Α΄ Σύλλογος Αθηνών : Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Βάσκους αγωνιστές και τους πρόσφυγες της Ηγουμενίτσας

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2016 το Λιμενικό της Ηγουμενίτσας συνέλαβε τον Mikel Zuloaga και την Begoña Huarte, βασκικής καταγωγής, επειδή μετέφεραν μέσα σε τροχόσπιτο οκτώ πρόσφυγες με σκοπό να φτάσουν στη Χώρα των Βάσκων, στο πλαίσιο μιας μεγάλης καμπάνιας ελεύθερης μετακίνησης προσφύγων, με εξασφαλισμένη αξιοπρεπή στέγαση και εργασία, στον αγώνα για μια ζωή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Οι δύο Βάσκοι, οι οποίοι αρχικά κρατήθηκαν στην Ηγουμενίτσα, έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι έχοντας λάβει 24ωρη προθεσμία ώστε να απολογηθούν στον εισαγγελέα. Οι έξι από τους οκτώ πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι δύο κρατούνται ακόμα επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα- αποδεικτικά της ταυτότητάς τους.

Το ΔΣ του Α’ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Π.Ε εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του τόσο στους Βάσκους αγωνιστές όσο και στους κρατούμενους πρόσφυγες. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία πολιτικής ανυπακοής απέναντι σε μια Ευρώπη που θυμίζει όλο και περισσότερο τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας της, μια Ευρώπη που υψώνει φράχτες και παρατάσσει στρατιωτικά σώματα απέναντι στους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχειας αποτελεί υπόδειγμα αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. Αυτή η πρωτοβουλία ποινικοποιείται με το πρόσχημα της πάταξης της «διακίνησης» που προβλέπει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους στην Ελλάδα και την Ευρώπη απαιτούν την παύση κάθε κατηγορίας εναντίον των Mikel Zuloaga, Begoña Huarte και την απελευθέρωση των Reza Ali και Ahmet Awais, με όσους υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στα κλειστά σύνορα, τις απελάσεις και τη βαρβαρότητα της Ευρώπης-φρούριο.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, στέγασης και εκπαίδευσης των προσφύγων, για ανοιχτά σύνορα, για να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.