Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Προσπάθεια διαχωρισμού των εκπαιδευτικών Απαγόρευση ενισχυτικής διδασκαλίας , Διοικητικού έργου κλπ στους αναπληρωτές.

Μία ακόμη προσπάθεια διαχωρισμού των εκπαιδευτικών επιχειρείται τις τελευταίες μέρες καθώς με έγγραφο που έχει σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Π. Ε., αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής:

 

  • Δεν προβλέπεται τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Πράξης «Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» για απασχόληση σε ενισχυτική διδασκαλία, κατ΄ οίκον διδασκαλία, διοικητικό έργο κλπ.

Με την απαράδεκτη αυτή οδηγία, συνεχίζεται η προσπάθεια διαχωρισμού των εκπαιδευτικών, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Να επισημάνουμε ότι στην υπάρχουσα νομοθεσία δεν υπάρχει τέτοιου είδους διάκριση. Τόσο το ΠΔ 462/1991  όσο και ο νόμος 4386/16 κάνουν λόγο για  διδάσκοντες και εκπαιδευτικούς και σε κανένα σημείο δεν υπάρχει η διάκριση μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών.

 

Εδώ αξίζει να επισημανθεί και το απαράδεκτο καθεστώς του «παρουσιολογίου» των αναπληρωτών συναδέλφων το οποίο τους υποχρεώνει να δίνουν διαρκή αναφορά για κάθε τους ενέργεια δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας για τους ίδιους αλλά και απαξίωσης γενικότερα των εκπαιδευτικών

 

Με αφορμή τα παραπάνω:

  • Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης οδηγίας.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συντάξουν ωρολόγια προγράμματα, υπολογίζοντας τις αναγκαίες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας και διοικητικού έργου σε ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς και χωρίς να λάβει υπόψη την παραπάνω απαράδεκτη οδηγία
  • Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους και τον διευθυντή εκπαίδευσης να εγκρίνει τα προγράμματα που θα σταλούν, λαμβάνοντας υπόψη τους την υπάρχουσα νομοθεσία.
  • Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου.
  • Απαιτούμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους τα οποία απορρέουν από το βασικό τους πτυχίο.
  • Διεκδικούμε τη μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα. Καμία συγχώνευση τμημάτων σε δημοτικό ή νηπιαγωγείο. Κανένα τμήμα χωρίς το δάσκαλό του.
  • Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 79 και των υπουργικών αποφάσεων για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο.

 

Τέλος  καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να απαιτήσει μαζί με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών την άμεση ανάκληση της παραπάνω οδηγίας

Η πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

 

Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                    Αθανασόπουλος Νίκος