Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή κατοικία – καμιά λαϊκή οικογένεια να μη βρεθεί στο δρόμο

Η λαϊκή περιουσία των οικογενειών που μαστίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί, καθ’ υπαγόρευση του 3ου μνημονίου με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άρση κάθε προστατευτικού μέτρου ακόμη και για την πρώτη κατοικία, αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής.
Για τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων ευθύνονται από τη μια η «τοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.
Με το νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα επιτρέπεται η εν κρυπτώ υφαρπαγή της περιουσίας του κάθε πολίτη και ο οφειλέτης θα χάνει την περιουσία του με το πάτημα ενός κουμπιού. Περιορίζονται έως και εξαφανίζονται οι εγγυήσεις δημοσιότητας κατά την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών. Έτσι δημιουργούν ένα μόνιμο κοινωνικό μεσαίωνα για την κοινωνική πλειοψηφία και παράλληλα έναν παράδεισο κέρδους για το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Την άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών
  • Την κατάργηση των μνημονιακών νόμων 4346/2015 και 4354/2015 που θεσμοθετούν τη μεταβίβαση δανείων σε κερδοσκοπικά funds
  • Τη γενικευμένη ρύθμιση των δανείων με κοινωνικά κριτήρια και απαλλαγή των οφειλετών από άδικα βάρη με διαγραφή μέρους του χρέους ανάλογη με τη μείωση του εισοδήματος λόγω μνημονίων και τη διευκόλυνση αποπληρωμής του υπολοίπου σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες και την προϋπόθεση εξασφάλισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
  • Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και από το κράτος (εφορίες – οργανισμούς – ταμεία).
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου, σε άνεργους και φτωχούς, Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) στη βάση των λαϊκών αναγκών.
  • Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών (ΕΝΦΙΑ).

    • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.
Ο Σύλλογός μας στηρίζει και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.
Σήμερα απαιτείται ο ευρύτερος δυνατός συντονισμός σωματείων και κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση της κύριας κατοικίας των φτωχών λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων.
Για το Δ.Σ.
 
     Η Πρόεδρος                                                                                           Ο Γ.Γραμματέας
 
   Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                                                       Μαριόλης Δημήτρης