Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με την υπ’αριθμόν πρωτ. Φ31/92330/Δ1 -1-6-17  επιστολή του το Υπ. Παιδείας μάς ενημερώνει για την απαίτηση μιας ιδιωτικής εταιρείας (ΙΤΥΕ Διόφαντος) να διανείμει τα σχολικά βιβλία κατά την καλοκαιρινή περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.

Μας καλεί δε να ορίσουμε υπεύθυνους παραλαβής με τους αντικαταστάτες τους, οι οποίοι θα είναι σε εγρήγορση το διάστημα από 17/7 έως 4/8 (19 μέρες αναμονής) και από 21/8 έως 8/9 (18 μέρες αναμονής) προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία και να παραλάβουν τα βιβλία.

 

Επισημαίνουμε στους συναδέλφους τα εξής:

•           Δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να παρευρεθούν στο σχολείο για οποιασδήποτε μορφής εργασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι αυτό άλλωστε τα κλειδιά των σχολικών μονάδων παραδίδονται στους Δήμους.

•           Η ίδια η επιστολή του Υπουργείου δεν αναφέρει τη διαδικασία επιλογής των υπευθύνων παραλαβής καθώς οι συντάκτες της γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται  για παράνομη διαδικασία. Απλά ενημερώνει και επισυνάπτει την επιστολή του Διόφαντου που αναφέρει ότι όσα σχολεία δεν είναι «υπάκουα» μπορεί  να μην πάρουν τα βιβλία στην ώρα τους

•           Σε περίπτωση που ανοίξουμε φέτος τα σχολεία, μέσα  στο καλοκαίρι, και παραλάβουμε τα βιβλία, να είστε σίγουροι ότι αυτό θα κάνουμε και τα υπόλοιπα καλοκαίρια και όχι μόνο για τα βιβλία.

•           Αλλά και πρακτικά είναι αδύνατη μια τέτοια διαδικασία καθώς το φορτηγό στα περισσότερα σχολεία δεν φτάνει στους χώρους αποθήκευσής τους. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μεταφέρει μόνος του όλα αυτά τα βιβλία;

 

Καλούμε :

•           Τους Συλλόγους διδασκόντων να μην ορίσουν υπευθύνους παραλαβής βιβλίων για το διάστημα από 22 Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου.

•           Τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Το Υπ. Παιδείας οφείλει να βρει τρόπο να διανείμει τα βιβλία σε περίοδο που τα σχολεία είναι ανοιχτά. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να δεχτούν καμία παραβίαση του εργασιακού τους χρόνου.

 

 

                                                                   Για το Δ.Σ.

 

     Η Πρόεδρος                                                                                           Ο Γ.Γραμματέας

 

                         Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                                   Μαριόλης Δημήτρης