Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δεν αναγνωρίζουμε τη δοτή διοίκηση του ΕΚΑ και το δικαστικό πραξικόπημα

Συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων!

 

Το ΔΣ του Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Π.Ε. καταγγέλλει την απροκάλυπτη δικαστική παρέμβαση με την οποία αποφασίζεται η ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των αποφάσεων και των αρχαιρεσιών του. Με βάση αυτή την απόφαση, καθαιρέθηκε η εκλεγμένη διοίκηση και διορίστηκε από το δικαστήριο δοτή διοίκηση στο ΕΚΑ.

Καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της δικαιοσύνης και του κράτους στα συνδικάτα, που ακυρώνει με πρωτοφανή σκεπτικά και «επιχειρήματα» το συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας και διορίζει νέα διοίκηση! Όλο το σκεπτικό της απόφασης που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του συνεδρίου, όπως και η απόφαση διορισμού διοίκησης, εκτός από διάτρητα και εκτός κάθε λογικής, είναι και επικίνδυνα και αντιδραστικά συνολικά για τo κίνημα και τις συλλογικότητές του (σωματεία, κλπ).

Η δικαστική απόφαση ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών, όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που άλλωστε γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να γίνει μέλος σε δευτεροβάθμιο. Ανοίγει το δρόμο του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.  Και δε σταματάει εκεί η απόφαση, πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενη πως μοναδικός κριτής ελέγχου και νομιμοποίησης των διαδικασιών των σωματείων, δεν είναι τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και τα καταστατικά τους αλλά τα δικαστήρια, τα οποία αποφασίζουν με κριτήριο, “η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη”. Οδηγεί δηλαδή τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να παίρνουν αποφάσεις όχι στις ΓΣ και στα συνέδρια τους αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων που θα ορίζουν και τις διοικήσεις! Αυτή η κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για λογαριασμό της εργοδοσίας δεν είναι καθόλου τυφλή προκειμένου να χτυπήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες, να υπηρετήσει με τις αποφάσεις της την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

 

Το πρόβλημα είναι πολιτικό, όχι νομικό!

Οι απαντήσεις θα είναι αγωνιστικές και όχι γραφειοκρατικές!

 

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητεί κοινωνικό έρεισμα για να καταργήσει νομοθετικά συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, δεν υπάρχει ευνοϊκότερη συνθήκη για τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς από αυτή που σήμερα διαμορφώνεται στο ΕΚΑ. Η διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση του ΕΚΑ αποτελεί ιδανικό συνομιλητή της κυβέρνησης και της «Επιτροπής Σοφών για τα Εργασιακά», φερέφωνο της εργοδοσίας. Δεν έχει δικαίωμα να κηρύξει καμία απεργία, κανέναν αγωνιστικό σχεδιασμό. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν ή αποδέχτηκαν αυτή την εξέλιξη έχουν τεράστια ευθύνη.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία δεν πρέπει να δεχτούν και να νομιμοποιήσουν αυτήν την ωμή παρέμβαση των δικαστηρίων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει να καταγγείλουν και να την αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο. Να παλέψουν, ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, για συνδικάτα που θα ελέγχονται από τη βάση των εργαζόμενων και θα εκφράζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, συνδικάτα που θα είναι συλλογικότητες πάλης και σύγκρουσης με εργοδοσία-κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ, όχι υποχείρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, μηχανισμοί υποταγής και εκφυλισμού.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος

Μαριόλης Δημήτρης

Η Γ. Γραμματέας

Σπηλιοπούλου Κατερίνα