έκρηξη της ανεργίας. Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για το γεγονός ότι οι φτωχές, λαϊκές οικογένειες, δεν μπορούν να προσφέρουν τα στοιχειώδη στα παιδιά τους, την τροφή, την ένδυση και την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται.
Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους μαθητές μας, άμεσα μέτρα που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τις συνέπειες της φτωχοποίησής τους: κρατικό πρόγραμμα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης για όλα τα σχολεία. Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν δημόσια χρηματοδότηση, δημόσιους φορείς που θα αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσής τους και σταθερές δημόσιες δομές σίτισης και περίθαλψης.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, τόσο στο επίπεδο της διεκδίκησης συγκεκριμένων αιτημάτων από την κυβέρνηση, όσο και στο επίπεδο των αντίστοιχων διεκδικήσεων σε τοπικό επίπεδο Δήμων. Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη, που αφορά το παρόν και το μέλλον των μαθητών μας.
Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Αττικής
5 – 11 – 2015

 sugkentrosi-diamarturias-ekpaideutikon-ekso-apo-to-upourgeio-ergasias