Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Το ΔΣ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τη συμπαράσταση και στήριξη του αγώνα τους, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου έχουν κατασκηνώσει δημιουργώντας Κέντρο Αγώνα εργαζομένων και ανέργων, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στους Εργαζόμενους Κοινωφελούς Εργασίας Δήμου Ζωγράφου. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα τους για σταθερή και μόνιμη εργασία.

Οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (πεντάμηνα) απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι Δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Αυτές τις ημέρες βρίσκονται ξανά στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Οι Δήμοι και οι Υπηρεσίες καταρρέουν με τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό (εφόσον κατά επιταγή των μνημονιακών Νόμων δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις) και ο δρόμος των εκχωρήσεων-ιδιωτικοποιήσεων ανοίγει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες.

Με αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, επιδιώκεται να επιβληθεί για το σύνολο του Δημοσίου, ο «φτηνός και ανακυκλώσιμος» εργαζόμενος, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται στην εκπαίδευση οι αναπληρωτές και αδιόριστοι συνάδελφοί μας. Επιπλέον, το θέμα της επισφαλούς εργασίας και της μισής αμοιβής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε

• Μόνιμο προσωπικό στους Δήμους και σε όλο το Δημόσιο, για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές που να καλύπτουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες. Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών άμεση ή έμμεση.

•Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής και ελαστικής εργασίας.

• Κατάργηση των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα.
•  Αμοιβή με βάση τις ισχύουσες αποδοχές των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και σε όλο το Δημόσιο. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστική-υγειονομική κάλυψη. Απασχόληση στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν καθώς και απόδοση των παροχών που προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, όπως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και μηνιαία καταβολή των αποδοχών τους.
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.