ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΓΚΥΖΗ, ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ (29/2/2016)

Μετά από κάλεσμα της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29/3/2016 κοινή σύσκεψη σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων από τις  περιοχές των Αμπελοκήπων,  Γκύζη και Πολυγώνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Α΄ Σύλλογο Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ, τα σωματεία εργαζομένων των Νοσοκομείων «Αγ. Σάββα», και  «Ελπίς», τη Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, το Δίκτυο Αλληλεγγύης 7ου Διαμερίσματος, τη συλλογικότητα «Ενεργοί-Άνεργοι», την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό».

Συζητήθηκαν κυρίως το ζήτημα του ασφαλιστικού με βάση τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ενόψει κατάθεσης του σχετικού νομοσχέδιου και το ζήτημα του προσφυγικού συνδεδεμένο με τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου που μαίνεται στη Συρία. Ζητήματα που ουσιαστικά συνδέονται μεταξύ τους γιατί καθορίζονται από αντίστοιχες πολιτικές, εχθρικές προς τους εργαζόμενους και τους λαούς. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στις παρακάτω διαπιστώσεις:

H «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» που προωθείται από την κυβέρνηση και το «κουαρτέτο», στο πλαίσιο των τριών μνημονίων και των αντίστοιχων δανειακών συμβάσεων, επιχειρεί να επιφέρει μια βαθιά αντιδραστική τομή, με μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την εργασία, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία και γενικότερα τη ζωή των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αποτελεί συνέχεια νόμων της ίδιας κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων και αποσκοπεί να μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση από δημόσιο δικαίωμα σε ατομική υπόθεση, σχεδόν άπιαστο όνειρο ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Οι συντάξεις μειώνονται, οι εισφορές των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων αυξάνονται, μεγαλώνουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, η πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης περιορίζονται δραματικά.

Καταργείται κάθε απομεινάρι από τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και θίγονται νεολαία, εργαζόμενοι, μικροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαία αγροτιά.

Την ίδια στιγμή τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας. Ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώνεται και ο ερχομός του Νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών μόνο ανησυχία μπορεί να φέρει για κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή μας. Η Ευρώπη ορθώνει τείχη μετατρέπεται σε φρούριο απέναντι σε χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους διωγμένους από τη μάστιγα του πολέμου ή της φτώχειας. Δεκάδες χιλιάδες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στη χώρα μας με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επιβίωσης.

Θεωρώντας ότι η ενότητα στους αγώνες, η ταξική αλληλεγγύη δίνει δύναμη και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα νίκης προχωράμε σε συντονισμό  σωματείων, φορέων, συλλογικοτήτων της περιοχής Αμπελοκήπων, Γκύζη, Πολυγώνου με ζητήματα αιχμής στη σημερινή συγκυρία το ασφαλιστικό και το προσφυγικό.

Απέναντι σ΄ αυτά τα ζητήματα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε αυτονόητα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες.

  • Προχωράμε σε δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Παλεύουμε για να γκρεμίσουν τα τείχη και οι φράκτες που οδηγούν σε πνιγμούς ανθρώπων στο Αιγαίο ενώ εγκλωβίζουν χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες.  Παλεύουμε για να μην περάσουν φαινόμενα ξενοφοβίας και κοινωνικού αυτοματισμού.
  • Παλεύουμε για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ και η Frontex από το Αιγαίο.
  • Οργανώνουμε αντιπολεμική κινητοποίηση για το προσφυγικό με αφορμή την ημέρα ενάντια στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις και ενόψει των εκδηλώσεων το τριήμερο 19 με 21 Μάρτη και των κεντρικών συλλαλητηρίων στις 19/3, στην Ομόνοια 3μ.μ. και στην πλ. Βικτωρίας 2μμ.
  • Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης για όλους. Σταθερές εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Οργανώνουμε από κοινού περιοδείες σε εργασιακούς χώρους μεταφέρουμε αγωνιστικές εμπειρίες στις Γενικές συνελεύσεις σωματείων για το ασφαλιστικό.
  • Εκδίδουμε κοινό υλικό και αναρτούμε πανό σε δημόσιους χώρους.
  • Οργανώνουμε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα το ασφαλιστικό.

Καλούμε και άλλες συλλογικότητες αλλά και αγωνιστές να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία αυτή.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 8 Μαρτίου στο 46ο Γυμνάσιο,  Ασκληπιού 183 στις 7μμ.