Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Σχετικά με την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στην Γ΄ τάξη

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκτιμά ότι μια σωστά οργανωμένη πρωτοβουλία για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης, θα είχε πολλά να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πολλά προβλήματα, τόσα που το καθιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, ανεφάρμοστο. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι στο διδακτικό δίωρο των 90 λεπτών είναι δυνατόν να μπουν τα παιδιά στο λεωφορείο, να φτάσουν στο κολυμβητήριο (μετακίνηση μέσα στην Αθήνα), να κατέβουν, να μπουν στα αποδυτήρια, να αλλάξουν, να γίνει η κολύμβηση, να ξεπλυθούν, να ντυθούν, να μπουν στο λεωφορείο, να φτάσουν στο σχολείο και να παραδοθούν στους γονείς τους;

Ενδεικτικό για το βαθμό προγραμματισμού αλλά και για τις σκοπιμότητες του υπουργείου είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τρεις εγκύκλιοι, η μία πάνω στην άλλη, για το συγκεκριμένο θέμα της κολύμβησης.

Η τρίτη και τελευταία (μέχρι στιγμής) εγκύκλιος, (Αρ. Πρωτ. 166515/Δ5,         7/10/2016) μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ (6/9/2016), αλλά και τις σχετικές διαμαρτυρίες και πιέσεις συναδέλφων:

Α. αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι τα έξοδα μετακίνησης δεν θα επιβαρύνουν τους μαθητές, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιος θα τα αναλάβει. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη εγκύκλιος ανέφερε ότι «Οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες, περί μετακίνησης μαθητών/τριών, διατάξεις και χωρίς δαπάνη για το ΥΠ.Π.Ε.Θ.». Ποιος θα πληρώσει τελικά για τη μεταφορά των μαθητών;

Β. δεν αναφέρει πουθενά εάν οι ώρες της κολύμβησης υπολογίζονται ως διδακτικές ώρες για τους εκπαιδευτικούς – συνοδούς. Και ενώ στη δεύτερη εγκύκλιο είναι δεσμευτική η συνοδεία και από δεύτερο εκπαιδευτικό, στην τελευταία εγκύκλιο γίνεται δυνητική.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απαιτούν ανάλογη υποδομή και την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη. Χωρίς αυτά, το όποιο εκπαιδευτικό έργο θα απαξιώνεται, θα υποβαθμίζεται και θα υλοποιείται με οικονομική επιβάρυνση των γονιών, με την απλήρωτη εργασία των εκπαιδευτικών και την σύνθλιψη  των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος θεωρούμε την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από το Υπουργείο ή την Περιφέρεια και την προσμέτρηση των διδακτικών ωρών σε όλους τους συναδέλφους που θα συνοδεύσουν τα τμήματα στο κολυμβητήριο.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους  και τους Συλλόγους διδασκόντων:

  • Να μην αποδεχτούν καμία καταστρατήγηση του εργασιακού και διδακτικού τους ωραρίου. Εργασιακό ωράριο απαραβίαστο και  διδακτικό ωράριο μέσα στο εργασιακό, 24/23/22/21 ώρες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Καμία παρεκτροπή δεν μπορούμε να αποδεχτούμε από αυτά, με οποιαδήποτε δικαιολογία.
  • Οι σύλλογοι διδασκόντων να μην αναθέτουν σε εκπαιδευτικό του σχολείου να συνοδεύσει μαθητές σε κολυμβητήριο αν καταστρατηγείται το εργασιακό και το διδακτικό του ωράριο.
  • Είναι σαφές ότι ακόμα κι αν ένα σχολείο δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά εκτιμήσουν οι συνάδελφοι μέσω του συλλόγου διδασκόντων, ότι οι εργασιακοί όροι είναι χειρότεροι των αρχικών προβλέψεων ή υπάρχει οικονομική επιβάρυνση των γονέων, μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή του με νεώτερη απόφασή του.

Ως σύλλογος δεν είμαστε αντίθετοι, ασφαλώς,  με τη συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών σε αθλητικές,  πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Δε συναινούμε όμως σε καμιά επικοινωνιακή σκοπιμότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας,  όταν  αυτή αίρει το δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και παραβιάζει το ωράριο των συναδέλφων, τηρώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Και σ’ αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω!